Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelempályázatok blog cikkek

A Tesla a napelemes fejlesztésekből sem maradhat ki

A Tesla a napelemes fejlesztésekből sem maradhat ki

A Tesla a napelem piacra is betört már évekkel ezelőtt a napelemes tetőcserepekkel. Azóta a technológia már gyártásban van, és számos országban elérhető.

A Sharp félcellás napelemei elérték Magyarországot

A Sharp félcellás napelemei elérték Magyarországot

Forrás: sssa.co.th

Nem meglepő, hogy több évtizede a napelem piacon jelentős szerepet betöltő Sharp Solar újdonsággal állt elő: a félcellás napelemekkel. Most bemutatjuk ezeket!

Egy autógyártó, ami szereti a napelemeket – a Toyota napelemes fejlesztései

Egy autógyártó, ami szereti a napelemeket – a Toyota napelemes fejlesztései

A Toyota mint a legzöldebb autógyártó, folyamatosan fejlesztéseket hajt végre, és bővíti a vállalkozás működését segítő napelemek számát. Most éppen napelem farmokkal.

Új családi támogatás 2021. január 1-től – akár napelemre is!

Új családi támogatás 2021. január 1-től – akár napelemre is!

Új támogatás a láthatáron!

Novák Katalin miniszter új családtámogatási programot jelentett be 2021. január 1-től. A támogatás igénybe vehető felújításra, bővítésre, de akár még napelemes rendszerre is!

Inverterből is válasszuk a legjobbat!

Inverterből is válasszuk a legjobbat!

Forrás: sma.de

Az inverter kulcsszerepet tölt be a napelem rendszerek működésében. Ebben a cikkben az SMA invertereket ismertetjük.

Miért meghatározó a napelem panel mérete?

Miért meghatározó a napelem panel mérete?

A napelem panelek méretei a teljesítményükre is hatással vannak. De mitől függ, hogy végül mekkora panelek kerülnek telepítésre?

A napelemek hosszú élettartamának titka

A napelemek hosszú élettartamának titka

Milyen hatások rövidíthetik meg a napelemek élettartamát? Miért válasszuk garanciát is kínáló gyártók napelemeit? Innen megtudhatod.

Mire figyelj a napelem rendszered tájolásakor?

Mire figyelj a napelem rendszered tájolásakor?

A napelem rendszer felszerelése előtt több szempont alapján határozzuk meg, hogy az épület alkalmas-e a telepítésre. Az egyik ilyen fő szempont a tájolás.

A napelem hitellel Te is hozzájuthatsz saját napelemes rendszeredhez

A napelem hitellel Te is hozzájuthatsz saját napelemes rendszeredhez

Számos állami támogatás elérhető megújuló energiaforrásokra és energetikai korszerűsítésre. Olvass a napelemekre felvehető hitelről!

Félcellás Sharp napelemek a hatékonyabb energiatermelésért

Félcellás Sharp napelemek a hatékonyabb energiatermelésért

Forrás: pv-magazine-latam.com

A napenergia felhasználás terén szinte havonta jelennek meg újabb és újabb hírek friss technológiákról, ötletekről.

Az oszakai székhelyű japán Sharp Solar már több mint 60 éve foglalkozik kiváló minőségű napelemek gyártásával.

A napelem piac egyik vezető szereplőjeként a napelem rendszerek iránt érdeklődők számára izgalmas bejelentést tettek: félcellás napelemekkel jelentkeznek.

A félcellás név sokak számára félrevezetően hangozhat.

A név tulajdonképpen nem takar mást, mint hogy a normál panelekhez képest a cellák két egyenlő félre vannak osztva, azaz 60, vagy 72 cella helyett 120, vagy 144 cella található a panelen, és ezáltal nagyobb teljesítménnyel működnek.

Fele akkora cellákkal nagyobb teljesítmény?

A félcellás, vagyis angolul half-cut, vagy half-cell napelemek számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amik növelik a hatékonyságát a normál napelemekkel szemben.

A következőekben említsünk is meg néhányat ezek közül.

Baleset megelőzési szabályok a napelemekhez

Baleset megelőzési szabályok a napelemekhez

Ha az embernek eszébe jutnak a napelemek, a sok jó hírnek és információnak köszönhetően leginkább pozitív dolgokra szokott gondolni ezzel a témával kapcsolatban.

