Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem pályázat tanyák számára

Napelem pályázat tanyák számára

A tanyák világa mindig is egy kicsit távoli, megfoghatatlan volt, elsősorban a városban élők számára.

Mivel a 20. század során a tanyavilág szinte teljesen eltűnt, a városi életmód ezzel szemben sokkal inkább előtérbe került, így a szakadék a két életmód között még inkább kiszélesedett.

Nagyon sokan valószínűleg még soha nem is láttak igazi tanyát, legfeljebb mesékben, versekben hallottak róla, esetleg a keresőben utánanéztek, hogy vajon mit is jelenthet.

A mezőgazdasági földterülettel körülvett, a településhatáron kívül eső épületegyüttesek mára már valóban nem számítanak éppen a legnépszerűbb ingatlanok közé, de még a régi paraszti világban is egy eléggé elszigetelt formája volt ez az életnek.

Rendszerint nehéz a megközelítésük, korszerűtlen a kapcsolatuk a közműhálózatokkal, már ha van egyáltalán, és a távolság miatt szomszédjuk sem igen akad.

Vannak, akik kimondottan ilyen életre vágynak, ez is abszolút megérthető, hiszen nem példa nélküli, hogy valakinek elege lesz a nagyvárosi nyüzsgésből, és hátrahagyja az egészet, azonban a fentiek miatt ezzel komoly nehézségeket is vállalni kell.

Nehéz helyzetben a tanyák

Nehéz helyzetben a tanyák

A legtöbb tanya egyrészt a nehéz megközelíthetősége, másrészt a településektől való távolsága miatt nem mondható éppen modernnek és komfortosnak.

A legtöbbnek elég rossz és korszerűtlen az áramellátása, csatornázva alig-alig vannak, és maguk az épületek is jellemzően elég ramaty állapotúak.

Ha valaki úgy dönt, hogy ezt az életformát is kipróbálná, akkor keményen fel kell kötni a gatyáját, hiszen felújított, modernizált tanyát nemigen lehet manapság venni, pláne nem alacsony áron.

A legtöbb energetikailag egy katasztrófa, általában a sokéves elhanyagoltság miatt, viszont a majd’ 200 éves parasztházakat keveseknek lenne szíve ledózeroltatni, így marad a felújítás.

Egy állami pályázat többek között ebben nyújt segítséget: akik folytatni kívánják a tanyasi életmódot, de szeretnének 21. századhoz méltó életkörülményeket, azoknak megkönnyítik a dolgát, nem is kicsit!

Viszont a pályázaton nem csak magányszemélyek, hanem önkormányzatok is részt vehetnek, ha netán szeretnék megőrizni és fejleszteni a település múltjának ezen darabkáit.

A pályázat lényege

A pályázat lényege

Több célra is használható a kiírt pályázaton elnyert támogatás, de alapvetően mindegyik a tanyán élők életminőségét kívánja javítani, a lehetőségeiket bővíteni.

Maga a kiírás is sokat elárul: Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései, és a VP6-7.2.1.4-17 kódszámon találhatják meg az érdeklődők.

Vagyis alapvetően három felhasználási módja lehet,

  • szennyvízelvetetés fejlesztése,
  • vízellátással kapcsolatos beruházás,
  • hálózatra kapcsolt vagy szigetüzemű napelem rendszer kiépítése.

Minderre összesen 8,23 milliárd forintot különített el az állam, de azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy magánszemélyek számára ennek csupán egy része elérhető.

A konkrét arány a következőképpen alakul: a teljes összegből 6,23 milliárdot pályázhatnak meg az önkormányzatok, és 2 milliárdot magánszemélyek.

Természetes személyek részéről körülbelül 330-400 sikeres pályázatra számítanak, településektől pedig 130-200 darabra.

A legfőbb cél a településfejlesztésekből kiszakadtak felzárkóztatása, és, ahogyan azt fentebb már említettük, az ilyen körülmények között élők életének jobbá tétele.

Pályázati összegek

Pályázati összegek

Mint minden pályázat esetén, természetesen itt is az az első felmerülő kérdés, hogy mégis mennyi az annyi?

Hiszen ez egy többcélú pályázat, nem csak egyféleképpen lehet felhasználni, éppen ezért mindhárom rendeltetéshez meg lett szabva egy felső limit.

Magánszemélyek számára minden esetben 200.000 forint a minimálisan megpályázható összeg, a legmagasabb pedig 6,2 millió, viszont a különböző fejlesztésekhez, felújításokhoz más arányban lehet támogatást igényelni.

A megosztás a következő:

  • szennyvízzel kapcsolatos fejlesztésekhez a legmagasabb igényelhető összeg 2 millió forint,
  • ivóvízellátással kapcsolatos beruházáshoz szintén 2 millió forint a felső határ,
  • ezen kívül hálózatra kötött vagy szigetüzemű napelem rendszer kiépítésére pedig legfeljebb 4 millió forint igényelhető.

Ezen összegek mindegyike vissza nem térítendő támogatás – azaz nem hitel, hanem valóban megpályázható pénzösszeg.

Ez a támogatás a beruházás teljes összegének maximum 95%-át fedezheti, vagyis 5%-nyi önerőt teljesíteni kell, de az azért végső soron talán nem jelent megoldhatatlan akadályt.

Feltételek

Feltételek

Ahogy említettük, az egyik legfontosabb összetevője egy ilyen sikeres pályázatnak az önerő.

Egy 2 millió forintos fejlesztésnél például elég mindössze 100.000 forinttal rendelkezni, a maradék 1,9 millió pályázati úton is megszerezhető.

Azonban fontos tudni, hogy a különböző célú támogatásokhoz másmilyen dokumentumokat kell benyújtani, nem lehet egy füst alatt elintézni az egészet.

Hogy konkrét példával éljünk: a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer támogatás igényléséhez az egyik elengedhetetlen csatolandó igazolás a szolgáltató felé benyújtott igénybejelentő.

Az első részlet lehívásához pedig már rendelkezni kell a csatlakozási dokumentációval, az utolsóhoz pedig már a hálózathasználati engedéllyel is.

Így bizonyos részleteiben inkább utófinanszírozásról van szó, ettől függetlenül a támogatás lefedi a teljes költséget.

A nagy kérdés: szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt?

Településhatáron belül található házak esetében ez a kérdés nem is igen merülne fel, hiszen hazánk olyan szempontból egyedülálló Európában, hogy csak nálunk működik a szaldós elszámolás – bár sajnos már nem túl sokáig.

Németországban ez a verzió nincs jelen, ott a szigetüzemű rendszer a népszerűbb, azonban annak egyértelműen megvan a maga hátránya.

Magyarországon az elszámolási rendszerrel jóval rövidebb a megtérülési idő, ugyanis a szigetüzeműhöz szükséges akkumulátorokat időről időre cserélni kell, ami hosszú távon jelentősen megnöveli a költségeket, így a tényleges megtérülés egyre kijjebb tolódik.

A tanyák viszont egy érdekes kérdést vetnek fel, hiszen sok esetben nincsenek is csatlakoztatva az elektromos hálózathoz, vagy olyan módon, hogy problémás lenne a háromfázisú kapcsolat kialakítása – ilyenkor indokolt lehet szigetüzemű rendszert telepíteni.

Ettől függetlenül továbbra is sokkal inkább a hálózatra kapcsolt rendszert javasoljuk, hiszen amennyiben van rá lehetőség, úgy sokkal jobban megéri.

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.