Napelempályázatok blog cikkek

Félcellás Sharp napelemek a hatékonyabb energiatermelésért

Félcellás Sharp napelemek a hatékonyabb energiatermelésért

Forrás: pv-magazine-latam.com

A napenergia felhasználás terén szinte havonta jelennek meg újabb és újabb hírek friss technológiákról, ötletekről.

Az oszakai székhelyű japán Sharp Solar már több mint 60 éve foglalkozik kiváló minőségű napelemek gyártásával.

A napelem piac egyik vezető szereplőjeként a napelem rendszerek iránt érdeklődők számára izgalmas bejelentést tettek: félcellás napelemekkel jelentkeznek.

A félcellás név sokak számára félrevezetően hangozhat.

A név tulajdonképpen nem takar mást, mint hogy a normál panelekhez képest a cellák két egyenlő félre vannak osztva, azaz 60, vagy 72 cella helyett 120, vagy 144 cella található a panelen, és ezáltal nagyobb teljesítménnyel működnek.

Fele akkora cellákkal nagyobb teljesítmény?

A félcellás, vagyis angolul half-cut, vagy half-cell napelemek számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amik növelik a hatékonyságát a normál napelemekkel szemben.

A következőekben említsünk is meg néhányat ezek közül.

Baleset megelőzési szabályok a napelemekhez

Baleset megelőzési szabályok a napelemekhez

Ha az embernek eszébe jutnak a napelemek, a sok jó hírnek és információnak köszönhetően leginkább pozitív dolgokra szokott gondolni ezzel a témával kapcsolatban.

Szerencsére valóban egyre nagyobb teret kap ez a megújuló energia, és legyünk őszinték, éppen ideje is volt már, hiszen egyáltalán nem egy új keletű dologról van szó.

Már nem olyan meglepő, ha napelemeket látunk itt-ott, és ma már az sem számít ritkaságnak, ha családi házak tetején bukkan fel egy-egy darab, sőt, már az autóiparban is helyet kapott a használata.

Az is igaz, hogy az évek alatt rengeteget fejlődött ez a technológia is, mint annyi más is, és a mai napelemek már sokkal modernebbek és korszerűbbek.

Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy nem történhetnek problémák, esetleg balesetek, de fontos, hogy utóbbiak elkerülhetők, ha pontosan tudjuk, hogy mit kell tenni ilyen esetekben.

És ugyan ennek az esélye tényleg nagyon kicsi, de nem árt tudni, hogy mit szabad és mit nem, illetve, hogy hogyan kerülhetőek el bizonyos veszélyes helyzetek.

Tényezők, amik miatt hibásan működhet a rendszer

Tényezők, amik miatt hibásan működhet a rendszer

Minden lehetséges igyekezet és szorgalom ellenére is vannak olyan dolgok, amikre egyszerűen nincs befolyásunk – vagy amiket jobb nem piszkálni.

Nem véletlen, hogy egy idő után egy autót sem lehet már otthon bütykölni, ha akkora a gond, akkor jobban jársz, ha szerelőhöz viszed.

Hiba pedig mindig lesz, mert, ahogy a régi mondás is tartja: amit ember alkotott, az egy idő után el is fog romlani.

A napelemes rendszerekkel sincs ez másképp, hiszen itt egy igen komplex berendezés-együttesről beszélünk, aminek számos kritériumnak kell megfelelnie, melyeket nem csupán a hatóságok miatt kell betartani.

Ezek a szabványok, szabályozások nem (csak) azért léteznek, hogy az egyszeri polgár életét és dolgát megnehezítsék, ezeknek bizony komoly gyakorlati háttere is van.

Egy korábbi kimutatás szerint Magyarországon a napelem rendszerek jelentős része nem működik megfelelően, és ez a jelenség több okra is visszavezethető – ennek járunk most kicsit utána.

Minden, amit a tevékenységünkről tudnod érdemes

Minden, amit a tevékenységünkről tudnod érdemes

A kíváncsiság, az érdeklődés mindig is velünk volt, végigkísérte az ember törzsfejlődését.

Az új, az ismeretlen megismerése hajtotta előre a technológiai, szellemi fejlődésünket, és ez az egyik legfőbb bizonyítéka annak, hogy még közel sem értünk célba.