Szerencsére valóban egyre nagyobb teret kap ez a megújuló energia, és legyünk őszinték, éppen ideje is volt már, hiszen egyáltalán nem egy új keletű dologról van szó.

Már nem olyan meglepő, ha napelemeket látunk itt-ott, és ma már az sem számít ritkaságnak, ha családi házak tetején bukkan fel egy-egy darab, sőt, már az autóiparban is helyet kapott a használata.

Az is igaz, hogy az évek alatt rengeteget fejlődött ez a technológia is, mint annyi más is, és a mai napelemek már sokkal modernebbek és korszerűbbek.

Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy nem történhetnek problémák, esetleg balesetek, de fontos, hogy utóbbiak elkerülhetők, ha pontosan tudjuk, hogy mit kell tenni ilyen esetekben.

És ugyan ennek az esélye tényleg nagyon kicsi, de nem árt tudni, hogy mit szabad és mit nem, illetve, hogy hogyan kerülhetőek el bizonyos veszélyes helyzetek.

Tényezők, amik miatt hibásan működhet a rendszer

Tényezők, amik miatt hibásan működhet a rendszer

Minden lehetséges igyekezet és szorgalom ellenére is vannak olyan dolgok, amikre egyszerűen nincs befolyásunk – vagy amiket jobb nem piszkálni.

Nem véletlen, hogy egy idő után egy autót sem lehet már otthon bütykölni, ha akkora a gond, akkor jobban jársz, ha szerelőhöz viszed.

Hiba pedig mindig lesz, mert, ahogy a régi mondás is tartja: amit ember alkotott, az egy idő után el is fog romlani.

A napelemes rendszerekkel sincs ez másképp, hiszen itt egy igen komplex berendezés-együttesről beszélünk, aminek számos kritériumnak kell megfelelnie, melyeket nem csupán a hatóságok miatt kell betartani.

Ezek a szabványok, szabályozások nem (csak) azért léteznek, hogy az egyszeri polgár életét és dolgát megnehezítsék, ezeknek bizony komoly gyakorlati háttere is van.

Egy korábbi kimutatás szerint Magyarországon a napelem rendszerek jelentős része nem működik megfelelően, és ez a jelenség több okra is visszavezethető – ennek járunk most kicsit utána.

Minden, amit a tevékenységünkről tudnod érdemes

Minden, amit a tevékenységünkről tudnod érdemes

A kíváncsiság, az érdeklődés mindig is velünk volt, végigkísérte az ember törzsfejlődését.

Az új, az ismeretlen megismerése hajtotta előre a technológiai, szellemi fejlődésünket, és ez az egyik legfőbb bizonyítéka annak, hogy még közel sem értünk célba.

Mind az embereknél, mind az állatoknál az érdeklődés, a kíváncsiság az intelligencia jele, vagyis annak, hogy valami újjal, valami érdekessel ismerkedjünk meg.

A napelemes rendszerek is kissé bonyolultnak, idegennek tűnhetnek elsőre olyasvalaki számára, akinek esetleg még nem volt alkalma mélyebben beleásni magát a témába, nem is beszélve magáról a folyamatról, amíg a készülék felkerül a háztetőre.

Ha esetleg valakit elbátortalanítana a gondolat, hogy micsoda felhajtással jár egy háztartási méretű naperőmű telepítése, azok számára itt egy jó hír: közel sem akkorával.

Tény, hogy vannak olyan lépések, melyek döntéshozatalt igényelnek, és amelyek nélkül nem lehet továbbvinni a folyamatot, de semmi sem történik véletlenül, és a Te beleegyezésed nélkül.

Napelem pályázat tanyák számára

Napelem pályázat tanyák számára

A tanyák világa mindig is egy kicsit távoli, megfoghatatlan volt, elsősorban a városban élők számára.

Mivel a 20. század során a tanyavilág szinte teljesen eltűnt, a városi életmód ezzel szemben sokkal inkább előtérbe került, így a szakadék a két életmód között még inkább kiszélesedett.

Nagyon sokan valószínűleg még soha nem is láttak igazi tanyát, legfeljebb mesékben, versekben hallottak róla, esetleg a keresőben utánanéztek, hogy vajon mit is jelenthet.

