Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei

A napelemek szakszerű telepítése, feltételei

Ahogyan egy épület sem létezhet valamiféle alapozás, vagy alapul szolgáló réteg nélkül, úgy a napelemeket sem lehet egyszerűen bárhová feldobálni.

Ha így lenne, akkor bármilyen kalyibára, vagy akár egy használt szőlőkarókból tákolt emelvényre is fel lehetne őket szerelni, azonban valljuk be: ez valószínűleg nem segítené elő a megfelelő működést és üzemeltetést.

Már azért sem, mert a paneleknek is van tömege, plusz a tartó szerkezet nélkül nem lehetne megfelelően stabil helyzetben rögzíteni őket, és szerintem senki sem szeretné, hogy egyszer csak lecsússzanak és használhatatlanná törjenek a talajon.

Ahhoz egy kicsit drága mulatság, semmint érdemes legyen kockáztatni az ilyesmit.

A megfelelő rögzítésen túl pedig a hatásfokot is több fronton befolyásolja, hogy mire és hogyan van a napelem telepítve, arról nem is beszélve, hogy az ingatlan állapota alapvetően meghatározza, hogy érdemes-e egyáltalán belefogni egy ilyen jellegű beruházásba.

Ha össze szeretnénk foglalni, hogy mik lennének azok kulcsszavak, amik mentén meg lehet tervezni egy rendszer kiépítését, akkor ezek lennének: a tetőszerkezet, a tájolás, a dőlésszög és az árnyékolás.

Ami az alapot adja: a tető

Ami az alapot adja: a tető

Egy ház teteje, tetőszerkezete az elsődleges védőpajzs az időjárási viszontagságokkal szemben.

Ez akadályozza meg, hogy a lakótérbe jusson az eső, a hó, és abban is fontos szerepe van, hogy nem a széles eget fűtjük télen, hanem a szobákat.

Mindamellett, hogy szakértő kezek kellenek mind a vázszerkezet felépítéséhez, mind pedig a beborításához, sajnos az a helyzet, hogy elég sérülékeny is.

A fa, még ha rugalmas és időtálló is, idővel változik, így a forma és a stabilitás is, és egy idő után a fagy, a viharos szél vagy a jégeső kikezdheti még a jól elkészített tetőt is.

Bőségesen elegendő, ha egyetlen cserép vagy lemez elmozdul, megsérül, és máris a födém ázik a legközelebbi esőzéskor.

A tetőszerkezet folyamatos ellenőrzést és gondozást igényel, viszont ha ezt megkapja, akkor a hosszú évek alatt nyújtott biztonsággal hálálja meg.

A napelemek szempontjából a tetőnek három paramétere fontos: az állapota, a felülete és a dőlésszöge.

Ha az állapota annyira rossz, hogy lassan egy rászálló gólyát se bírna el, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban napelemre van-e szükséged, vagy ezt az összeget inkább felújításra kellene költeni, és utána fejleszteni.

Viszont ha a helyzet nem olyan tragikus, akkor még menthető lehet a dolog, a felmérést végző szakember a tapasztalatai alapján valószínűleg meg fogja tudni mondani, hogy érdemes-e belevágni.

Mi a helyzet, ha nincs elég tetőfelület?

Mi a helyzet, ha nincs elég tető?

A napelem panelek átlagosan 1,7 m2 körüli területtel rendelkeznek, és a rendszer teljesítményétől függően változik a darabszámuk.

Amennyiben a rendelkezésre álló felület nem elegendő, akkor érdemes lehet alternatív megoldáson gondolkodni, viszont a legjobb, ha az adott területet sikerül hatékonyan kihasználni.

A tartószerkezeteket gyártó cég szinte minden tetőtípusra kikísérletezte az ideális struktúrát, csak nagyon szélsőséges esetekben van szükség improvizálásra, esetleg egyedi állványzat készíttetésére.

