Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem lapos tetőn? Lehetséges!

Napelem lapos tetőn? Lehetséges!

A napelem rendszer nem csupán környezet-és pénztárcabarát megoldás, hanem a szolgáltatótól való függetlenedést is lehetővé teszi.

Manapság számos pályázat segít a háztartásoknak abban, hogy napelemhez juthassanak.

A lehetőség mindenki számára nyitva áll, ugyanis nemcsak a ferde cseréptetőkön lehet napelem rendszert kiépíteni, hanem lapos társaikon is, egy-két extra kitételt szem előtt tartva.

Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy a lapos tetőre telepített napelem rendszer rosszabb lenne, sőt!

Vizsgáljuk meg a két tető sajátos előnyeit, és nézzük meg, hogy lehet a lapos tetős napelem rendszer a legjobb befektetésed!

Napelem rendszer ferde cseréptetőn: a klasszikus megoldás

A napelem rendszerekhez a legideálisabb környezet egy 30-40 fok közötti dőlésszögű (Magyarországon a 35 fokos dőlésszöggel tudjuk maximalizálni a termelést), nem északi (legjobb esetben déli) tájolású tető, melynek felületét lehetőleg semmi nem árnyékolja be, valamint erős, teherbíró szerkezettel rendelkezik.

Éppen ezért általában a napelem rendszerekről a ferde cseréptetőre rögzített panelek jutnak eszünkbe.

Ez az építészeti megoldás a legideálisabb felszerelés szempontjából is, hiszen a napelemeket tartó síneket kampókkal rögzítik a szarufához – a folyamathoz csak azokat a cserepeket kell elmozdítani, amik pont a szarufák felé esnek.

A ferde cseréptető tehát mind a felszerelésben, mind a rendszer ideális működésében és a termelés optimalizálásában nagyszerű megoldás.

Azonban akkor sem kell lemondanunk a zöldenergia termeléséről a háztartásunkban, ha a tetőnknek más adottságai vannak.

Léteznek ugyanis megoldások a napelem rendszer kiépítésére még a lapos tetők esetében is.

Napelem rendszer lapos tetőn: az árnyékoltságról

Napelem rendszer lapos tetőn: az árnyékoltságról

A napelem rendszer ideális működését a beárnyékoltság jelentősen akadályozhatja.

Árnyék ráadásul számos tényező miatt vetülhet a panelekre: akár a környező fák, akár a szomszédos épületek, akár a saját kéményünk szabotálhatja a napenergia termelését, hiszen a legtöbb ház(tető) és lakóövezet – különösen a régi építésűek – nem úgy lettek tervezve, hogy az elsődleges szempontok közé tartozott egy esetlegesen beszerezett napelem rendszer optimális működése.

Lapos tetőn ezek az árnyékoló tényezők ráadásul többszörösen jelen lehetnek, például a szellőzők, az attika fal, vagy bármilyen egyéb más kiállás miatt.

A panelekre vetülő árnyék jelentős hátrány lehet, azonban a lapos tetőkre szerelt napelem rendszer előnyöket is hordoz magában.

Lapos tetős napelemek előnyei

Lapos tetős napelemek előnyei

Mivel lapos tető esetén a tetőnek önmagában nincs dőlésszöge, ezért ezt a napelem paneleket rögzítő tartószerkezetek biztosítják.

Így a tető alapvető adottságaitól függetlenül szabhatjuk meg az optimális dőlésszöget és tájolást, amivel könnyen maximalizálhatjuk a napenergia termelésünket.

A tartószerkezet felszerelése ráadásul egyszerű, hiszen súlyozással megoldható a rögzítés.

A kisebb teherbírású lapos tetők esetén a súlyozással rögzített tartószerkezet helyett aerodinamikus napelem rögzítő rendszert érdemes alkalmazni, amik általában kevés komponensből állnak, így a felszerelési idejük rövid.

