Félcellás Sharp napelemek a hatékonyabb energiatermelésért

Félcellás Sharp napelemek a hatékonyabb energiatermelésért

Forrás: pv-magazine-latam.com

A napenergia felhasználás terén szinte havonta jelennek meg újabb és újabb hírek friss technológiákról, ötletekről.

Az oszakai székhelyű japán Sharp Solar már több mint 60 éve foglalkozik kiváló minőségű napelemek gyártásával.

A napelem piac egyik vezető szereplőjeként a napelem rendszerek iránt érdeklődők számára izgalmas bejelentést tettek: félcellás napelemekkel jelentkeznek.

A félcellás név sokak számára félrevezetően hangozhat.

A név tulajdonképpen nem takar mást, mint hogy a normál panelekhez képest a cellák két egyenlő félre vannak osztva, azaz 60, vagy 72 cella helyett 120, vagy 144 cella található a panelen, és ezáltal nagyobb teljesítménnyel működnek.

Fele akkora cellákkal nagyobb teljesítmény?

A félcellás, vagyis angolul half-cut, vagy half-cell napelemek számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amik növelik a hatékonyságát a normál napelemekkel szemben.

A következőekben említsünk is meg néhányat ezek közül.

Nagyobb hatékonyság, feleakkora felületen

Nagyobb hatékonyság, feleakkora felületen

A félcellás napelemek akkor is képesek áramot termelni, ha a másik felüket nem éri el a napfény.

Hogy pontosabb képet tudjak festeni: képesek 50%-os teljesítménnyel működni (a minimális teljesítményhez képest, amit egy normál napelem tudna hozni hasonló esetben), akkor is, ha nem éri napfény a panel teljes felületét.

Tehát a nap által megvilágított fél ugyanúgy energiát tud termelni akkor is, amikor a másik fele árnyékban van, ezáltal csökken az energiaveszteség.

Ez különösen jól jöhet nagyobb méretű napelem parkok esetében, ahol a földre szerelt panelek a nap járásától függően árnyékba kerülhetnek.

Mindezek mellet az ellenállási veszteség is 75%-kal csökkenhet.

A megfelezett cellák bár fele annyi áramot termelnek, a normál cellákhoz képest negyed annyi ellenállást fejtenek ki az áram vezetésekor.

Így ha a termelt áramot és az ellenállási veszteséget összevetjük, a félcellás panelek 2-3%-kal több áram megtermelésére alkalmasak.

Ez a két tulajdonság a félcellás napelemek elsődleges előnyei között tartandó számon, de van itt még más is.

A kisebb méretből hosszabb élettartam következik

A kisebb méretből hosszabb élettartam következik

A kisebb méretű cellák, mivel kevesebb áramot vezetnek, kevésbé forrósodnak fel, így az élettartamuk is jóval megnő.

A napelemeken létrejövő hot spotok csökkentik a napelem hatékonyságát és anyagkárosodást okozhatnak.

A hot spot jelenség nem más, mint amikor a napelem egy ponton felforrósodik, sokkal magasabb hőmérsékletet ér el a panel többi részéhez képest.

A hot spotok megjelenése a gyenge minőségből, a panelek koszosodásából, a panelsarkokon összegyűlő porból, vagy az egyenetlen árnyékolásból is fakadhat.

A kisebb méretnek köszönhetően a cellák berepedezésének is jóval kisebb az esélye.

A jó minőségű félcellás napelem választásával a hot spot jelenség elkerülhető és ez megnöveli a napelem rendszerünk élettartamát, ezáltal egy gazdaságosabb opciót biztosítva nekünk.

Mit is kínál a Sharp Solar?

A Sharp 2020 januárjában mutatta be félcellás panel portfólióját, azaz három monokristályos elemet, a NU-JC330, NU-BA385 és NU-JB395 nevet viselő új fotovoltaikus paneleket, ezzel létrehozva a NU termékcsaládot.

Az újonnan piacra dobott termékek alkalmasak mind háztartások, mind ipari felhasználók energiaszükségleteinek kielégítésére, és fontos esztétikai szempontokat is figyelembe véve lettek kivitelezve.

Csak hogy néhány pontosabb adatot is megemlítsek: a 120 cellából álló NU-JC330 panel 330 wattos kimenettel és 19,5%-os hatékonysággal működik és alkalmas mind ipari, mind lakossági felhasználásra.

A 144 cellából álló NU-BA385 nagyobb méretű tetőkön, vagy pedig földre szerelt napelem rendszerekben biztosíthatja az energiatermelést.

A Sharp által kínált legnagyobb teljesítmény nyújtására a szintén 144 cellából álló, 395 W teljesítményű NU-JB395 panel képes, melynek hatékonysága 19,6%.

A Sharp neve egyenlő a minőségi garanciával

A Sharp neve egyenlő a minőségi garanciával

A Sharp ugyanúgy vállalja a 10 éves termékgaranciát és 25 éves teljesítménygaranciát ezekre az új fotovoltaikus elemekre is.

Az összes félcellás panel teljesítménye többszörösen és szigorúan tesztelve volt, és megfeleltek a nemzetközi elvárásoknak és színvonalnak.

Ezen felül az összes panel sóköd és ammónia teszten is sikeresen átesett, ezzel bizonyítva ellenállásukat és remek minőségüket.

A japán precizitás mellett a svájci Stäubli cég MC4 csatlakozói nyújtják a megbízhatóságot.

Valamint, a Sharp félcellás napelemei a kanadai DSM vég által gyártott tükröződésmentes bevonattal vannak ellátva.

Peter Thiele, a Sharp Energy Solutions Europe elnöke is elmondta, hogy a Sharp több mint fél évszázados újításai és fejlesztései lehetővé teszik, hogy a cég sikeresen alkalmazkodjon a piaci viszonyokhoz és a vásárlóiknak bizonyítottan jól működő technológiát kínáljon, és egy olyan termék portfóliót, amely biztosítja a magas színvonalat és a befektetés biztonságát.

Érdemes-e félcellás elemekből álló napelem rendszerbe fektetni?

Érdemes-e félcellás elemekből álló napelem rendszerbe fektetni?

A napelem piacon mindig lesz helye az új, hatékonyabb technológiáknak, és a félcellás elemek megjelenése csak egy ezek közül.

Ha már befektetünk egy környezetbarát napelemes házi erőműbe, miért is ne tehetnénk azt a legújabb trendeket és módszereket követve?

Ha valaki a jövőben napelem rendszer felszerelésén gondolkodik, érdemes a félcellás panelekkel is számolnia.

Bár a félcellás panelek által nyújtott tökéletesítések kismértékűnek tűnhetnek, ha a számokat nézzük, mégis vitathatatlan, hogy idővel jelentős eredményeket érhetünk el vele.

Olyan felhasználó esetében, akinek nem áll rendelkezésére nagy felület, legyen az a tetőn, vagy a földön, vagy pedig az előnytelen beárnyékoltság okoz kellemetlenséget, a félcellás napelemek hatékonyságuk miatt remekül kompenzálják a hátrányokat.

Ahogyan már említettem korábban, a normál panelekhez viszonyítva a számok között minimálisnak tűnhet az eltérés, a félcellás panelek installálása hosszabb távra levetítve mégis gyorsabban megtérül, és a hosszabb élettartamnak köszönhetően tovább élvezhetjük a zölden megtermelt energiát.

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.