Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Egy autógyártó, ami szereti a napelemeket – a Toyota napelemes fejlesztései

Egy autógyártó, ami szereti a napelemeket – a Toyota napelemes fejlesztései

Talán a Toyota az az autógyártó, akinek a hibrid autói a legnépszerűbbek a világon, olyannyira, hogy a cég neve már-már összefonódott ezzel a technológiával.

Az egyik legnagyobb japán cég folyamatosan azon dolgozik, hogy a tevékenységük során keletkezett ökológiai lábnyomukat minél jobban le tudják csökkenteni.

Ez persze nem kis feladat, rengeteg fejlesztést és technológiai újítást igényel, illetve anyagi téren is jelentős kiadással jár.

Az autóiparban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a napelemek, amik a Toyota fejlesztéseiből sem maradhatnak ki.

A következőkben elmondjuk, hogy milyen lépéseket tesz a cég annak érdekében, hogy minél környezettudatosabbá váljanak, illetve milyen fejlesztéseket, újításokat terveznek még beiktatni a jövőben annak érdekében, hogy működésük alatt minél kisebb legyen a károsanyag-kibocsátás.

Már napelemekkel működik a Toyota Európában lévő központja

Már napelemekkel működik a Toyota Európában lévő központja

Hol is lenne érdemesebb elkezdeni a fejlesztéseket, mint az alapoknál?

A Toyota ezt jól tudja, így nem véletlen, hogy a brüsszeli központjukban már ténylegesen alkalmazzák a megújuló energiaforrások használatát.

A Toyota brüsszeli központja ugyanis a közelmúltban többek között napelemekkel és szélturbinákkal is fel lett szerelve, amiknek összteljesítménye eléri a 460 kW-ot.

Ehhez pedig összesen 1400 napelem panelre volt szükség, ebből is látható, hogy mekkora beruházásról is van szó.

A napelemes fejlesztések ezzel azonban nem érnek véget, ugyanis madridi székhelyük is napelemekkel bővült, de a folyamat itt még közel sem áll le: a gyártóüzemek sem maradnak ki a jóból.

Több üzemben is napelemek nyújtotta energia segítségével működik a gyártás.

Ezeket a fejlesztéseket figyelembe véve a Toyota eljutott oda, hogy minden egyes folyamathoz, ami Európában zajlik – a logisztikától kezdve egészen a gyártásig -, zöldenergiát használnak fel.

Ez pedig oda vezetett, hogy az éves áramfogyasztásuk mértéke 35%-kal csökkent a megújuló energia használatának köszönhetően.

A legújabb projekt: napelem farmok Amerikában

A legújabb projekt: napelem farmok Amerikában

Természetesen a Toyota nem csak az európai szervezeti egységeit szeretné fejleszteni, így született meg az az elképzelés, hogy Amerikában napelem farmok segítségével szeretnék elérni, hogy minél környezetkímélőbbé váljon az autógyártás.

Ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű beruházásuk, melynek helyszínei Missouri, Alabama, illetve Nyugat-Virginia lesznek.

Persze nem ez az első törekvése az Egyesült Államokban sem a cégnek, hiszen már van két kisebb teljesítményű napelem farmjuk is, azonban teljesítményüket tekintve, meg sem közelítik az új elképzeléseket.

Így alakul majd a napelem farmok együttes teljesítménye

Ahogy tehát említettük, ez egy hatalmas beruházás, de nézzük csak a számokat!

A projekt a kezdeti tervek szerint több mint 9 millió dolláros kiadást jelent majd a vállalatnak.

A 3 napelem farm összterületét tekintve közel 44.000 m2-t tesz majd ki, ami valljuk be, nem kis terület.

De hogy jobban megértsük, mit is jelent ez pontosan, vegyük alaposan szemügyre, hogy az ekkora területen megtermelt színtiszta napenergia, mire is lesz képes.

