Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Költöztesd haza a töltőállomást – töltsd az elektromos autódat otthon, napelemekkel! 

Költöztesd haza a töltőállomást – töltsd az elektromos autódat otthon, napelemekkel!

Az utóbbi időben már Magyarországon is egyre inkább elterjedtek az elektromos autók.

Ezt akár a saját szemünkkel is észrevehetjük: elég csak megfigyelni, milyen gyakran találkozunk az utcán zöld rendszámos járművekkel, és láthatjuk, hogy egyre több ember választja ezt az alternatív, környezetbarát közlekedési eszközt.

Vannak azonban olyanok is, akikben még akad némi bizonytalanság ezt a modern megoldást illetően.

Kérdéses lehet például az, hogy milyen forrásból származik az autó működtetéséhez szükséges áram, illetve hogy lesz-e a közelünkben töltőállomás, ha napi szinten szeretnénk használni a járművet.

Szerencsére van egy olyan megoldás, amely az előbb említett kétségeket egymagában képes eloszlatni: ez pedig nem más, mint a napelemes rendszer, melyet felhasználhatunk saját töltőállomásunk üzemeltetéséhez.

Ebben a cikkünkben bemutatjuk Neked, hogyan lehetséges és miért rendkívül praktikus ezzel a lehetőséggel élni.

Autóból is válaszd a zöldet!

Ha a környezettudatosság fontos szerepet játszik az életedben, vagy akár csak az a célod, hogy javítsd a saját és a körülötted lévők életminőségét, akkor mindenképpen érdemes lecserélni benzin- vagy dízelfaló járművedet.

Egy elektromos autó ugyanis több olyan előnyt hordoz magában, amellyel mindenki jól járhat:

  • Felejtsd el a zajos motort! A villanyautó szinte semmilyen zavaró hangot nem ad ki – képzeld csak el, milyen csendes lehetne például egy nagyváros, ha mindenki erre váltana!
  • Rendkívüli gyorsulás. Ha eddig még nem vezettél elektromos autót, kellemes meglepetést okozhat a gyors reakcióidő, amire ezek a járművek képesek.
  • Innováció kívül-belül. Az elektromos autók nem csak működésükben korszerűek, hiszen a gyártók már arra is odafigyelnek, hogy minél szebb és letisztultabb külsőt adjanak az újabb modelleknek.
  • A legfontosabb előny: környezetbarát működés. Mind a közvetlen környezetednek, mind a bolygódnak szívességet teszel azzal, hogy a napi közlekedés során az autód nem bocsát ki semmiféle káros anyagot a levegőbe.

Azonban az utolsó pont kapcsán valamire fel kell hívnunk a figyelmet.

Mindenki számára egyértelmű, hogy a villanyautó elektromos árammal működik – az viszont közel sem mindegy, hogyan és miből lett előállítva ez az energia.

Márpedig ha hálózati elektromosságot használunk, akkor nem igazán védjük a környezetet, hiszen ez az áram hazánkban szénerőművekből, azaz nem megújuló forrásokból származik.

Ezt a problémát, valamint a hálózatról való töltéssel járó költségeket is kiküszöbölhetjük, ha egy saját napelem rendszer felhasználásával, otthon töltjük az autónkat.

Az autó is jóllakik, a pénzed is megmarad

Az autó is jóllakik, a pénzed is megmarad

Ha a saját háztartásunk hálózati áramával akarnánk tölteni az elektromos autót, az bizony komoly és folyamatos kiadást jelentene.

Ezt azonban megspórolhatjuk, ha a házunkra napelem rendszert szereltetünk.

Még attól sem kell tartani, hogy választanunk kellene a háztartás és az autó energiaellátása között – egy megfelelően tervezett rendszer ugyanis képes elegendő áramot biztosítani ahhoz, hogy mindkettő problémamentesen működjön.

Ehhez viszont az is kell, hogy már a napelem rendszer tervezésekor bele legyen kalkulálva az autótöltés, hiszen csak így lehet kiszámolni, mekkora teljesítményre lesz szükség.