A mezőgazdasági földterülettel körülvett, a településhatáron kívül eső épületegyüttesek mára már valóban nem számítanak éppen a legnépszerűbb ingatlanok közé, de még a régi paraszti világban is egy eléggé elszigetelt formája volt ez az életnek.

Rendszerint nehéz a megközelítésük, korszerűtlen a kapcsolatuk a közműhálózatokkal, már ha van egyáltalán, és a távolság miatt szomszédjuk sem igen akad.

Vannak, akik kimondottan ilyen életre vágynak, ez is abszolút megérthető, hiszen nem példa nélküli, hogy valakinek elege lesz a nagyvárosi nyüzsgésből, és hátrahagyja az egészet, azonban a fentiek miatt ezzel komoly nehézségeket is vállalni kell.

A Sharp, a napenergia nagy úttörője

A Sharp, a napenergia nagy úttörője

Vannak dolgok, amik az idő előrehaladtával nem veszítenek a minőségükből, értékükből, sokkal inkább egyre csak növelik azt.

Egy idős bor vagy párlat, egy festmény, műalkotás, sőt, akár még egy sajt is lehet ilyen, gondoljunk csak a grana padano-ra, amit akár bankbetétként is elfogadnak Olaszországban.

Egy vállalat értéke, termékeinek minősége is egyre magasabb színvonalat képviselhet, ha a megfelelő irányba fejlesztik, a legalkalmasabb szakembereket alkalmazza, és sosem rest tanulni a saját hibáiból, tapasztalataiból.

A japán Sharp is egy ehhez hasonló, mostanra már globális cég, amelyről annak idején valószínűleg senki sem mondta volna meg, hogy egy évszázad múlva is létezni fog, és a világ egyik vezető műszaki gyártója lesz.

De miből is lesz a cserebogár?

Ismerjük meg kicsit közelebbről, hogy miért éppen a Sharp az egyik legkülönlegesebb Japánból indult nagyvállalat, és hogyan vált a napelemek, napenergia igazi úttörőjévé.

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása

Napelemes rendszert telepíteni nem kis vállalkozás, azonban a döntés meghozatala és a készülékegyüttes beüzemelése között jó néhány lépésen kell átesni.

Az elhatározás természetesen szép dolog, hiszen ki ne szeretne függetlenedni az áramszolgáltatótól, de legalábbis alacsonyabb villanyszámlát fizetni?

A legtöbb napelemes magánberuházás mögött a takarékosság áll, mint legfőbb szempont, és szintén nem elhanyagolható a környezettudatosság sem.

Viszont rengeteget számít, hogy az adott rendszer megfelelően lett-e megtervezve, majd utána kivitelezve, hiszen mind az alul, mind pedig a túlméretezettnek megvannak a maga hátrányai.

Még ha elsőre úgy is tűnhet, hogy a létező legnagyobb a legjobb, bizony annak is vannak buktatói, amik érzékenyen fogják érinteni a pénztárcádat.

Honnan tudhatod tehát, hogy mekkora, milyen teljesítményű napelem-rendszerre van szükséged?

A válasz közelebb van, mint gondolnád!

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei

Ahogyan egy épület sem létezhet valamiféle alapozás, vagy alapul szolgáló réteg nélkül, úgy a napelemeket sem lehet egyszerűen bárhová feldobálni.

Ha így lenne, akkor bármilyen kalyibára, vagy akár egy használt szőlőkarókból tákolt emelvényre is fel lehetne őket szerelni, azonban valljuk be: ez valószínűleg nem segítené elő a megfelelő működést és üzemeltetést.

Már azért sem, mert a paneleknek is van tömege, plusz a tartó szerkezet nélkül nem lehetne megfelelően stabil helyzetben rögzíteni őket, és szerintem senki sem szeretné, hogy egyszer csak lecsússzanak és használhatatlanná törjenek a talajon.

Ahhoz egy kicsit drága mulatság, semmint érdemes legyen kockáztatni az ilyesmit.

A megfelelő rögzítésen túl pedig a hatásfokot is több fronton befolyásolja, hogy mire és hogyan van a napelem telepítve, arról nem is beszélve, hogy az ingatlan állapota alapvetően meghatározza, hogy érdemes-e egyáltalán belefogni egy ilyen jellegű beruházásba.

