Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

A napelem farmokról röviden

A napelem farmokról röviden

Napelemeket általában háztetőkön látunk, otthononként néhányat.

Léteznek azonban olyan rendszerek, amik egyszerre panelek százait, sőt, ezreit használják zöld energia megtermelésére.

Ezek a rendszerek a napelem farmok, melyekről napelem parkokként vagy napelemes erőművekként is hallhattál már ezelőtt.

A napelem farmok hatalmas mennyiségű energia megtermelésére képesek környezetbarát módon.

Nézzük, mik a legfontosabb tudnivalók a napelem parkokkal kapcsolatban!

A napelem farmok működése

A napelem farmok működése

A napelem parkok sajátossága, hogy először a közműhálózatba táplálják vissza a megtermelt energiát, mely aztán egy hálózaton keresztül jut el a felhasználóhoz.

Ahhoz azonban, hogy az energia a hálózatba kerülhessen, néhány lépésre van szükség.

Először is az inverterek a megtermelt egyenáramot váltakozó árammá (váltóárammá) alakítják – itt fontos kiemelni, hogy napelem farmok esetében is különösen fontos a jó minőségű, megbízható inverterek használata, hiszen ezek fogják optimalizálni és folyamatos adatgyűjtéssel monitorozni az áramtermelésünket.

A váltóáram ideális feszültségét transzformátorokkal érjük el.

Ezután pedig felhasználásra kész elektromos áramot kapunk, melyet így már be lehet táplálni a közműrendszerbe.

Napelem farm felszerelése és elhelyezése

A napelem parkokban (bár távolról könnyen úgy tűnhet) a panelek természetesen nem közvetlenül a fűben helyezkednek el, hanem egy tartószerkezeten fekszenek stabilan.

Ez nem csupán a sérülésektől és a szennyeződéstől védi a napelem rendszert, hanem ezáltal a megfelelő dőlésszöget is könnyebben érhetjük el, ami elengedhetetlen a termelés optimalizálásához.

A lehető legnagyobb teljesítmény elérése érdekében az is fontos, hogy a panelek magassága és a köztük hagyott távolság megfelelő legyen.

Hasznos területi tudnivalók a napelem farmoknál

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy egy napelem park kiépítéséhez nagy területre (minimum 0,1-1 hektárra) van szükség.

Mivel a megtermelt energia nem közvetlenül a felhasználóhoz fog kerülni, hanem először a közműhálózatba, szükség van kábelekre is a betápláláshoz.

Sokat segít ezáltal, ha fizikailag közel helyezkedik el a napelem farmhoz a felhasználó háztartása (vagy egyéb létesítménye, ahol a megtermelt villamos energiát fel kívánja használni), hiszen így rövidebb kábelekre van szükség, amivel pénz takarítható meg. 

Zöld energia mindenkinek – nem csak napelem farmokon

Ha Te is szeretnél környezetvédelmi, pénzspórolási megfontolásból napenergiára váltani, nem kell azonnal napelem farmokba beruháznod (hiszen a bekerülési költség minimum 140 millió Ft egy napelem park esetében): épp elég, ha egy áramfogyasztásodnak megfelelő méretű napelem rendszert választasz otthonra pár millió Ft összegben.

Ezzel a megoldással büszkén nevezheted a háztartásodat zöldnek, valamint jelentős összegeket spórolhatsz a villanyszámládon, hosszútávon (körülbelül 10 év alatt) a befektetésed pedig teljesen megtérül.

Ha belevágnál ebbe a kihagyhatatlan lehetőségbe, töltsd ki űrlapunkat, hogy a megyédhez tartozó partnerünk felvehesse veled a kapcsolatot, és minél hamarabb vághass bele a saját napelem rendszered kiépítésébe!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.