Mind az embereknél, mind az állatoknál az érdeklődés, a kíváncsiság az intelligencia jele, vagyis annak, hogy valami újjal, valami érdekessel ismerkedjünk meg.

A napelemes rendszerek is kissé bonyolultnak, idegennek tűnhetnek elsőre olyasvalaki számára, akinek esetleg még nem volt alkalma mélyebben beleásni magát a témába, nem is beszélve magáról a folyamatról, amíg a készülék felkerül a háztetőre.

Ha esetleg valakit elbátortalanítana a gondolat, hogy micsoda felhajtással jár egy háztartási méretű naperőmű telepítése, azok számára itt egy jó hír: közel sem akkorával.

Tény, hogy vannak olyan lépések, melyek döntéshozatalt igényelnek, és amelyek nélkül nem lehet továbbvinni a folyamatot, de semmi sem történik véletlenül, és a Te beleegyezésed nélkül.

Napelem pályázat tanyák számára

Napelem pályázat tanyák számára

A tanyák világa mindig is egy kicsit távoli, megfoghatatlan volt, elsősorban a városban élők számára.

Mivel a 20. század során a tanyavilág szinte teljesen eltűnt, a városi életmód ezzel szemben sokkal inkább előtérbe került, így a szakadék a két életmód között még inkább kiszélesedett.

Nagyon sokan valószínűleg még soha nem is láttak igazi tanyát, legfeljebb mesékben, versekben hallottak róla, esetleg a keresőben utánanéztek, hogy vajon mit is jelenthet.

A mezőgazdasági földterülettel körülvett, a településhatáron kívül eső épületegyüttesek mára már valóban nem számítanak éppen a legnépszerűbb ingatlanok közé, de még a régi paraszti világban is egy eléggé elszigetelt formája volt ez az életnek.

Rendszerint nehéz a megközelítésük, korszerűtlen a kapcsolatuk a közműhálózatokkal, már ha van egyáltalán, és a távolság miatt szomszédjuk sem igen akad.

Vannak, akik kimondottan ilyen életre vágynak, ez is abszolút megérthető, hiszen nem példa nélküli, hogy valakinek elege lesz a nagyvárosi nyüzsgésből, és hátrahagyja az egészet, azonban a fentiek miatt ezzel komoly nehézségeket is vállalni kell.

A Sharp, a napenergia nagy úttörője

A Sharp, a napenergia nagy úttörője

Vannak dolgok, amik az idő előrehaladtával nem veszítenek a minőségükből, értékükből, sokkal inkább egyre csak növelik azt.

Egy idős bor vagy párlat, egy festmény, műalkotás, sőt, akár még egy sajt is lehet ilyen, gondoljunk csak a grana padano-ra, amit akár bankbetétként is elfogadnak Olaszországban.

Egy vállalat értéke, termékeinek minősége is egyre magasabb színvonalat képviselhet, ha a megfelelő irányba fejlesztik, a legalkalmasabb szakembereket alkalmazza, és sosem rest tanulni a saját hibáiból, tapasztalataiból.

A japán Sharp is egy ehhez hasonló, mostanra már globális cég, amelyről annak idején valószínűleg senki sem mondta volna meg, hogy egy évszázad múlva is létezni fog, és a világ egyik vezető műszaki gyártója lesz.

De miből is lesz a cserebogár?

Ismerjük meg kicsit közelebbről, hogy miért éppen a Sharp az egyik legkülönlegesebb Japánból indult nagyvállalat, és hogyan vált a napelemek, napenergia igazi úttörőjévé.

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása

Napelemes rendszert telepíteni nem kis vállalkozás, azonban a döntés meghozatala és a készülékegyüttes beüzemelése között jó néhány lépésen kell átesni.

Az elhatározás természetesen szép dolog, hiszen ki ne szeretne függetlenedni az áramszolgáltatótól, de legalábbis alacsonyabb villanyszámlát fizetni?

A legtöbb napelemes magánberuházás mögött a takarékosság áll, mint legfőbb szempont, és szintén nem elhanyagolható a környezettudatosság sem.

Viszont rengeteget számít, hogy az adott rendszer megfelelően lett-e megtervezve, majd utána kivitelezve, hiszen mind az alul, mind pedig a túlméretezettnek megvannak a maga hátrányai.

