Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Félcellás Sharp napelemek a hatékonyabb energiatermelésért

Félcellás Sharp napelemek a hatékonyabb energiatermelésért

Forrás: https://www.pv-magazine-latam.com/2020/01/13/modulos-de-media-celula-de-sharp/

A napenergia felhasználás terén szinte havonta jelennek meg újabb és újabb hírek friss technológiákról, ötletekről.

Az oszakai székhelyű japán Sharp Solar már több mint 60 éve foglalkozik kiváló minőségű napelemek gyártásával.

A napelem piac egyik vezető szereplőjeként a napelem rendszerek iránt érdeklődők számára izgalmas bejelentést tettek: félcellás napelemekkel jelentkeznek.

A félcellás név sokak számára félrevezetően hangozhat.

A név tulajdonképpen nem takar mást, mint hogy a normál panelekhez képest a cellák két egyenlő félre vannak osztva, azaz 60, vagy 72 cella helyett 120, vagy 144 cella található a panelen, és ezáltal nagyobb teljesítménnyel működnek.

Fele akkora cellákkal nagyobb teljesítmény?

A félcellás, vagyis angolul half-cut, vagy half-cell napelemek számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amik növelik a hatékonyságát a normál napelemekkel szemben.

A következőekben említsünk is meg néhányat ezek közül.

Nagyobb hatékonyság, feleakkora felületen

Nagyobb hatékonyság, feleakkora felületen

A félcellás napelemek akkor is képesek áramot termelni, ha a másik felüket nem éri el a napfény.

Hogy pontosabb képet tudjak festeni: képesek 50%-os teljesítménnyel működni (a minimális teljesítményhez képest, amit egy normál napelem tudna hozni hasonló esetben), akkor is, ha nem éri napfény a panel teljes felületét.

Tehát a nap által megvilágított fél ugyanúgy energiát tud termelni akkor is, amikor a másik fele árnyékban van, ezáltal csökken az energiaveszteség.

Ez különösen jól jöhet nagyobb méretű napelem parkok esetében, ahol a földre szerelt panelek a nap járásától függően árnyékba kerülhetnek.

Mindezek mellet az ellenállási veszteség is 75%-kal csökkenhet.

A megfelezett cellák, bár fele annyi áramot termelnek, a normál cellákhoz képest negyed annyi ellenállást fejtenek ki az áram vezetésekor.

Így ha a termelt áramot és az ellenállási veszteséget összevetjük, a félcellás panelek 2-3%-kal több energia megtermelésére alkalmasak.

Ez a két tulajdonság a félcellás napelemek elsődleges előnyei között tartandó számon, de van itt még más is.

A kisebb méretből hosszabb élettartam következik

A kisebb méretből hosszabb élettartam következik

A kisebb méretű cellák, mivel kevesebb áramot vezetnek, kevésbé forrósodnak fel, így az élettartamuk is jóval megnő.

A napelemeken létrejövő hot spotok csökkentik a napelem hatékonyságát és anyagkárosodást okozhatnak.

A hot spot jelenség nem más, mint amikor a napelem egy ponton felforrósodik, sokkal magasabb hőmérsékletet ér el a panel többi részéhez képest.

A hot spotok megjelenése a gyenge minőségből, a panelek koszosodásából, a panelsarkokon összegyűlő porból, vagy az egyenetlen árnyékolásból is fakadhat.

A kisebb méretnek köszönhetően a cellák berepedezésének is jóval kisebb az esélye.

A jó minőségű félcellás napelem választásával a hot spot jelenség elkerülhető, és ez megnöveli a napelem rendszerünk élettartamát, ezáltal egy gazdaságosabb opciót biztosítva nekünk.

Mit is kínál a Sharp Solar?

A Sharp 2020 januárjában mutatta be félcellás panel portfólióját, azaz három monokristályos elemet, aNU-JC330, NU-BA385 és NU-JB395 nevet viselő új fotovoltaikus paneleket, ezzel létrehozva a NU termékcsaládot.

Az újonnan piacra dobott termékek alkalmasak mind háztartások, mind ipari felhasználók energiaszükségleteinek kielégítésére, és fontos esztétikai szempontokat is figyelembe vettek a kivitelezéskor.

Csak hogy néhány pontosabb adatot is megemlítsek: a 120 cellából álló NU-JC330 panel 330 wattos kimenettel és 19,5%-os hatékonysággal működik, és alkalmas mind ipari, mind lakossági felhasználásra.

A 144 cellából álló NU-BA385 nagyobb méretű tetőkön, vagy pedig földre szerelt napelem rendszerekben biztosíthatja az energiatermelést.

A Sharp által kínált legnagyobb teljesítmény nyújtására a szintén 144 cellából álló, 395 W teljesítményű NU-JB395 panel képes, melynek hatékonysága 19,6%.

A Sharp neve egyenlő a minőségi garanciával

A Sharp neve egyenlő a minőségi garanciával

A Sharp ugyanúgy vállalja a 10 éves termékgaranciát és 25 éves teljesítménygaranciát ezekre az új fotovoltaikus elemekre is.

Az összes félcellás panel teljesítménye többszörösen és szigorúan tesztelve volt, és megfeleltek a nemzetközi elvárásoknak és színvonalnak.

Ezen felül az összes panel sóköd és ammónia teszten is sikeresen átesett, ezzel bizonyítva ellenállásukat és remek minőségüket.

A japán precizitás mellett a svájci Stäubli cég MC4 csatlakozói nyújtják a megbízhatóságot.

Valamint, a Sharp félcellás napelemei a kanadai DSM vég által gyártott tükröződésmentes bevonattal vannak ellátva.

Peter Thiele, a Sharp Energy Solutions Europe elnöke is elmondta, hogy a Sharp több mint fél évszázados újításai és fejlesztései lehetővé teszik, hogy a cég sikeresen alkalmazkodjon a piaci viszonyokhoz, és a vásárlóiknak bizonyítottan jól működő technológiát kínáljon, valamint egy olyan termék portfóliót, amely biztosítja a magas színvonalat és a befektetés biztonságát.

Érdemes-e félcellás elemekből álló napelem rendszerbe fektetni?

Érdemes-e félcellás elemekből álló napelem rendszerbe fektetni?

A napelem piacon mindig lesz helye az új, hatékonyabb technológiáknak, és a félcellás elemek megjelenése csak egy ezek közül.

Ha már befektetünk egy környezetbarát napelemes házi erőműbe, miért is ne tehetnénk azt a legújabb trendeket és módszereket követve?

Ha valaki a jövőben napelem rendszer felszerelésén gondolkodik, érdemes a félcellás panelekkel is számolnia.

Bár a félcellás panelek által nyújtott tökéletesítések kismértékűnek tűnhetnek, ha a számokat nézzük, mégis vitathatatlan, hogy idővel jelentős eredményeket érhetünk el vele.

Olyan felhasználó esetében, akinek nem áll rendelkezésére nagy felület, legyen az a tetőn vagy a földön, vagy pedig az előnytelen beárnyékoltság okoz kellemetlenséget, a félcellás napelemek hatékonyságuk miatt remekül kompenzálják a hátrányokat.

Ahogyan már említettem korábban, a normál panelekhez viszonyítva a számok között minimálisnak tűnhet az eltérés, a félcellás panelek installálása hosszabb távra levetítve mégis gyorsabban megtérül, és a hosszabb élettartamnak köszönhetően tovább élvezhetjük a zölden megtermelt energiát.

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.