Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Hibrid vagy szigetüzemű napelem rendszerbe fektessünk?

Hibrid vagy szigetüzemű napelem rendszerbe fektessünk?

Amikor megszületik az elhatározás, hogy napelem rendszert szeretnél a házadra, már meg is tetted az első, igen fontos lépést.

Ám az út ennél jóval hosszabb, és a következő is legalább ennyire lényeges: eldönteni, hogy milyen típusú legyen az a bizonyos rendszer.

Jelen esetben az eldöntendő kérdés így szól: hibrid, vagy szigetüzemű napelem rendszert telepíttessek?

Melyikkel járnál jobban a kettő közül?

Hiszen számos helyen lehet hallani, olvasni mindenfélét a különböző napelem rendszer-típusokról, és ez a kettő néha megosztó lehet.

Éppen ezért szeretnénk most Neked is segítő kezet nyújtani, ha netán ebben a dilemmában őrlődnél magad is.

Nézzük meg alaposabban, mit nyújt számodra az egyik, és mit a másik, annak érdekében, hogy végül amellett dönthess, amelyik leginkább megfelel a céljaidnak, elképzeléseidnek!

Illetve, hogy melyik irányba érdemes a közeljövőben a pályázatokat figyelned.

Két út találkozásánál: a hibrid napelemes rendszer 

Két út találkozásánál: a hibrid napelemes rendszer

Ahelyett, hogy nagyon hosszasan kifejtenénk (nem először) a napelem rendszerek működését, csupán pár pontban foglaljuk össze:

  • A napelem panelek a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzást egyenárammá alakítják, amit az inverter fogad.
  • Az inverter a beérkező egyenáramot, amit egyébként a háztartásban még nem tudunk hasznosítani, váltakozó árammá alakítja.
  • Az így kapott elektromosságot vagy felhasználjuk, vagy az ad-vesz mérőórán keresztül a szolgáltatói hálózatba tápláljuk.

Ezt nevezzük visszatápláló rendszerek, ami egyébként a legelterjedtebb Magyarországon.

Miben különbözik a hibrid napelem rendszer?

Abban, hogy rendelkezik tárolóegységgel, azaz akkumulátorokkal, melyek képesek elraktározni a megtermelt, de fel nem használt energiát.

Ehhez természetesen speciális, hibrid inverter szükséges, ami első körben ezeket a telepeket tölti fel, és amikor ezzel megvan, csak utána továbbít a hálózatba.

De a felhasználás is az akkumulátorokról kezdődik esőként, és ha azok lemerültek, csak akkor kezd el a rendszer áramot vételezni a szolgáltatótól.

Miért nem olyan népszerű a hibrid nálunk, mint máshol?

Miért nem olyan népszerű a hibrid nálunk, mint máshol?

Ha megnézzük a világ más részeit, elsősorban Nyugat-Európát, láthatjuk, hogy ott a hibrid napelemes rendszerek vannak többségben.

Ennek több oka is van, melyek közül a legfontosabb, hogy ott már nincs (vagy nem is volt) szaldó elszámolás, mint nálunk.

Azaz ezekben az országokban nincs arra lehetőség, hogy a megtermelt és a hálózatba táplált árammal kiegyenlítsük az onnan vételezett energia árát.

A dolgok jelen állása szerint 2023-tól már nálunk is megszűnik ez a fajta elszámolás, így lehetséges, hogy azután Magyarországon is megnő a kereslet a hibrid rendszerek iránt.

A másik ok, hogy az akkumulátorok jelentősen megnövelik a napelem rendszer árát, mivel ezek igen költségesek és bizonyos időközönként le is kell cserélni őket.

Ezektől függetlenül semmiképp se feledkezzünk meg a hibrid rendszerek előnyös oldaláról sem!

Amikben kifejezetten előnyös a hibrid rendszer

Elsőként feltétlenül ki kell emelni az áramszolgáltatótól való viszonylagos függetlenséget, mint pozitívumot.

Míg egy hagyományos, visszatápláló rendszer esetén amint megszűnik a termelés (például borult idő miatt, vagy mert egyszerűen beesteledik) azonnal szükségessé válik a szolgáltatói áram vételezésére – persze nem ugyanazon az áron, mint amennyiért átveszik tőlünk.