Az egészen biztos, hogy a Toyota károsanyag-kibocsátása jelentősen csökkenni fog, hiszen 6 500 000 kWh energiát lesznek képesek megtermelni összesen az új napelem farmok.

Ez a mennyiség elegendő lenne körülbelül ahhoz, hogy közel 1000 amerikai háztartás árammal legyen ellátva – gondoljunk csak bele, hogy az amerikaiak általánosságban is pazarló életmódot folytatnak, így már könnyebb elképzelni, hogy milyen sok energiáról van szó.

A számítások szerint ez körülbelül 4300 tonnával fogja csökkenteni a gyártás során létrejövő és kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

Missouri, Alabama, Nyugat-Virginia

Missouri, Alabama, Nyugat-Virginia

Forrás: smartcitiesworld.net

A tervezett napelem farmok közül a Missouriban helyet kapó lesz a legkisebb, melynek tervezett átadása 2021 januárjára volt kitűzve, de jelenleg nincs új információ a projektről.

A középső az Alabamában épülő napelem farm: a tervek szerint ennek már a 2020-as év végén el kellett volna készülnie, de egyelőre erről sincsenek további értesülések.

És el is érkeztünk a legnagyobb napelem farmhoz, ami önmagában elég lesz ahhoz, hogy az itteni gyártóüzem károsanyag-kibocsátása közel 2000 tonnával csökkenjen a megújuló energia használatának köszönhetően.

Napelem farm, napelemes autó, napelemes holdjáró

Napelem farm, napelemes autó, napelemes holdjáró

Forrás: motor1.com

A napelem farmok telepítése mellett a Toyota a környezetkímélőbb autókat tekintve is éllovas.

Mindenki ismeri az általuk használt hibrid technológiát, ami méltán népszerű, hiszen tipikus japán fejlesztés: biztonságos és megbízható.

Éppen ezért nem lehet véletlen, hogy a Japán Űrkutatási Hivatallal karöltve egy holdjárón dolgoznak, ami az elképzelések szerint ugyanazokkal a pozitív tulajdonságokkal fog rendelkezni, mint a „földi” autóik.

A Lunar Cruiser nevet viselő holdjáróban nemcsak a Toyota gyártási technológiája és szakértelme fog visszaköszönni, hanem az általuk oly nagyon kedvelt napelemek is.

Ugyan, az természetes, hogy napelemek is helyet kapnak egy ilyen járművön, de őszintén: melyik másik autógyártó tudná jobban, hogy hova és mekkora napelemeket kell szerelni a tökéletes működésért, mint az, amelyik már a saját gyártású napelemes gépkocsiját teszteli?!

A Toyota komoly környezetvédelmi politikája

Már az újonnan épülő napelem farmokból is arra lehet következtetni, hogy a vállalat nagyon elkötelezett a környezetvédelmi kérdésekben.

Ezt meg is erősítik azzal, hogy saját környezetvédelmi politikát alakítottak ki, ami a vállalat egészére kihat, és érvényes.

Ez pedig oda vezetett, hogy minden egyes Európában értékesített Toyota, illetve Lexus személygépjármű olyan gyárban készült, ami megfelel az ISO14001 szabvány (Környezetközpontú Irányítási Rendszer) előírásainak.

Kövesd Te is a világmárka példáját

Abban szerintem mind egyetértünk, hogy a Toyota példamutatása rendkívüli, ahogyan az is, hogy folyamatosan egyre többet és többet próbálnak tenni annak érdekében, hogy a lehetőségeket maximalizálva próbálják óvni a környezetet.

Ha mindenki csak egy kis lépést tesz, akkor sokat haladhatunk előre, és akár ennek a haladásnak Te is a részese lehetsz!

Ha már régóta gondolkozol napelemek telepítésén, akkor itt az idő: kérj tőlünk bátran árajánlatot, és állj be Te is – többek között – a Toyota törekvései mögé a saját napelemeiddel!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.