Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Hibrid napelem rendszer: mennyi változást tud okozni egy hibrid inverter? 

Hibrid napelem rendszer: mennyi változást tud okozni egy hibrid inverter?

Hallottál a hibrid üzemű napelem rendszerekről, de azt még nem döntötted el, hányadán állsz velük?

Esetleg jól jönne még néhány információ azzal kapcsolatban, hogy mik ezek, hogyan működnek, és miben különböznek a többi típustól?

Jó helyen jársz, ugyanis most röviden, tömören, érthetően összeszedtünk mindent ezzel kapcsolatban, hogy nagyjából 5 perc olvasás után teljesen képbe kerülj.

Kezdjük is akkor az első olyan kérdéssel, ami talán felmerült benned:

Mitől hibrid egy napelem rendszer?

A hibrid autókat már ismerjük: ebben működik egyszerre egy hagyományos, belsőégésű (benzin vagy dízel) motor, illetve egy elektromotor.

Valami hasonlót kell elképzelni a hibrid üzemű napelem rendszereknél is, ugyanis ez ötvözi a másik két nagy rendszer típus tulajdonságait: a hálózatra visszatáplálóét, és a szigetüzeműét.

A lényeg abban rejlik, hogy mihez kezdünk azzal az energiával, amit a napelemek megtermelnek, de mi nem tudjuk felhasználni (mert bizony ilyen bőséggel előfordul, főleg nyáron, az erős napsütésben) – erre a kérdésre ad egyedi választ a kétféle napelem rendszer, eltérő módon.

Mielőtt tehát a hibriddel kezdenénk el részletesebben foglalkozni, tisztázzuk ezt a két fogalmat!

A hálózatra tápláló napelem rendszer lényege

A hálózatra tápláló napelem rendszer lényege

Ez az a fajta napelem rendszer, amivel a legtöbbet találkozhatsz, főleg hazánkban.

Működése során a „feleslegesen” megtermelt áramot a szolgáltató hálózatára töltjük (amit természetesen meg is térítenek nekünk), este pedig, amikor nem süt a nap, ugyanúgy a hálózatról vesszük az áramot, mint mindenki más.

Működésének lényege, hogy a napelem rendszer része egy oda-vissza mérő villanyóra, amit a szolgáltató szerel be hozzánk: ez méri a vételezett és a betáplált energiát is.

Legyen szó akár szaldós, akár bruttó elszámolásról a szolgáltatóval, a jó napelem rendszer lényege, hogy az éves átlagokat tekintve a betáplált és a vételezett energia ára kinullázza egymást.

Éves szaldós elszámolás esetén ez így működik a gyakorlatban is, viszont fontos tudni, hogy a bruttós elszámolás esetén nem éves átlagokkal számolunk, tehát nyáron lehet, hogy többet „keresünk” a napelemekkel, míg télen nekünk kell ráfizetnünk.

Mit tud a szigetüzemű napelem rendszer?

Mit tud a szigetüzemű napelem rendszer?

Egyesek úgy vannak vele, hogy szeretnének teljesen leszakadni a hálózatról, hogy tényleg ne kelljen semmilyen villanyszámlát látniuk – ők akarnak elsősorban szigetüzemű rendszert.

Ebben az esetben a megtermelt plusz energiát a rendszer akkumulátorokban tárolja, hogy este fel tudjuk használni – ezáltal válik önfenntartóvá ilyen szempontból az adott épület.

Azonban megvannak ennek a hátrányai is, nevezetesen, hogy ha napokig-hetekig nagyon kevés napsütés éri a paneleket (tartósan borongós idő miatt), akkor lehet, hogy kifogyunk egy idő után a tartalékainkból, és mivel el vagyunk vágva a hálózattól, ezért áram nélkül maradunk.

Éppen ezért ezt a megoldást inkább csak annak ajánlják a szakértők, akiknél eleve nem megoldható a hálózatra csatlakozás: tanyák, erdei faházak és hasonló épületek esetén például.

Ennek a kettőnek az ötvözete a hibrid üzemű napelemes rendszer 

Ennek a kettőnek az ötvözete a hibrid üzemű napelemes rendszer

Tetszik a szigetüzemű rendszerek nyújtotta függetlenség, de nem mondanál le emiatt a hálózatra visszatápláló rendszerek biztonságáról?

Nem vagy ezzel egyedül, éppen ezért jött létre a hibrid üzemű, vagy más néven hibrid inverteres napelem rendszer.

Ebben egyszerre van akkumulátorra töltés és hálózatra táplálás is, olyan elosztásban, hogy az számodra a legjobb legyen.

Amikor lehet, a napelem rendszerek az akkumulátorokat töltik, és amikor azok feltöltődtek, akkor kezdődik a hálózatra táplálás.

Amikor pedig nincs termelés, akkor szintén először az akkumulátorok lemerítése következik, és csak a végső esetben vételezünk energiát a hálózatról.

Fontos: az inverter a hibrid, nem a napelem!

A hibrid napelem rendszer elnevezés elsőre megtévesztő is lehet, ezért szokták a szakmában inkább hibrid inverteres, vagy hibrid üzemű napelem rendszernek nevezni.

A kulcs ugyanis az inverter, ez az az eszköz, ami lehetővé teszi a hálózatra és akkumulátorokra táplálás együttes jelenlétét.

Létezik ugyan olyan is, hogy „hibrid napelem panel”, de az egy teljesen más kategória: az a napkollektor és a napelem keveréke, amivel mi most nem fogunk foglalkozni.

Mik a hátrányai a hibrid rendszernek?

Mik a hátrányai a hibrid rendszernek?

Szeretjük, ha azok, akik árajánlatot kérnek tőlünk, minden információnak a birtokában vannak, ezért nem csak az előnyöket szoktuk kihangsúlyozni, hanem foglalkozunk a hiányosságokkal is.

A hibrid rendszer ötvözi magában a szigetüzemű és a hálózatra tápláló rendszer legjobb tulajdonságait – viszont ugyanígy egyes hátrányait is.

Az akkumulátorok alapvetően drágák, élettartamuk nem elég hosszú, ráadásul nem is a környezetbarát technológiát képviselik – egyre többen dolgoznak ugyan azon, hogy ezeken javítsanak, de amíg ez nem történik meg, addig számolni kell velük.

A másik, hogy emellett ugyanúgy a hálózaton maradunk, tehát áramkimaradás esetén az inverter le fog kapcsolni – tehát hiába van napelemünk, ettől még lehet nálunk is áramszünet.

Hibrid napelem rendszeren gondolkodsz? Kérj árajánlatot!

A bruttó elszámolásra történő átállás miatt egyre többek fejében fordul meg, hogy ha nem is teljesen, de legalább valamilyen mértékben leváljanak a hálózatról – erre jelent kiváló megoldást egy hibrid üzemű napelem rendszer.

Napelem rendszer kivitelező partnereink hagyományos és hibrid inverterekkel egyaránt dolgoznak, így tényleg csak a te igényeiden múlik, hogy milyen rendszert szeretnél otthonodra.

Ha viszont még nem lennél biztos abban, hogy erre van-e szükséged, akkor is érdemes árajánlatot kérned, hiszen ezt követően a szakértők veszik majd fel veled a kapcsolatot, és minden kérdésedre válaszolnak majd.

Töltsd ki űrlapunkat most!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.