Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Így zajlik egy napelem rendszer telepítése

Így zajlik egy napelem rendszer telepítése

Ha nagyobb volumenű otthonfejlesztési vagy felújítási projektbe fogunk, jellemzően mitől tartunk a legjobban?

Igen, magától a kivitelezéstől.

A zajtól, a kosztól, a hercehurcától, a jövés-menéstől, és úgy általában a nyugodt kis életünk felbolydulásától.

És nem is kell ennek olyan nagynak lennie, elég, ha csak egy fürdőszoba-felújításra gondolunk, és a legtöbbünknek máris áll a hátán a szőr.

De vajon a napelemek telepítése is ekkora kosszal és felfordulással jár?

Egyáltalán minek kell teljesülnie ahhoz, hogy megkezdődhessen a tényleges kivitelezés?

Szükséges hozzá egyéb, speciálisabb dolgok beszerzése, vagy nekünk, mint leendő tulajdonosoknak nincs ezzel teendőnk?

Ha mindez Téged is izgat, illetve szeretnél róla többet megtudni, akkor szerencséd van, hiszen éppen ennek járunk most kicsit alaposabban utána!

Minden utazás az első lépéssel kezdődik

A közhelyeket félretéve: az első és egyik legfontosabb lépést Neked kell megtenned, vagyis árajánlatot kérned, ezzel felvéve a kapcsolatot a tervezővel, kivitelezővel.

Enélkül senki nem fogja tudni, hogy napelemes rendszerben gondolkodsz, és akár a szándékaid is komolyak.

Mert hiszen az elhatározásodat követő legfontosabb momentum, mikor kikéred egy szakértő véleményét arról, hogy milyen rendszerre lenne szükséged a céljaid eléréséhez, és ez mennyibe is fog kerülni.

Ilyenkor természetesen még csak egy előzetes kalkulációt fogsz kapni a megadott éves fogyasztásod alapján, a tényleges, végső árhoz meg kell még történnie pár fontos dolognak.

Ami nem maradhat el: a helyszíni felmérés

Ami nem maradhat el: a helyszíni felmérés

Ha olyan napelemes céggel hoz össze a sors, akik helyszíni szemle nélkül adnak végleges árajánlatot, azokat jobb, ha azonnal el is felejted.

Hiszen egy rettenetesen fontos elemét hagyják ki a folyamatnak, amin akár a napelemes rendszered működőképessége vagy a megtérülési idő is múlhat!

Így máris kicsit komolyabban hangzik a dolog, igaz?

A helyszíni felmérés során kiérkezik egy-két szakember a cégtől, és rögzítik azokat az adatokat, amik a tervezéshez és a végleges kalkulációhoz feltétlenül szükségesek.

Ezek nem mások, mint

  • a tetőszerkezet állapota, elosztása, dőlésszöge;
  • az elektromos hálózat korszerűsége, teherbírása;
  • a fogyasztók száma, lehetséges jövőbeni fogyasztás-emelkedés;
  • illetve az árnyékoló tényezők most és a későbbiekben.

Ha mindezek megvannak, és a nyert adatok visszakerülnek a központba, akkor kezdődhet el a végleges árajánlatod kiszámítása, előbb semmiképp.

Miért van szükség ezekre az adatokra?

A válasz a kérdésre nagyon egyszerű: mindezeket figyelembe kell venni a tervezéskor ahhoz, hogy Te is jól járj, és azt kapd a pénzedért, amire szükséged van, és a kivitelező se süljön fel, ne essen csorba a hírnevén.

De nézzük is meg alaposabban, miért szükséges ezeket bármiféle munkálat előtt feltérképezni.

  1. Ha a tető nincs megfelelő állapotban, például öreg, korhadtak a gerendák, vagy netán hiányos is itt-ott, akkor fennáll a kockázata, hogy nem fogja elbírni a panelek súlyát, és beszakad alattuk. (Ilyenkor áthidaló megoldás lehet a földi telepítés, ám ez egy külön történet.)
  2. Ha a ház belső elektromos hálózata korszerűtlen, illetve az áramszolgáltató nem teszi lehetővé a csatlakozást, akkor a rendszer képtelen lesz a működésre, és végeredményben csak egy mutatós, de haszontalan tetődísszel leszel gazdagabb.
  3. Minden háztartásnak mások az energiaigényei, éppen ezért érdemes úgy kalkulálni, hogy a későbbiekben, ha az eszközök lecserélésével megnő a fogyasztás, akkor pár panel hozzáadásával tovább lehessen növelni a kapacitást és ne lassuljon le a megtérülés az alultermeléssel.
  4. Ha pedig egy fa, kémény vagy másik épület leárnyékolja pont azt a helyet, ahová ideálisan lehetne napelemeket telepíteni, a rendszer ingadozó teljesítményt fog nyújtani, alul fog teljesíteni.