Igaz, hogy egy nagyobb hatékonyságú rendszer kivitelezése többe fog kerülni, de gondolj arra, hogy hosszú távon nemcsak a villanyszámla, hanem az üzemanyag költsége is gyakorlatilag lenullázódik.

Mindkettőt saját magadnak fogod megtermelni, ráadásul környezetbarát módon, a napfény segítségével.

Túl szépnek hangzik, hogy igaz legyen?

Pedig nagyon is megvalósítható, méghozzá többféle módon is.

Speciális inverter a speciális igényeknek

Speciális inverter a speciális igényeknek

Lassan hazánkban is felváltja majd a szaldós elszámolást a hibrid napelem rendszer, ami Nyugat-Európában már régóta bevett szokás, és a villanyautó-tulajdonosokra nézve itthon is különösen praktikus lehet.

Vegyük sorra, mit érdemes róla tudni:

  • Azért is nevezzük hibridnek, mert átmenetet képez a visszatápláló (szaldós) és a szigetüzemű (azaz teljesen önfenntartó) rendszerek között.
  • Sokat spórolhatunk vele, ugyanis csak akkor használja a hálózati áramot, amikor már teljesen elfogytak a tartalékai, és akkor ad a szolgáltatónak, amikor annyi termelődik, hogy azt már nem tudja elraktározni.
  • Ha elektromos autó töltéséhez is használjuk, akkor a napközben begyűjtött energia a kocsi akkumulátoraiba fog áramlani. Ehhez azonban már az elejétől tudatosan kell megtervezni a rendszert, hogy a töltéshez alkalmas inverter és megfelelő kapacitású akkumulátor kerüljön bele.

A hibrid működésű rendszer tehát nagyon is hasznos, és elektromos autóval kombinálva rendkívül kifizetődő megoldás lehet.

Az egyszerűbb utat választanád?

Az egyszerűbb utat választanád?

A villanyautó töltése megoldható egy másik módszerrel is, amihez nem szükséges a fent említett speciális inverter.

Erre a célra ugyanis a szaldós elszámolással kombinálva alkalmazott visszatápláló napelem rendszer is megfelelhet.

Ez esetben a rendszer tervezésekor szólnunk kell a kivitelezőknek arról, hogy az autónkat is otthon kívánjuk tölteni, ők pedig egy olyan teljesítményű rendszert fognak kialakítani, ami ezt az igényünket is ki tudja szolgálni.

A visszatápláló rendszer úgy működik, hogy a napközben megtermelt energiának azon részét, amit nem használunk fel, a szolgáltató hálózatába továbbítja – cserébe szükség esetén mi is kapunk áramot a szolgáltatótól, így éjszaka, illetve a felhős napokon sem kell aggódni amiatt, hogy energia nélkül maradnánk, és emiatt ne tudnánk feltölteni a kocsi akkumulátorait.

Ez a szaldós elszámolásnak köszönhetően egy biztonságos és járható út, de figyelj arra, hogy mivel az hamarosan Magyarországon is megszűnik, így csak a már korábban telepített rendszerek tudnak majd ezzel a módszerrel üzemelni.

Ne várj tovább – tedd meg Te is az első lépést!

Ne várj tovább – tedd meg Te is az első lépést!

Akár van elektromos autód, akár nincs, egy napelem rendszer a lehető legjobb befektetés mind anyagi szempontból, mind a bolygónkra nézve.

Azonban tudjuk, hogy nem könnyű egy ilyen döntést meghozni – éppen ezért szeretnénk Neked segíteni minden lépésben, ami leendő napelem rendszeredet érinti.

Kérj tőlünk árajánlatot már ma, hiszen mi még ezután is bőven hagyunk időt, hogy át tudd gondolni a lehetőségeket.

Töltsd ki árajánlatkérő űrlapunkat, hogy a megyédhez tartozó partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.