Még ha elsőre úgy is tűnhet, hogy a létező legnagyobb a legjobb, bizony annak is vannak buktatói, amik érzékenyen fogják érinteni a pénztárcádat.

Honnan tudhatod tehát, hogy mekkora, milyen teljesítményű napelem-rendszerre van szükséged?

A válasz közelebb van, mint gondolnád!

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei

Ahogyan egy épület sem létezhet valamiféle alapozás, vagy alapul szolgáló réteg nélkül, úgy a napelemeket sem lehet egyszerűen bárhová feldobálni.

Ha így lenne, akkor bármilyen kalyibára, vagy akár egy használt szőlőkarókból tákolt emelvényre is fel lehetne őket szerelni, azonban valljuk be: ez valószínűleg nem segítené elő a megfelelő működést és üzemeltetést.

Már azért sem, mert a paneleknek is van tömege, plusz a tartó szerkezet nélkül nem lehetne megfelelően stabil helyzetben rögzíteni őket, és szerintem senki sem szeretné, hogy egyszer csak lecsússzanak és használhatatlanná törjenek a talajon.

Ahhoz egy kicsit drága mulatság, semmint érdemes legyen kockáztatni az ilyesmit.

A megfelelő rögzítésen túl pedig a hatásfokot is több fronton befolyásolja, hogy mire és hogyan van a napelem telepítve, arról nem is beszélve, hogy az ingatlan állapota alapvetően meghatározza, hogy érdemes-e egyáltalán belefogni egy ilyen jellegű beruházásba.

Ha össze szeretnénk foglalni, hogy mik lennének azok kulcsszavak, amik mentén meg lehet tervezni egy rendszer kiépítését, akkor ezek lennének: a tetőszerkezet, a tájolás, a dőlésszög és az árnyékolás.

Minden, amit tudni érdemes a napelemekről

Minden, amit tudni érdemes a napelemekről

Az utóbbi néhány évben Magyarországi is fokozott aktivitással kapcsolódott be a nemzetközi „fotovoltaikus viharba”, vagyis egyre több és több embernek van a tetején, kertjében napelem.

Ez nagyon jó is, hiszen ez azt jelenti, hogy egyre többen környezettudatosak, és mind többen és többen döntenek úgy, hogy függetlenedni szeretnének az áramszolgáltató által szabott díjaktól.

Nyugat-Európában, elsősorban Németországban már olyan hatalmas piaca van ennek, mint nálunk a komplett autóipar, viszont azt se felejtsük el, hogy arrafelé már a ’80-as évektől kezdve jelen van a technológia, és a népesség anyagi lehetőségei is tágabbak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az energiaszektorban ne a fotovoltaikus rendszerek lennének az utóbbi évtized legdinamikusabban fejlődő ágazata, megelőzve minden más hagyományos és alternatív módszert.

Azonban annak ellenére, hogy mennyien használják és még annál is többen terveznek beruházni, mégis, kisebbségben vannak azok, akik valójában tudják is, hogy hogyan működik.

Inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit

Inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit

A napelemes rendszerek, bár a nevük azt sugallná, nem csak és kizárólag magukból a napelemekből állnak, ennél kicsit összetettebb a dolog.

Abban mindannyian egyetértünk, hogy továbbra is a létező legjobb és leginkább megtérülő befektetés, ami megújuló energia felhasználásával állít elő elektromos áramot.

Hazánkban még mindig növekvő tendenciát mutat az elterjedése, sőt, az arányok a lakosság számához, háztartásokhoz viszonyítva folyamatosan javulnak, mivel itt széles körben még nem olyan régóta elérhetőek.

Nyugat-Európában már több évtizedes hagyománya van a háztartási napelemeknek, így ott nem ilyen látványos a terjedés, viszont ha kisebb mértékben is, de ott is folyamatosan nő a beüzemelt rendszerek száma.

Népszerűsége ellenére azonban nem sokan értik, vajon hogyan is működhet az egész együtt, úgy, hogy a vége áramtermelés legyen, amit azután használhatunk is.

Hogyan lesz a napfényből elektromosság, és mi az az inverternek nevezett, falra szerelt eszköz, ami nélkül az egész semmit sem érne?

Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.