Mi következik a végleges árajánlat után?

Mi következik a végleges árajánlat után?

Ha megkaptad a végső árajánlatot, és úgy döntesz, hogy belevágsz, azzal egy olyan folyamatot indítasz el, ami igen gyümölcsöző lesz a végén.

Itt következik a szerződéskötés, ha pedig az összes aláírás a helyén van, megkezdődhet a tervezés, illetve az engedélyeztetési folyamatok!

Mint azt már érintettük, a körültekintő, minden tényezőt figyelembe vevő tervkészítés a hatékony és gördülékeny kivitelezés, illetve a megfelelő működés és belátható időn belüli megtérülés kulcsa.

Ilyenkor kalkulálja ki a szakember, hogy mekkora teljesítményű napelemből lesz szükség hány darabra, és mindezekhez mi az ideális elosztás.

Ezen felül az invertert is fontos beleszámolni a befogadóképesség miatt, valamint azért is, hátha tényleg bővítenél a jövőben.

Ehhez jön még a kábelezés, a tartószerkezet, és mindezek pontos elhelyezése a tetőn és a házon belül.

A szakemberek ezt a tervet követve fogják tudni zökkenőmentesen telepíteni Számodra a rendszert.

És el is érkeztünk a telepítéshez! 

És el is érkeztünk a telepítéshez!

A tervek elkészülte után már gyakorlatilag lehetővé is válik a telepítés, bármikor elvégezhető.

Igazából itt kellő türelemre lesz szükséged, hiszen nem ritka, hogy akár több hetet vagy hónapot is várni kell az árajánlat elfogadása és a napelemes rendszer tényleges megépülése között, hiszen sorrend van, ahhoz kell magát tartania a kivitelezőnek.

Azonban ha eljön a nagy nap, és végre a Tiéd kerül sorra, akkor általában ez a menetrend:

  • a csapat a megbeszélt napon és időben megérkezik Hozzád, felszerelkezve a megfelelő szerszámokkal, eszközökkel, alkatrészekkel;
  • felhelyezik a tetőre a tartószerkezeteket;
  • a helyükre teszik, rögzítik és bekötik a napelem paneleket;
  • felhelyezik a falra az invertert, összekötik a panelekkel és kivezetik a villanyóraszekrényhez,
  • majd lezárásképpen végeznek egy próbaüzemet, hogy lássák, minden megfelelően működik-e.

Ezen a ponton a napelemes rendszered késznek, beüzemelhetőnek tekinthető, vagyis amint megérkezik a szolgáltató képviselője és csatlakoztatja a hálózatra, kezdődhet is a termelés.

Vagyis attól, hogy készen van, a rendszer még nem használható?

Sajnos nem, hacsak nem vállalod a gerilla-működéssel járó kockázatot (amit a legkevésbé sem javasolunk).

A szolgáltatónak mindenképpen tudnia kell a terveidről, és engedélyeznie kell a telepítést, ezt intézheti a kivitelező vagy akár Te is.

Viszont ha készen van maga a rendszer, és igazolhatóan működőképes, akkor kell a társaságot értesíteni, hogy jöjjenek ki, és kössék a hálózatra.

Ilyenkor a megbízottak ellenőrzik a papírokat, és kicserélik a régi órát kétirányú (ad-vesz) mérőórára, ami már képes lesz fogadni a napelemek által megtermelt, de fel nem használt energiát is.

És ez az a pont, amikor ténylegesen is boldog napelemes rendszer-tulajdonossá váltál, innentől kezdve már csak az elszámolásra kell figyelned, illetve számolni az időt a rendszered teljes megtérüléséig.

Kérj árajánlatot mielőbb, hogy mindez Nálad is megtörténhessen!

Kérj árajánlatot mielőbb, hogy mindez Nálad is megtörténhessen!

Mindezek után kijelenthetjük: az egész hercehurcában a tényleges telepítés, terepmunka az, ami a legrövidebb, legkíméletesebb.

Ahogy az elején párhuzamot vontunk más lakásfejlesztési munkálatokkal, magad is láthatod, hogy a kivitelezéstől kell a legkevésbé tartanod.

Azonban ahhoz, hogy odáig eljuss, mielőbb árajánlatot kell kérned, ezt pedig a legegyszerűbben úgy teheted meg, ha kitöltöd oldalunkon az űrlapot a megfelelő adatokkal!

Területileg illetékes tervező-kivitelező partnerünk alig várja, hogy Téged is felkereshessen, és beavathasson a további lépésekbe, részletekbe!

Ne habozz hát, hanem kérj árajánlatot mielőbb, hogy végül Te is elégedett napelem-tulajdonos lehess!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.