Ha össze szeretnénk foglalni, hogy mik lennének azok kulcsszavak, amik mentén meg lehet tervezni egy rendszer kiépítését, akkor ezek lennének: a tetőszerkezet, a tájolás, a dőlésszög és az árnyékolás.

Minden, amit tudni érdemes a napelemekről

Minden, amit tudni érdemes a napelemekről

Az utóbbi néhány évben Magyarországi is fokozott aktivitással kapcsolódott be a nemzetközi „fotovoltaikus viharba”, vagyis egyre több és több embernek van a tetején, kertjében napelem.

Ez nagyon jó is, hiszen ez azt jelenti, hogy egyre többen környezettudatosak, és mind többen és többen döntenek úgy, hogy függetlenedni szeretnének az áramszolgáltató által szabott díjaktól.

Nyugat-Európában, elsősorban Németországban már olyan hatalmas piaca van ennek, mint nálunk a komplett autóipar, viszont azt se felejtsük el, hogy arrafelé már a ’80-as évektől kezdve jelen van a technológia, és a népesség anyagi lehetőségei is tágabbak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az energiaszektorban ne a fotovoltaikus rendszerek lennének az utóbbi évtized legdinamikusabban fejlődő ágazata, megelőzve minden más hagyományos és alternatív módszert.

Azonban annak ellenére, hogy mennyien használják és még annál is többen terveznek beruházni, mégis, kisebbségben vannak azok, akik valójában tudják is, hogy hogyan működik.

Inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit

Inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit

A napelemes rendszerek, bár a nevük azt sugallná, nem csak és kizárólag magukból a napelemekből állnak, ennél kicsit összetettebb a dolog.

Abban mindannyian egyetértünk, hogy továbbra is a létező legjobb és leginkább megtérülő befektetés, ami megújuló energia felhasználásával állít elő elektromos áramot.

Hazánkban még mindig növekvő tendenciát mutat az elterjedése, sőt, az arányok a lakosság számához, háztartásokhoz viszonyítva folyamatosan javulnak, mivel itt széles körben még nem olyan régóta elérhetőek.

Nyugat-Európában már több évtizedes hagyománya van a háztartási napelemeknek, így ott nem ilyen látványos a terjedés, viszont ha kisebb mértékben is, de ott is folyamatosan nő a beüzemelt rendszerek száma.

Népszerűsége ellenére azonban nem sokan értik, vajon hogyan is működhet az egész együtt, úgy, hogy a vége áramtermelés legyen, amit azután használhatunk is.

Hogyan lesz a napfényből elektromosság, és mi az az inverternek nevezett, falra szerelt eszköz, ami nélkül az egész semmit sem érne?

Hibrid napelem rendszer: mennyi változást tud okozni egy hibrid inverter?

Hibrid napelem rendszer: mennyi változást tud okozni egy hibrid inverter?

Hallottál a hibrid üzemű napelem rendszerekről, de azt még nem döntötted el, hányadán állsz velük?

Esetleg jól jönne még néhány információ azzal kapcsolatban, hogy mik ezek, hogyan működnek, és miben különböznek a többi típustól?

Jó helyen jársz, ugyanis most röviden, tömören, érthetően összeszedtünk mindent ezzel kapcsolatban, hogy nagyjából 5 perc olvasás után teljesen képbe kerülj.

Kezdjük is akkor az első olyan kérdéssel, ami talán felmerült benned:

A napelem rendszerekben használt mértékegységek ismertetése

A napelem rendszerekben használt mértékegységek ismertetése

Igazából bármilyen szakmáról is beszélünk, mindegyiknek van saját szókincse, ami egy kívülálló számára sokszor nem sokat, vagy semmit sem mond.

Ezek a kifejezések a szakmabeli dolgozók számára praktikusak, mert megkönnyítik köztük a kommunikációt.

Nem telik feleslegesen az idő azzal, hogy hosszasan magyaráznak egy olyan problémát, munkafolyamatot, amire van egyébként egy szó vagy kifejezés is.

Persze, előfordul olyan is, hogy valaki csak megtanult néhány jól hangzó frázist, mértékegységeket vagy bármit, ami a másik számára nem biztos, hogy érthető, de elmagyarázni nem képes azt.