Napelem rendszer lapos tetőn: a szélterhelésről

Napelem rendszer lapos tetőn: a szélterhelésről

A lapos tetőn kiépített napelem rendszerek esetében mindenképp szem előtt kell tartani a szélterhelés problémáját: a tartószerkezetek miatt a szél könnyen bejut a panelek alá, és felfelé nyomja azokat.

Ezek a széllökések a nem megfelelően rögzített paneleket akár le is szakíthatják, de apróbb sérüléseket is szenvedhetnek a cellák a fokozott szélterheléstől: mikrorepedések keletkezhetnek a felületükön például, amik hatására akár teljesítménycsökkenés is bekövetkezhet.

Ezért különösen fontos, hogy a panelek megfelelően rögzítve legyenek a lapos tetőn.

Biztonsági óvintézkedések a lapos tetős napelem rendszernél

Biztonsági óvintézkedések a lapos tetős napelem rendszernél

A balesetek és az anyagi károk megelőzése érdekében a napelem rendszer kiépítésének első lépése egy átfogó, szakember által végzett statikai vizsgálat legyen!

Ennek során a szakember megvizsgálja a tető állapotát, feltárja az esetleges hibákat, szemügyre veszi a tető szerkezetét és annak teherbírását.

Utóbbi szempont elengedhetetlen a lapos tetők esetében, hiszen a napelem rendszer rögzítése súlyozással történik – fel kell tehát mérni, hogy a tető a plusz terhelést el fogja-e bírni.

Lapos tetők esetében fokozottan ajánlott egy villámvédelmi felülvizsgálat is, mely során a szakember a túlfeszültség és a villámcsapások kockázatát méri fel.

Fontos tudni, hogy a napelem rendszer megléte önmagában még nem feltétlenül „vonzza be” a villámcsapásokat, azonban lapos tetőknél a panelek kiemelkednek a környezetből, ezért érdemes felmérni, hogy jár-e valamilyen kockázattal a rendszer kiépítése.

A villámvédelemi vizsgálatot fontos elvégeztetni egy megbízható szakemberrel, hiszen nem csupán vagyoni károkat akadályozhatunk meg vele, hanem a háztartásban élők testi épségét is így tudjuk megvédeni.

Lapos tető vagy ferde tető: melyiken éri meg jobban a napelem?

A felmerülő költségek szempontjából megállapítható, hogy bár a ferde tető eleinte olcsóbb, hosszú távon a lapos tetőre épített napelem rendszer jobban megtérül befektetésként.

Hogyan?

Bár először többet kell a napelemekre költeni lapos tetőszerkezetek esetén (hiszen így a tartószerkezet és a súlyozás költségeivel is számolni kell), a szabad tájolásnak és az optimális dőlésszög beállításának lehetősége miatt a lapos tetőn elhelyezett napelem rendszerünkkel több energiát termelhetünk.

Összegzésül a napelem rendszerekről lapos tetőn…

A lapos tetőre épített napelem rendszer egyre gyakoribb: lakóházak, közintézmények, zöld építésű panelházak is előszeretettel alkalmazzák.

Bár a szélterhelésre fokozottan ügyelni kell, egy körültekintő statikai vizsgálat után szakértői véleményt kaphatsz arról, hogy milyen módszerrel tudod a legbiztosabban rögzíteni a napelemeket.

Bár a telepítés költsége a tartószerkezet miatt magasabb, az ideális dőlésszög miatt a termelésed nagyobb lesz, így mindenképp megéri lapos tetőre (is) napelem rendszert vásárolnod.

Így tehát akár ferde, akár lapos tetővel rendelkezik otthonod, nem kell lemondanod a pénztárcakímélő zöldenergiáról a háztartásodban!

Töltsd ki űrlapunkat, hogy a megyédhez tartozó partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot, és egy lépéssel közelebb kerülj a saját napelem rendszeredhez!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.