Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Baleset megelőzési szabályok a napelemekhez

Baleset megelőzési szabályok a napelemekhez

Ha az embernek eszébe jutnak a napelemek, a sok jó hírnek és információnak köszönhetően leginkább pozitív dolgokra szokott gondolni ezzel a témával kapcsolatban.

Szerencsére valóban egyre nagyobb teret kap ez a megújuló energia, és legyünk őszinték, éppen ideje is volt már, hiszen egyáltalán nem egy új keletű dologról van szó.

Már nem olyan meglepő, ha napelemeket látunk itt-ott, és ma már az sem számít ritkaságnak, ha családi házak tetején bukkan fel egy-egy darab, sőt, már az autóiparban is helyet kapott a használata.

Az is igaz, hogy az évek alatt rengeteget fejlődött ez a technológia is, mint annyi más is, és a mai napelemek már sokkal modernebbek és korszerűbbek.

Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy nem történhetnek problémák, esetleg balesetek, de fontos, hogy utóbbiak elkerülhetők, ha pontosan tudjuk, hogy mit kell tenni ilyen esetekben.

És ugyan ennek az esélye tényleg nagyon kicsi, de nem árt tudni, hogy mit szabad és mit nem, illetve, hogy hogyan kerülhetőek el bizonyos veszélyes helyzetek.

Az első és legfontosabb baleset megelőzési tényező

Az első és legfontosabb baleset megelőzési tényező

Mindenekelőtt, az első és legfontosabb dolog, az az, hogy napelemet semmiképpen sem szabad önállóan, magunktól feltelepíteni, sőt még csak megpróbálni sem.

Egyfelől azért, mert a panelek a tetőre kerülnek fel, amik magasan vannak, ennél fogva balesetveszélyes bármit is csinálni ott.

Ugyanez vonatkozik a már felszerelt napelemekre is: tilos azokat bármilyen módon piszkálni, tisztogatni és ellenőrizgetni.

Érdemes, sőt kötelező a telepítést, a szerelést és a karbantartás is jól képzett, felkészült és tapasztalattal rendelkező szakemberekre bízni, hiszen ők nem csak a napelemes rendszereket ismerik, hanem a biztonsági előírásokat is.

Mielőtt felhelyeznék a tetőre a napelemeket, minden esetben helyszíni felmérést végeznek, hogy minden feltétel megfelelő-e, ezzel pedig a biztonság alapjai le is vannak fektetve.

Tehát, ha betartjuk ezt az egyszerű „szabályt”, akkor teljesen biztos, hogy nem esik semmiféle bántódásunk.

Azonban még így is előfordulhat, hogy rajtunk kívülálló okok miatt történik valami, erre sajnos mindig van némi esély.

De nem kell megijedni, inkább lássuk, mit kell tenni bizonyos esetekben.

A napelemek működéséről röviden

A napelemek működéséről röviden

Mielőtt még jobban elmélyednénk a baleset megelőzési teendőkben, előtte pár szóban, röviden és egyszerűen vegyük át, hogy hogyan is működnek a napelemek.

Azt tudjuk, hogy a legtöbb háztartási berendezés váltakozó árammal működik.

A napelemek viszont egyenáramot képesek termelni, amit ugye nem tudunk felhasználni oly módon, ahogy kellene, és ezért van egy inverter elnevezésű eszköz, ami váltakozó árammá alakítja az egyenáramot.

Az invertert mindig rá kell csatlakoztatni arra a hálózatra a megfelelő kábelekkel, ami az adott háztartást is ellátja árammal, így ennél fogva az egész napelem rendszer áram alatt van.

Elektromossággal kapcsolatos balesetvédelmi szabályok

Elektromossággal kapcsolatos balesetvédelmi szabályok

Tehát, ahogy említettem, a napelemek működéséhez mindenképpen szükséges a hálózatra való csatlakozás, így ebből a szempontból elektromos berendezésnek tekinthető.

Nagyon fontos, hogy ha egy elektromos kábel sérült vagy esetleg elszakadt, ahhoz semmiképp sem szabad hozzányúlni, hiszen nagy az áramütés veszélye.

Ugyanez igaz a napelem panelekre: ha látjuk, hogy sérült, elmozdult, nem szabad felmászni a tetőre és helyretenni.

De valójában ez a napelem minden sérült részére értendő, hiszen az egész rendszer feszültség alatt áll.

Biztos mindenki hozzányúlt már például az állatkertekben lévő kerítésekhez, melyek enyhén ráznak – ugyan az emberre veszélytelen, de már az a kis „áramütés” sem túl kellemes érzés.

Már a 0-80 mA (milliamper) erősségű áramütésnél is fennállhat a sokk veszélye, egy 80-300 mA erősség szívrohamot okoz, az ennél magasabb áramerősség pedig értelemszerűen a legsúlyosabb következményekkel jár.

Éppen ezért, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha bármiféle rendellenességet észlelünk a napelemeken, akkor azonnal hívjunk szakembert és bízzuk rá a javítást.

Tűzvédelmi szabályok napelemekhez

Tűzvédelmi szabályok napelemekhez

Mint minden elektromos berendezésnél, így a napelemeknél is előfordulhat például rövidzárlat és tűzeset.

Bár ez extrém ritka, és szerencsére egyáltalán nem jellemző, hogy megtörténik, de mindenképpen érdemes tisztában lenni azzal, hogy ilyen esetben mi is a teendő.

A fentebb említett szabályok természetesen ebben az esetben is érvényesek: tehát ne másszunk fel, ne piszkáljunk semmit.

Ami viszont talán a legfontosabb az az, hogy ha a napelem bármely része esetleg égne vagy füstölne, akkor semmiképpen sem szabad vízzel lelocsolni, hiszen feszültség alatt van.

Ha megtörténne a baj, akkor természetesen áramtalanítani kell, körülbelül 1 méter távolságról – ha van rá lehetőség – és elhagyni az ingatlant.

Ebben az esetben is kiemelten fontos szakember hívása, és természetesen, ha szükséges, a tűzoltókat is értesíteni kell.

A napelemes veszélyhelyzetek kockázatának csökkentése

A napelemes veszélyhelyzetek kockázatának csökkentése

Az említett szabályok akkor hasznosak, ha már fennáll a probléma, amit meg kell oldani, de fontos tudni, hogy ezek valóban nagyon ritka esetek.

Egyrészt azért, mert a napelemek alapvetően nagyon biztonságosak, és ennél fogva szerencsére nem nagyon szokott velük gond lenni.

Másrészt pedig azért, mert már az első lépés is – ami a már említett helyszíni felmérés – a biztonságot szolgálja.

Hiszen nagyon fontos, hogy milyen a dőlésszöge annak a tetőnek, amire felkerülnek majd a napelemek, illetve, hogy milyen állapotban van a tetőszerkezet.

Harmadrészt pedig, kiemelten fontos a minőség: mind a napelemek, mind pedig az alkatrészek és kábelek minősége is, amik szintén a balesetek és a veszélyhelyzetek kockázatának lehetőségét csökkentik.

A fentebb említett baleset megelőzési tanácsok nem csak napelemeknél hasznosíthatók, hanem más elektromos berendezésnél is, így érdemes megjegyezni őket a biztonság érdekében.

Szeretnéd szakértőkre bízni napelem rendszered telepítését?

Akkor töltsd ki űrlapunkat, hogy a Te megyédhez tartozó kivitelező partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.