Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

A Tesla a napelemes fejlesztésekből sem maradhat ki

A Tesla a napelemes fejlesztésekből sem maradhat ki

Ha a világon bárki meghallja Elon Musk nevét, valószínűleg azonnal a Tesla és az autói jutnak az eszébe.

Bár a rendkívül ambiciózus, milliárdos üzletember ma már bőven foglalkozik mással is, mint az alternatív vagy megújuló energiával működő autók, a „zöld autózás” és a technológiai újítások már összeforrtak a nevével.

Talán ez lehet az oka annak is, hogy időről időre valami újdonsággal rukkol elő: így történhetett meg az, hogy a cég fennállásának 12. évében úgy döntöttek, hogy a háztartásokat és az ipart érintő piacot igyekeznek meghódítani.

Így került bevezetésre néhány évvel ezelőtt a napelemes tetőcserép is.

Tesla Solar Roof – a kezdetek

A Tesla napelemes tetőcserepéről már 2016-ban hallhattunk, ekkor történt ugyanis róla a bejelentés, sőt mi több, a bemutatása is.

Érthető, hogy az egész napelem piacot felvillanyozta a hír és óriási érdeklődés övezte: mindenki kíváncsi volt arra, hogy hogyan működik, és valóban hozza-e az elvárt teljesítményt.

Ezután sajnos hosszú ideig nem történt semmi, egészen a 2018-as évig.

De ne szaladjunk ennyire előre, először nézzük meg, mire is képesek a napelemes tetőcserepek.

Ezt tudják a Tesla napelemes tetőcserepei

Ezt tudják a Tesla napelemes tetőcserepei

Forrás: homelogicenergy.co.uk

Az egyik legnagyobb előnyük az, hogy gyakorlatilag üvegcserepekről van szó, de nem hagyományos üvegből készültek.

Ezeket a cserepeket edzett üvegből állítják elő, és laminálva is vannak.

Így pedig jobban képesek ellenállni a környezeti hatásoknak, vagyis még strapabíróbbnak mondhatók, ami nagy szó, tekintve, hogy a „hagyományos”, már megszokott napelemek szintén elég ellenállóak.

Ami viszont igazán különlegessé teszi az az, hogy a napelemes cserepek gyakorlatilag két funkcióval rendelkeznek: egyfelől ugye áramot termelnek, másfelől pedig a hagyományos tetőcserép szerepét is ellátják.

Ez pedig azt is jelenti, hogy nincs szükség tartószerkezetre a felhelyezésükhöz.

És a design itt sem maradhatott ki: ugyanis a gyártási folyamatnak és technológiának köszönhetően nem fordulhat elő, hogy két tető – a napelemes cserepekkel felszerelve – egyformán nézzen ki.

Ugyanakkor viszont a lényege az egésznek az, hogy ne lehessen észrevenni, hogy a tetőcserepek valójában napelemek.

Na de milyen a teljesítményük?

Mivel több, kisebb darabból tevődik össze ebben az esetben a komplett napelemes rendszer, nem csak néhány panelből, így nem érdemes egyesével számolgatni, hogy hány wattot képesek megtermelni.

Külön-külön valószínűleg nem túl sokat, viszont több négyzetméternyi felületet befedve már más a helyzet.

Annyi viszont biztos, hogy a Tesla nem javasolja, hogy a teljes tetőt napelemes cserepekkel fedjük be, hiszen így a túlzott többlettermelés garantált lenne, és teljesen fölösleges is.

Viszont nem kell attól tartani, hogy otrombán fog kinézni a tető amiatt, hogy a fele Tesla cserepekkel, a másik fele pedig hagyományossal lesz lefedve: ugyanolyan kinézetű cseréppel fedik le a teljes tetőt, a különbség csupán annyi, hogy egy részükben nincs napelem.

Értelemszerűen a napelemes tetőcserepek számát az fogja meghatározni ebben az esetben is, hogy mennyi energiát szeretnénk termelni, vagyis, hogy mennyire van szükség ahhoz, hogy a teljes háztartást el lehessen látni árammal.