Ezzel szemben a hibrid rendszerrel még jó ideig élvezhetjük a „saját termelésű” energiát, hiszen amíg az akkumulátorok le nem merülnek, azokról üzemeltethetünk mindent.

Emellett a megfelelő inverterrel az elektromos autónk töltése is megoldható napenergiával: egy erre elkülönített telep-szekció csak azért töltődik, hogy amikor este hazaérsz, rácsatlakoztasd a járművedet, és az reggelre újra használatra kész legyen.

Abszolút függetlenség: a szigetüzemű rendszer

Abszolút függetlenség: a szigetüzemű rendszer

A szigetüzemű napelem rendszerek még egy fokkal tovább viszik az áramszolgáltatótól való függetlenséget, ugyanis ezek esetén már semmilyen kapcsolat nincs a hálózattal.

Egy ilyen PV rendszer tökéletesen működőképes önmagában anélkül, hogy bármilyen rásegítésre lenne szükség.

Pontosan ezért nevezzük szigetüzeműnek: egy kis napenergia üzemeltette elektromos sziget a semmi közepén.

Néha szó szerint is, ugyanis ilyen napelem rendszert nem szokás csak úgy, lakott területen beékelni, hanem sokkal inkább tanyák, a közművektől távol eső gazdasági épületek energiaellátására szolgál.

Ebben az esetben a hibriddel szemben már csak és kizárólag az akkumulátorokra történik a töltés, és azokról megy a fogyasztás is, a rendszer se nem ad, se nem vesz az elektromos hálózatról.

Szigetüzemű rendszer pro és kontra

Szigetüzemű rendszer pro és kontra

A szigetüzemű rendszerek egyértelműen rendelkeznek pozitív, ugyanakkor negatív tulajdonságokkal is, melyekkel mindenképpen érdemes tisztában lenni.

Az előnyök között kell említeni, hogy

  • ténylegesen villanyszámla-mentes velük az élet, hiszen nem történik semmiféle fogyasztás a központi hálózatból,
  • 2022. november 12-ig még igen jelentős támogatásra lehet pályázni, ha valaki szigetüzemű rendszerrel fejlesztené tanyaházát.

Ám feltétlenül szót kell ejtenünk bizonyos hátrányokról is:

  • nincs B-terv, azaz a szolgáltatóval való kapcsolat hiányában csak annyi energiát tudunk felhasználni, amennyit eltároltunk – ha mondjuk borult idő miatt kevesebb termelődött, akkor kifuthatunk belőle,
  • plusz az ilyen rendszerek általában költségesebbek is, mert az akkumulátorok igen drágák, és 5-6 évente cserélni kell őket.

Mi hát a végső következtetés?

Összességében, figyelembe véve a két napelem rendszer típus tulajdonságait, előnyeit és hátrányait, még mindig az a helyzet, hogy a hibrid a jobb választás – természetesen, ha a körülmények engedik.

Ugyanis egy, a hálózattól távol eső ház esetén nemigen adott más opció, de ha van elektromos elérés, akkor mindenképpen a hibrid a célszerű, pontosan azért, mert így nem kerülsz bajba az akkumulátorok lemerülése után sem.

Nem kell attól tartanod, hogy egy tartósan borult időszak alatt leolvad a fagyasztód és alkonyatkor gyertyával kell világítanod, hiszen ha más nincs, akkor tudsz energiát vételezni.

Persze a választás minden esetben a Tiéd, de feltétlenül vedd számításba mindazt, amit leírtunk!

Napelemes fejlesztéseid sikeréhez kérj ajánlatot oldalunkon most!

Úgy döntöttél, hogy élsz a támogatások, pályázatok nyújtotta lehetőséggel, és kiváltod az elektromos fogyasztásod egészét, vagy legalábbis egy részét napelem rendszerrel?

Nagyszerű!

Akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy kitöltöd árajánlatkérő adatlapunkat a megfelelő információkkal, elérhetőségekkel, és a lakhelyed szerinti regionális partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot a további részletekkel!

Tégy egy nagy lépést a villanyszámla-mentes jövőd felé, és válts napelemre!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.