Ha semmiképpen nem megoldható az összes panel elhelyezése, akkor áthidaló megoldást nyújthat egy melléképület, azonban ezt érdemesebb a jövőre tartalékolni, ha esetleg a későbbiekben bővíteni szeretnéd a rendszeredet.

Szintén alternatíva, bár sokkal kevéssé javasolt a földre épített tartószerkezet, azonban annak több buktatója is lehetséges.

A dőlésszög

A dőlésszög

A dőlésszög azért nagyon lényeges tényező, mert a napelemek akkor dolgoznak a leghatékonyabban, ha a fény a merőlegeshez közeli szögben esik rájuk.

Figyelembe véve, hogy a Föld gömbölyű (jobban mondva ahhoz áll a legközelebb), és a tengelye is dőlt a Naphoz képest, így abszolút változó, hogy a bolygó mely részén milyen szögben kell a paneleket beállítani.

Minél inkább közelítünk az Egyenlítő felé, annál kisebb szöget kell, hogy bezárjon a talajjal, és minél közelebb vagy valamelyik sarkhoz, annál nyitottabbat.

Magyarországon a földi telepítésű napelemeket 35°-os szögben szokás belőni, azonban igen ritka, hogy egy tetőzeté ezzel megegyezik.

Az általánosan bevált szög tetők esetében a 25 és 45 közötti fok, ebben a tartományban még be lehet úgy állítani, hogy határértéken belüli hatásfok mellett legyen képes működni.

Az ettől való eltérés nem feltétlenül jelent drasztikus teljesítménycsökkenést, azonban a különbség már százalékokban mérhető.

Attól nem kell félni, hogy a panelek elmozdulnak, hiszen hacsak a tető formája nem változik meg olyan mértékben, akkor a tartószerkezet stabilan megtartja a beállított dőlésszöget.

Tájolás

Tájolás

A Nap keleten kel és nyugaton nyugszik, ezt mindenki megtanulja gyerekkorában, viszont az, hogy e két égtájhoz képest az ingatlan sarkai hová esnek, már egy teljesen más kérdés.

Vannak házak, melyek elég pontosan be vannak tájolva, például a sarkai esnek a fő irányokba, vagy az oldalai néznek feléjük, viszont még több látszólag véletlenszerűen helyezkedik el.

Ez adódhat az utca irányából, a talaj egyenetlenségeiből, vagy egész egyszerűen valóban csak a véletlen műve az elhelyezkedés.

Az égtáji viszonyok ellenőrzése az első, amit egy helyszíni felmérés során el kell végezni, hiszen így állapítható meg, hogy a tetőzet melyik része vagy részei a legalkalmasabbak a napelem panelek felszerelésére.

Délkelet és délnyugat között található a legmegfelelőbb irány, ugyanis az éves napos órák számát és a beesési szöget, valamint az évszakokkal járó változásokat figyelembe véve itt várható a legtöbb fény.

Vagyis ha a ház egyik sarka vagy oldala nagyjából dél felé néz, akkor annak a környéke lesz nagy valószínűséggel a legjobb a felszereléshez.

Árnyékvetés

A közhiedelemmel ellentétben a napelemek felhős időben, szórt fény mellett is képesek termelni.

Egy nagy ellenségük azonban mégis van: az árnyék.

Ha valami felfogja a napfényt, és árnyékot vet akár csak a panel egy részére is, az eléggé vissza tudja vetni annak teljesítményét, sőt, egy leárnyékolt elem a sorba kötött teljes rendszer termelését hátráltatja.

Éppen ezért fontos a felmérés során figyelembe venni mind az építészet, mind pedig a természet adta lehetőségeket és buktatókat.

Egy olyan ingatlanra, amit a délutáni órákban már egy nagy épület leárnyékol, sokkal kisebb valószínűséggel lehet sikeresen rendszert telepíteni.

Vagy ha a ház mellett pont azon az oldalon található egy növendék fa, ami később nagyra nőhet, netán egy tujasort telepítettek mellé nem sokkal korábban, akkor is érdemes elgondolkodni vagy a növényzet áttelepítésén, vagy egy öreg fa esetében a kivágáson.