Inverter helyett Powerwall 2

Inverter helyett Powerwall 2

Forrás: offgridenergy.com.au

Bemutattuk már Nektek korábban kicsit részletesebben is magát az invertert, hogy milyen célt is szolgál, illetve mit érdemes tudni róla.

De a lényeg, röviden összefoglalva: az inverter napenergiából származó egyenáramot alakítja át váltakozó árammá, illetve biztonsági funkciót is ellát.

Emellett pedig egy akkumulátor is elengedhetetlen része egy napelemes rendszernek.

A Tesla Powerwall 2 viszont kettő az egyben: egy akkumulátor, amibe az inverter is bele van építve.

A kezdetekhez képest ez már egy továbbfejlesztett változat, ami azt jelenti, hogy a Powerwall 2 kétszeres teljesítménnyel bír, mint a „sima” Powerwall.

Ez pedig azt jelenti, hogy akár egy egész napra elegendő áramot is el tud tárolni.

Persze a külsejét tekintve ez is beillene egy design elemnek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy beltéren is elhelyezhető.

De nézzük most már a számokat!

Bár nem forgalmazzuk ezeket a különleges cserepeket, mindenféle különösebb tudás vagy ismeret nélkül meg lehet mondani, hogy nem, a Tesla napelemes tetőcserepei nem olcsók.

De mit is jelent ez pontosan?

Ha Neked például átlagosan havi 15 ezer forint a villanyszámlád, és napelemes cserepekkel szeretnéd kiváltani, akkor körülbelül 6-7 millió forinttal kell számolnod.

Plusz, ehhez még hozzájön a Powerwall is, ami még nagyjából + 2 millió forintos kiadást jelent.

Na meg persze a munkadíjról sem szabad megfeledkezni.

Ugyanakkor Elon Musk mindenképpen szeretné, ha a jövőben mindenki számára elérhetővé válnának a napelemes tetőcserepek, és mindent igyekszik elkövetni, hogy csökkenjen az áruk, illetve, hogy alacsonyan is lehessen majd tartani.

Szó szerint a végletekig bíznak az új fejlesztésben

Szó szerint a végletekig bíznak az új fejlesztésben

Forrás: solar.com

Ahogyan már említettük is, a Tesla napelemes tetőcserepei rendkívül erősek az edzett üvegnek köszönhetően, de most eláruljuk, mit is jelent ez pontosan.

Ezek a napelemek képesek akár 177 km/órás becsapódást elviselni, ez pedig bőven több mint a minimum becsapódási sebesség, ami körülbelül 30-35 km/óra körül mozog.

Ebből kifolyólag annak, akinek a háza Tesla napelemes cserepekkel van borítva, egészen biztosan nem kell attól félnie, hogy a jégeső kárt tesz majd a szerkezetben.

Éppen emiatt a strapabíróság miatt Elon Musk úgy döntött, hogy örökgaranciát vállalnak a cserepekre.

Összegezve az előnyöket

Összegezve az előnyöket

Így a végére érve összegezzük, hogy milyen kiemelt, előnyös tulajdonságokkal bír a Tesla Solar Roof:

  • rendkívül strapabíró az edzett üvegnek és a laminálásnak hála
  • az egész tető befedése megoldható vele
  • nincs szükség külön inverterre és külön akkumulátorra a Powerwall-nak köszönhetően
  • esztétikus a megjelenése
  • örökgaranciát vállal rá a Tesla

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy hátrányai is vannak, ami elsődlegesen abban merül ki, hogy sokkal drágább, mint egy hagyományos napelemes rendszer.

Magyarországon még egyelőre nem elérhető a napelemes tetőcserép – csak borsos foglaló letétele esetén -, de ne csüggedj, mert Neked is van lehetőséged arra, hogy napenergia segítségével termelj áramot.

Kérj tőlünk bátran árajánlatot napelemes rendszerre, hogy napelem kivitelező partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.