Napelempályázatok blog cikkek

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei

Ahogyan egy épület sem létezhet valamiféle alapozás, vagy alapul szolgáló réteg nélkül, úgy a napelemeket sem lehet egyszerűen bárhová feldobálni.

Ha így lenne, akkor bármilyen kalyibára, vagy akár egy használt szőlőkarókból tákolt emelvényre is fel lehetne őket szerelni, azonban valljuk be: ez valószínűleg nem segítené elő a megfelelő működést és üzemeltetést.

Már azért sem, mert a paneleknek is van tömege, plusz a tartó szerkezet nélkül nem lehetne megfelelően stabil helyzetben rögzíteni őket, és szerintem senki sem szeretné, hogy egyszer csak lecsússzanak és használhatatlanná törjenek a talajon.

Ahhoz egy kicsit drága mulatság, semmint érdemes legyen kockáztatni az ilyesmit.

A megfelelő rögzítésen túl pedig a hatásfokot is több fronton befolyásolja, hogy mire és hogyan van a napelem telepítve, arról nem is beszélve, hogy az ingatlan állapota alapvetően meghatározza, hogy érdemes-e egyáltalán belefogni egy ilyen jellegű beruházásba.

Ha össze szeretnénk foglalni, hogy mik lennének azok kulcsszavak, amik mentén meg lehet tervezni egy rendszer kiépítését, akkor ezek lennének: a tetőszerkezet, a tájolás, a dőlésszög és az árnyékolás.

Minden, amit tudni érdemes a napelemekről

Minden, amit tudni érdemes a napelemekről

Az utóbbi néhány évben Magyarországi is fokozott aktivitással kapcsolódott be a nemzetközi „fotovoltaikus viharba”, vagyis egyre több és több embernek van a tetején, kertjében napelem.

Ez nagyon jó is, hiszen ez azt jelenti, hogy egyre többen környezettudatosak, és mind többen és többen döntenek úgy, hogy függetlenedni szeretnének az áramszolgáltató által szabott díjaktól.

Nyugat-Európában, elsősorban Németországban már olyan hatalmas piaca van ennek, mint nálunk a komplett autóipar, viszont azt se felejtsük el, hogy arrafelé már a ’80-as évektől kezdve jelen van a technológia, és a népesség anyagi lehetőségei is tágabbak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az energiaszektorban ne a fotovoltaikus rendszerek lennének az utóbbi évtized legdinamikusabban fejlődő ágazata, megelőzve minden más hagyományos és alternatív módszert.

Azonban annak ellenére, hogy mennyien használják és még annál is többen terveznek beruházni, mégis, kisebbségben vannak azok, akik valójában tudják is, hogy hogyan működik.

Inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit

Inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit

A napelemes rendszerek, bár a nevük azt sugallná, nem csak és kizárólag magukból a napelemekből állnak, ennél kicsit összetettebb a dolog.

Abban mindannyian egyetértünk, hogy továbbra is a létező legjobb és leginkább megtérülő befektetés, ami megújuló energia felhasználásával állít elő elektromos áramot.

Hazánkban még mindig növekvő tendenciát mutat az elterjedése, sőt, az arányok a lakosság számához, háztartásokhoz viszonyítva folyamatosan javulnak, mivel itt széles körben még nem olyan régóta elérhetőek.

Nyugat-Európában már több évtizedes hagyománya van a háztartási napelemeknek, így ott nem ilyen látványos a terjedés, viszont ha kisebb mértékben is, de ott is folyamatosan nő a beüzemelt rendszerek száma.

Népszerűsége ellenére azonban nem sokan értik, vajon hogyan is működhet az egész együtt, úgy, hogy a vége áramtermelés legyen, amit azután használhatunk is.

Hogyan lesz a napfényből elektromosság, és mi az az inverternek nevezett, falra szerelt eszköz, ami nélkül az egész semmit sem érne?

Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.