Ebben az esetben felmerülhet a kérdés, hogy adhatunk-e hitelt a szavának, tényleg tudja-e, hogy miről is beszél pontosan.

Ebből kifolyólag, ismerkedjünk meg most néhány hasznos tudnivalóval és mértékegységgel, amivel a napelem iparban találkozhatunk!

Tovább olvasom

Napelemes rendszer, vagy inkább hőszivattyú – melyikkel éri meg jobban fűteni?

Napelemes rendszer, vagy inkább hőszivattyú – melyikkel éri meg jobban fűteni?

Mindannyian örülnénk neki, ha a hideg évszakokban valamilyen módon spórolni tudnánk a fűtésen anélkül, hogy fagyoskodni kelljen otthon.

Télen a fűtést sajnos nem tudjuk megúszni, azonban a jó hír az, hogy olcsóbbá tenni igen.

A napelem rendszerek által biztosított energiával működő fűtőberendezések és a hőszivattyú rendszer a két legelterjedtebb alternatív módszer - nem csak azért, mert a központi fűtéshez képest jobban járunk velük, hanem azért is, mert megújuló energiaforrásként a környezetet is védhetjük a használatukkal.

De ha a kettő közül választani kellene, melyikkel járnánk jobban?

Ebben a cikkünkben összehasonlítjuk ezt a két opciót, és megpróbáljuk kideríteni, melyik a jó választás.

Tovább olvasom

Napelem tartószerkezetek

Napelem tartószerkezetek

Mindannyian örülnénk neki, ha a hideg évszakokban valamilyen módon spórolni tudnánk a fűtésen anélkül, hogy fagyoskodni kelljen otthon.

Télen a fűtést sajnos nem tudjuk megúszni, azonban a jó hír az, hogy olcsóbbá tenni igen.

A napelem rendszerek által biztosított energiával működő fűtőberendezések és a hőszivattyú rendszer a két legelterjedtebb alternatív módszer - nem csak azért, mert a központi fűtéshez képest jobban járunk velük, hanem azért is, mert megújuló energiaforrásként a környezetet is védhetjük a használatukkal.

De ha a kettő közül választani kellene, melyikkel járnánk jobban?

Ebben a cikkünkben összehasonlítjuk ezt a két opciót, és megpróbáljuk kideríteni, melyik a jó választás.

Tovább olvasom

Költöztesd haza a töltőállomást – töltsd az elektromos autódat otthon, napelemekkel!

Költöztesd haza a töltőállomást – töltsd az elektromos autódat otthon, napelemekkel!

Az utóbbi időben már Magyarországon is egyre inkább elterjedtek az elektromos autók.

Ezt akár a saját szemünkkel is észrevehetjük: elég csak megfigyelni, milyen gyakran találkozunk az utcán zöld rendszámos járművekkel, és láthatjuk, hogy egyre több ember választja ezt az alternatív, környezetbarát közlekedési eszközt.

Vannak azonban olyanok is, akikben még akad némi bizonytalanság ezt a modern megoldást illetően.

Kérdéses lehet például az, hogy milyen forrásból származik az autó működtetéséhez szükséges áram, illetve hogy lesz-e a közelünkben töltőállomás, ha napi szinten szeretnénk használni a járművet.

Szerencsére van egy olyan megoldás, amely az előbb említett kétségeket egymagában képes eloszlatni: ez pedig nem más, mint a napelemes rendszer, melyet felhasználhatunk saját töltőállomásunk üzemeltetéséhez.

Ebben a cikkünkben bemutatjuk Neked, hogyan lehetséges és miért rendkívül praktikus ezzel a lehetőséggel élni.

Tovább olvasom

A napelem farmokról röviden

A napelem farmokról röviden

Napelemeket általában háztetőkön látunk, otthononként néhányat.

Léteznek azonban olyan rendszerek, amik egyszerre panelek százait, sőt, ezreit használják zöld energia megtermelésére.

Ezek a rendszerek a napelem farmok, melyekről napelem parkokként vagy napelemes erőművekként is hallhattál már ezelőtt.

A napelem farmok hatalmas mennyiségű energia megtermelésére képesek környezetbarát módon.

Nézzük, mik a legfontosabb tudnivalók a napelem parkokkal kapcsolatban!

