A Sharp, a napenergia nagy úttörője

A Sharp, a napenergia nagy úttörője

Vannak dolgok, amik az idő előrehaladtával nem veszítenek a minőségükből, értékükből, sokkal inkább egyre csak növelik azt.

Egy idős bor vagy párlat, egy festmény, műalkotás, sőt, akár még egy sajt is lehet ilyen, gondoljunk csak a grana padano-ra, amit akár bankbetétként is elfogadnak Olaszországban.

Egy vállalat értéke, termékeinek minősége is egyre magasabb színvonalat képviselhet, ha a megfelelő irányba fejlesztik, a legalkalmasabb szakembereket alkalmazza, és sosem rest tanulni a saját hibáiból, tapasztalataiból.

A japán Sharp is egy ehhez hasonló, mostanra már globális cég, amelyről annak idején valószínűleg senki sem mondta volna meg, hogy egy évszázad múlva is létezni fog, és a világ egyik vezető műszaki gyártója lesz.

De miből is lesz a cserebogár?

Ismerjük meg kicsit közelebbről, hogy miért éppen a Sharp az egyik legkülönlegesebb Japánból indult nagyvállalat, és hogyan vált a napelemek, napenergia igazi úttörőjévé.

Ceruzától a mikrochipig

Ceruzától a mikrochipig

A vállalatot, mely mostanra igazi óriássá nőtte ki magát, 1912-ben alapították Tokióban, és kezdetben mindössze 50 yen tőkéje volt, és három alkalmazottja.

Az alapító Hayakawa Tokuji mindössze 18 éves volt, amikor szabadalmaztatta (?) első találmányát, majd 1915-ben az Ever Sharp Perncil nevű mechanikus öntöltő ceruzát, amelynek később a vállalat a nevét köszönheti.

1923-ban a cég áttette székhelyét Oszakába egy súlyos földrengés miatt, és a következő nagy lépcsőfok itt következett, ugyanis megtervezték és elkezdték gyártani az első japán rádiókészülékeket, melyeket 1925-ben már piacra is dobtak.

1953-tól már televíziókat is gyártottak, és nem sokkal később, 1959-ben kezdtek el komolyabban a napenergiára koncentrálni.

1963-ban már megkezdődött a napelem-modulok gyártása, jócskán megelőzve szinte az összes olyan céget, melyek jelenleg aktívak ebben az iparágban.

Vagyis ha úgy vesszük, akkor a versenytársakhoz képest több évtizedes előnnyel rendelkezik, ráadásul olyan nívós tényezőkkel a portfóliójában, mint például az 1976 óta fellőtt 170 sikeresen fellőtt és telepített műhold napelemes modulja.

Mindemellett a kezdetektől megbízható, minőségi napelemes eszközökkel látják el a piacot, tehát egyáltalán nem véletlen, hogy olyan sokan választják a Sharp termékeit.

Voltak és vannak akadályok

Voltak és vannak akadályok

Annak ellenére, hogy maga a technológia már több, mint fél évszázada létezik, és gyártás alatt van, valamiért a napelemek, és úgy általában a megújuló energia hasznosítása eléggé háttérbe volt szorítva.

De vajon miért?

Többek között elsősorban a politikának és az olajlobbinak köszönhetően, és itt nem összeesküvés-elméleteket kell belelátni.

Sajnos addig, amíg egy iparágnak nagyobb az érdekérvényesítő ereje, addig bizony minden áron le fogja nyomni a vele versenyre kelőket, márpedig a fosszilis energiahordozók végesek és drága őket kitermelni, a Nap pedig korlátlan és ingyen van, így értelemszerű, hogy nem éppen támogató szándékkal álltak a dologhoz.

Az 1990-es évek végére azonban, amikorra a globális társadalom többségében realizálódott a környezetkárosítás mértéke és hatása, robbanásszerűen megnőtt a kereslet a zöld energiatermelők iránt.

Korábban is voltak napelemek polgári felhasználásban, viszont annyira drágák voltak, hogy csak egy szűk réteg engedhette meg magának, ráadásul a technológia is kiforratlanabb volt.

Napjainkra viszont gombamód szaporodnak a különféle cégek és gyárak, amik nagy mennyiségben állítanak elő szolár-paneleket és alkatrészeket, igyekezvén meglovagolni a megemelkedett keresletet.

Azonban a mennyiség és a minőség nagyon sok esetben köszönő viszonyban sincs egymással.

A Sharp sikerének titka

A Sharp sikerének titka

Mint ahogy azt a legelején is leszögeztük: egy vállalat túlélésének sikere többek között a kitartáson, az időn, de legfőképpen a minőségen múlik!

A három tényező vastagon összefügg, hiszen készíthet valaki nagyon sokáig valamit, de ha silány a minősége, akkor semmi esélye népszerűvé, netán világmárkává válni.

A Sharp népszerűségét és stabil piaci helyzetét pontosan annak köszönheti, hogy nagy hangsúlyt fektet a produktumai minőségére, és erre garanciát is vállal.

A Sharp napelemekre 25 év jótállást vállal, ami azt jelenti, hogy a tőlük vásárolt napelemek egy negyed évszázad elteltével is a gyári teljesítményük 80%-át lesznek képesek termelni.

A megbízhatóság egyik legfőbb jele az, ha a gyártó kezeskedik annak élettartamáért, ellenkedő esetben ingyen vagy nagyon olcsón javítja, cseréli.

A nagy mennyiségben, olcsón gyártott és beszerezhető kínai napelem panelek lehet, hogy rövid távon jobbnak tűnnek, hiszen olcsóbbak is, és a feltűntetett névleges teljesítményük is esetlegesen nagyobb, azonban ez csupán illúzió.

Még ha időlegesen, valamilyen véletlen folytán valóban képesek is lennének nagyobb termelésre, akkor se mindegy, hogy 5 évenként le kell-e őket cserélni, és ilyen esetben mennyire elérhető és közreműködő a gyártő, már ha egyáltalán vállal garanciát.

A jövő a napelemeké

A jövő a napelemeké

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy csökkenne a napelemek iránti érdeklődés, sőt sokkal inkább fokozódik.

Ahogy fejlődik a gyártástechnológia, úgy lesz egyre szélesebb körök számára elérhető, és úgy lesz egyre kisebb szükség a drága és környezetkárosító energiaforrásokra.

Az elmúlt közel 60 év során eladott Sharp napelemek összesen 156 millió tonna szén-dioxid kibocsájtását előzték meg, és ez még csupán egyetlen gyártó, a többit ehhez hozzá sem számoltuk.

Első sorban a fejlődő világnak kellene a napenergiára és a megújuló energiaforrásokra koncentrálni, hiszen továbbra is Kína és India a legfőbb károsanyag-kibocsájtók, valamint az Egyesült Államok, ahol viszont a fosszilis energiahordozó-függőség a fejlettség és jóléti társadalom ellenére is olyan erős, mint a harmadik világban.

A Sharp éppen a fejlődésre rászoruló területeket, országokat igyekszik a jövőben megcélozni, hiszen ott még sokkal gazdaságosabb alternatíváját jelenthetik a napelemek a szénalapú energiának.

A fejlesztések és beruházások hírei egyelőre elég biztatóak, világszinten lehet újabb és újabb innovációkról, megújuló energiás fejlesztésekről hallani; mindez akár még pozitív szemléletre is okot adhat, pont úgy, ahogy a Sharp teszi.

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.