Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

A Sharp, a napenergia nagy úttörője

A Sharp, a napenergia nagy úttörője

Vannak dolgok, amik az idő előrehaladtával nem veszítenek a minőségükből, értékükből, sokkal inkább egyre csak növelik azt.

Egy idős bor vagy párlat, egy festmény, műalkotás, sőt, akár még egy sajt is lehet ilyen, gondoljunk csak a grana padano-ra, amit akár bankbetétként is elfogadnak Olaszországban.

Egy vállalat értéke, termékeinek minősége is egyre magasabb színvonalat képviselhet, ha a megfelelő irányba fejlesztik, a legalkalmasabb szakembereket alkalmazza, és sosem rest tanulni a saját hibáiból, tapasztalataiból.

A japán Sharp is egy ehhez hasonló, mostanra már globális cég, amelyről annak idején valószínűleg senki sem mondta volna meg, hogy egy évszázad múlva is létezni fog, és a világ egyik vezető műszaki gyártója lesz.

De miből is lesz a cserebogár?

Ismerjük meg kicsit közelebbről, hogy miért éppen a Sharp az egyik legkülönlegesebb Japánból indult nagyvállalat, és hogyan vált a napelemek, a napenergia igazi úttörőjévé.

Ceruzától a mikrochipig

Ceruzától a mikrochipig

A vállalatot, mely mostanra igazi óriássá nőtte ki magát, 1912-ben alapították Tokióban, és kezdetben mindössze 50 yen tőkéje volt, és három alkalmazottja.

Az alapító Hayakawa Tokuji mindössze 18 éves volt, amikor szabadalmaztatta (?) első találmányát, majd 1915-ben az Ever Sharp Pencil nevű mechanikus öntöltő ceruzát, amelynek később a vállalat a nevét köszönheti.

1923-ban a cég áttette székhelyét Oszakába egy súlyos földrengés miatt, és a következő nagy lépcsőfok itt következett, ugyanis megtervezték és elkezdték gyártani az első japán rádiókészülékeket, melyeket 1925-ben már piacra is dobtak.

1953-tól már televíziókat is gyártottak, és nem sokkal később, 1959-ben kezdtek el komolyabban a napenergiára koncentrálni.

1963-ban már megkezdődött a napelem-modulok gyártása, jócskán megelőzve szinte az összes olyan céget, melyek jelenleg aktívak ebben az iparágban.

Vagyis ha úgy vesszük, akkor a versenytársakhoz képest több évtizedes előnnyel rendelkezik, ráadásul olyan nívós tényezőkkel a portfóliójában, mint például az 1976 óta 170 sikeresen fellőtt és telepített műhold napelemes modulja.

Mindemellett a kezdetektől megbízható, minőségi napelemes eszközökkel látják el a piacot, tehát egyáltalán nem véletlen, hogy olyan sokan választják a Sharp termékeit.

Voltak és vannak akadályok

Voltak és vannak akadályok

Annak ellenére, hogy maga a technológia már több, mint fél évszázada létezik és gyártás alatt van, valamiért a napelemek, és úgy általában a megújuló energia hasznosítása eléggé háttérbe volt szorítva.

De vajon miért?

Többek között elsősorban a politikának és az olaj lobbinak köszönhetően, és itt nem összeesküvés-elméleteket kell belelátni.

Sajnos addig, amíg egy iparágnak nagyobb az érdekérvényesítő ereje, addig bizony minden áron le fogja nyomni a vele versenyre kelőket, márpedig a fosszilis energiahordozók végesek és drága őket kitermelni, a Nap pedig korlátlan és ingyen van, így értelemszerű, hogy nem éppen támogató szándékkal álltak a dologhoz.

Az 1990-es évek végére azonban, amikorra a globális társadalom többségében realizálódott a környezetkárosítás mértéke és hatása, robbanásszerűen megnőtt a kereslet a zöld energiatermelők iránt.

Korábban is voltak napelemek polgári felhasználásban, viszont annyira drágák voltak, hogy csak egy szűk réteg engedhette meg magának, ráadásul a technológia is kiforratlanabb volt.

Napjainkra viszont gombamód szaporodnak a különféle cégek és gyárak, amik nagy mennyiségben állítanak elő szolár-paneleket és alkatrészeket, igyekezvén meglovagolni a megemelkedett keresletet.

Azonban a mennyiség és a minőség nagyon sok esetben köszönő viszonyban sincs egymással.

A Sharp sikerének titka

A Sharp sikerének titka

Mint ahogy azt a legelején is leszögeztük: egy vállalat túlélésének sikere többek között a kitartáson, az időn, de legfőképpen a minőségen múlik!

A három tényező vastagon összefügg, hiszen készíthet valaki nagyon sokáig valamit, de ha silány a minősége, akkor semmi esélye népszerűvé, netán világmárkává válni.

A Sharp népszerűségét és stabil piaci helyzetét pontosan annak köszönheti, hogy nagy hangsúlyt fektet a produktumai minőségére, és erre garanciát is vállal.

A Sharp napelemekre 25 év jótállást vállal, ami azt jelenti, hogy a tőlük vásárolt napelemek egy negyed évszázad elteltével is a gyári teljesítményük 80%-át lesznek képesek termelni.

A megbízhatóság egyik legfőbb jele az, ha a gyártó kezeskedik annak élettartamáért, ellenkedő esetben ingyen vagy nagyon olcsón javítja, cseréli.

A nagy mennyiségben, olcsón gyártott és beszerezhető kínai napelem panelek lehet, hogy rövid távon jobbnak tűnnek, hiszen olcsóbbak is, és a feltűntetett névleges teljesítményük is esetlegesen nagyobb, azonban ez csupán illúzió.

Még ha időlegesen, valamilyen véletlen folytán valóban képesek is lennének nagyobb termelésre, akkor se mindegy, hogy 5 évenként le kell-e őket cserélni, és ilyen esetben mennyire elérhető és közreműködő a gyártó, már ha egyáltalán vállal garanciát.

A jövő a napelemeké

A jövő a napelemeké

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy csökkenne a napelemek iránti érdeklődés, sőt sokkal inkább fokozódik.

Ahogy fejlődik a gyártástechnológia, úgy lesz egyre szélesebb körök számára elérhető, és úgy lesz egyre kisebb szükség a drága és környezetkárosító energiaforrásokra.

Az elmúlt közel 60 év során eladott Sharp napelemek összesen 156 millió tonna szén-dioxid kibocsájtását előzték meg, és ez még csupán egyetlen gyártó, a többit ehhez hozzá sem számoltuk.

Elsősorban a fejlődő világnak kellene a napenergiára és a megújuló energiaforrásokra koncentrálni, hiszen továbbra is Kína és India a legfőbb károsanyag-kibocsájtók, valamint az Egyesült Államok, ahol viszont a fosszilis energiahordozó-függőség a fejlettség és jóléti társadalom ellenére is olyan erős, mint a harmadik világban.

A Sharp éppen a fejlődésre rászoruló területeket, országokat igyekszik a jövőben megcélozni, hiszen ott még sokkal gazdaságosabb alternatíváját jelenthetik a napelemek a szénalapú energiának.

A fejlesztések és beruházások hírei egyelőre elég biztatóak, világszinten lehet újabb és újabb innovációkról, megújuló energiás fejlesztésekről hallani; mindez akár még pozitív szemléletre is okot adhat, pont úgy, ahogy a Sharp teszi.

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.