Tovább olvasom

Napelem lapos tetőn? Lehetséges!

Napelem lapos tetőn? Lehetséges!

A napelem rendszer nem csupán környezet-és pénztárcabarát megoldás, hanem a szolgáltatótól való függetlenedést is lehetővé teszi.

Manapság számos pályázat segít a háztartásoknak abban, hogy napelemhez juthassanak.

A lehetőség mindenki számára nyitva áll, ugyanis nemcsak a ferde cseréptetőkön lehet napelem rendszert kiépíteni, hanem lapos társaikon is, egy-két extra kitételt szem előtt tartva.

Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy a lapos tetőre telepített napelem rendszer rosszabb lenne, sőt!

Vizsgáljuk meg a két tető sajátos előnyeit, és nézzük meg, hogy lehet a lapos tetős napelem rendszer a legjobb befektetésed!

Tovább olvasom

Hibrid vagy szigetüzemű napelem rendszerbe fektessünk?

Hibrid vagy szigetüzemű napelem rendszerbe fektessünk?

Amikor megszületik az elhatározás, hogy napelem rendszert szeretnél a házadra, már meg is tetted az első, igen fontos lépést.

Ám az út ennél jóval hosszabb, és a következő is legalább ennyire lényeges: eldönteni, hogy milyen típusú legyen az a bizonyos rendszer.

Jelen esetben az eldöntendő kérdés így szól: hibrid, vagy szigetüzemű napelem rendszert telepíttessek?

Melyikkel járnál jobban a kettő közül?

Hiszen számos helyen lehet hallani, olvasni mindenfélét a különböző napelem rendszer-típusokról, és ez a kettő néha megosztó lehet.

Éppen ezért szeretnénk most Neked is segítő kezet nyújtani, ha netán ebben a dilemmában őrlődnél magad is.

Nézzük meg alaposabban, mit nyújt számodra az egyik, és mit a másik, annak érdekében, hogy végül amellett dönthess, amelyik leginkább megfelel a céljaidnak, elképzeléseidnek!

Illetve, hogy melyik irányba érdemes a közeljövőben a pályázatokat figyelned.

Tovább olvasom

Smart napelem rendszerek 

Smart napelem rendszerek

A napelemes rendszerek megszámlálhatatlan előnyt hozhatnak az életünkbe: spórolhatunk általuk, védjük a környezetet, és még szabadságot is adnak.

Ahhoz azonban, hogy az adott rendszer tökéletesen kielégíthesse az igényeinket, pontos tervezésre van szükség, és megannyi kérdésen kell átrágni magunkat az előzetes munkálatok folyamán.

Ebben a kérdéskörben fel kell hogy merüljön az is, hogy hagyományos vagy okos napelem rendszert szeretnénk-e az otthonunkba.

A továbbiakban szeretnénk segíteni, hogy ezt a kérdést könnyebben megválaszolhasd majd magadnak: bemutatjuk a két rendszer tulajdonságait, és részletesen elemezzük a smart – azaz okos – napelemes rendszerek pozitívumait és negatívumait.

Tovább olvasom

Kombináld napelemmel a klímaberendezésed és fűts vele a téli időszakban

Kombináld napelemmel a klímaberendezésed és fűts vele a téli időszakban

Te gondoltál már arra, hogy esetleg itt az ideje alternatív fűtési rendszerre váltani?

Eleged van azokból a fránya rezsiszámlákból, amik a fűtési szezonban érkeznek, és persze lehetetlenül magasak?

Vagy esetleg megelégelted, hogy amúgy kint már hideg van, de a központi fűtés még nem indult be, és te majd megfagysz otthon két pulcsiban?

Nos, szerencsére manapság már rengeteg lehetőséged van a fűtési rendszered korszerűsítésére, az egyik ilyen pedig a klímaberendezés, ami talán kicsit furcsának hangozhat, hiszen első körben mindenki arra gondol, hogy azt akkor kell használni, ha a hőség már elviselhetetlen a lakásban.

Érdemes tudni viszont, hogy egy megfelelő klímaberendezés akár a belső terek fűtésére is alkalmas tud lenni, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ennek a berendezésnek az energiaigényét hogyan biztosítjuk, mert az eredeti tervünk akár könnyen a visszájára fordulhat.

Tovább olvasom

Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.