Ez nehéz döntés, viszont a napelemek esetén egy több évtizedre szóló beruházásról van szó, aminek a megtérülési idejét markánsan befolyásolni tudja, ha valami elállja a fény útját, és a rendszer a nap egy bizonyos szakaszában nem termel, amikor pedig tehetné.

Ugyanígy, ha van a közvetlen közelben egy dinamikusan fejlődő vállalkozás, ami várhatóan egy-két éven belül épít egy nagyobb központot, és ami ezzel együtt a mögötte található házakat is leárnyékolja, abban az esetben kétségessé válik a Te beruházásod sikere.

A telepítés menete

A telepítés menete

Ha megtörtént a helyszíni felmérés, és minden körülmény adott ahhoz, hogy egy megfelelően működő napelemes egységet lehessen telepíteni, akkor a következő lépcsőfok a kivitelezés.

Természetesen nem úgy megy a dolog, hogy a szerelőcsapat egyszercsak felbukkan a semmiből, gondos időpont egyeztetés előzi meg a munkálatokat.

A nagy napon aztán útra kel a csapat, és ha szükséges, akkor több járművel is, de megérkeznek a helyszínre, azaz Hozzád.

Minden szükséges anyagot, alkatrészt és szerszámokat visznek, Neked maximum áramot kell biztosítanod a számukra, hogy a kézi eszközeiket használni tudják.

Mindenek előtt azonban még gyorsan átfutják veled utoljára a terveket, hogy nehogy azután derüljön ki, hogy hiba van, miután már végeztek, és ha minden rendben van, és mindent megbeszéltetek, akkor kezdődhet a munka!

Először a tartókeretek kerülnek fel a helyükre, amelyek saválló acélból készültek, és a Te tetőd formájához vannak kialakítva.

A speciális acél részben a teherbírás miatt szükséges, részint pedig azért, hogy időtálló legyen, és ne kelljen pár évente lecserélni a rozsda és az elöregedés miatt.

Ha az alap megvan, akkor felkerülnek a helyükre a napelem panelek is, és sorba kötik őket, hogy utána már csak le kelljen vezetni a kábelt a lakótérbe.

A telepítés menete

Ott ezután felkerül a megfelelő kapacitású inverter, amit rákötnek a napelemekre és a hálózatra is, és némi beállítás után már el is kezdhet termelni a rendszered.

Mindez átlagos esetben, ha semmilyen komoly probléma nem merül fel, nem vesz igénybe többet egyetlen napnál.

Persze előfordulhat, hogy valami hiba, előre nem látott esemény történik, netán túl nagy és szerteágazó a rendszer, ilyenkor megeshet, hogy egy újabb napot kell egyeztetni, azonban ez nem olyan gyakori.

Az utolsó lépés már az áramszolgáltatóé: fel kell szerelni a kétirányú villanyórát, és onnantól kezdve hivatalosan is elkezdődött a befektetésed megtérülése.

Összefoglalva

A helyszíni felmérés fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hiszen ez a kulcs ahhoz, hogy a rendszeredet a csapat egy nap alatt képes legyen felszerelni.

Mivel nekünk is és Neked is 24 óra egy nap, így mindannyiunk érdeke, hogy tökéletesen és zökkenőmentesen menjen minden.

Így tehát attól a pillanattól, hogy a döntésed megszületett és árajánlatot kértél tőlünk, egészen addig, amíg már csak a szolgáltató kötelessége van hátra, mindösszesen körülbelül 1-2 hónap az egész átfutási ideje.

Nem kell évekig várnod, mérnököt fogadnod, csapatot keresned, mert napelem kivitelező partnerünk mindent biztosítani tud, amit csak lehetséges.

Ha tehát még ma úgy döntesz, hogy ajánlatot kérsz, és ki is tartasz az elhatározásod mellett, akkor legfeljebb néhány hónappal később már Te is boldog napelem-tulajdonos lehetsz!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.