Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása

Napelemes rendszert telepíteni nem kis vállalkozás, azonban a döntés meghozatala és a készülékegyüttes beüzemelése között jó néhány lépésen kell átesni.

Az elhatározás természetesen szép dolog, hiszen ki ne szeretne függetlenedni az áramszolgáltatótól, de legalábbis alacsonyabb villanyszámlát fizetni?

A legtöbb napelemes magánberuházás mögött a takarékosság áll, mint legfőbb szempont, és szintén nem elhanyagolható a környezettudatosság sem.

Viszont rengeteget számít, hogy az adott rendszer megfelelően lett-e megtervezve, majd utána kivitelezve, hiszen mind az alul, mind pedig a túlméretezettnek megvannak a maga hátrányai.

Még ha elsőre úgy is tűnhet, hogy a létező legnagyobb a legjobb, bizony annak is vannak buktatói, amik érzékenyen fogják érinteni a pénztárcádat.

Honnan tudhatod tehát, hogy mekkora, milyen teljesítményű napelem-rendszerre van szükséged?

A válasz közelebb van, mint gondolnád!

Népi megfigyelések

Népi megfigyelések

A legegyszerűbb, legkézenfekvőbb adat, amit első lépésként kiszámolhatsz magadnak, az az, hogy mekkora az áramfogyasztásod egy évben.

Ez a számítás alapjaiban fogja meghatározni, hogy a napelemes befektetésed mekkora összeget fog felemészteni.

Értelemszerű, hogy minél nagyobb teljesítményű egy rendszer, annál többe kerül – akárcsak bármelyik másik terméknél.

Azonban az így összeadott áramfogyasztásból nagyjából be lehet lőni, hogy ha nem változnak drasztikusan a fogyasztási szokásaid, akkor körülbelül mekkora napelem-együttesre lesz szükséged.

Egy átlagos magyar háztartás éves áramfogyasztása 2018-as adatok szerint 2200 kWh körül van, azonban számtalan dolog befolyásolhatja ezt az összeget, tehát ne keseredj el, ha a tiéd több ennél.

Egy különösen meleg nyári időszak is elég ahhoz, hogy jelentősen megdobja az átlagfogyasztást, hiszen ilyenkor a légkondicionáló üzemeltetése mellett a hűtőszekrények is jóval intenzívebben kezdenek működni, plusz van, aki még ventillátorokkal is növeli a hatást.

Arról nem is beszélve, hogy az elektromos eszközök térnyerésével egyre több az ilyen készülék háztartásonként, tehát az átlagfogyasztás is évről évre nő.

Ha a végső határ eléri például a 3500 kWh-t is, azon sincs semmi meglepő.

A napelemek teljesítménye számokban

A napelemek teljesítménye számokban

A napelem panelek névleges teljesítményét kWp-ben szokták megadni, ami szintén egy rövidítés, azt jelenti: kilowattcsúcs, a p ugyanis az angol peak, vagyis csúcsteljesítmény szóra utal.

Tehát ha egy napelemnél 1 kWp van megadva, akkor az azt jelzi, hogy ideális körülmények között 1200 kWh áramot képes termelni.

Ehhez persze jó tájolással és dőlésszöggel kell, hogy rendelkezzen, de ezek nem leküzdhetetlen akadályok.

Vagyis ha az éves fogyasztásod 3500 kWh körül alakul, akkor Neked egy 3 kWp teljesítményű rendszer, mondhatni, ideális.

Persze vannak olyan háztartások, vagy akár több lakásos házak, ahol indokolt az 5, de talán még a 10 kWp-s rendszer is, bár ekkora fogyasztást egy tucat embernél kevesebb csak elég ritkán produkál.

A 12 havi villanyszámlád összegéből kapott megközelítő érték egy szakember számára is elegendő kell, hogy legyen ahhoz, hogy meg tudja becsülni, mire van szükséged valójában.

Persze olyan szempontok is elképzelhetőek, amelyek nem a pillanatnyi igények kielégítését szolgálják, sokkal inkább a jövőbe tekintenek.

Eltérő méret esetén

Eltérő méret esetén

Előfordulhat, hogy már a következő lépésben gondolkodsz, például egy elektromos autóban, esetleg a házad későbbi gyarapításában, bővítésében – ilyenkor a napelemekkel való tervezéskor sem árt szem előtt tartani a dolgot.

Ugyanis ha eleve nagyobbra tervezed a rendszert, mint ami éppen lefedi a saját eddigi fogyasztásodat, azzal rövidebb távon ugyan nagyobb terhet rósz magadra, a későbbiekben viszont már nem kell a bővítéssel bajlódni.

Mert egy darabig valóban bővíthető egy fotovoltaikus rendszer, hogy pontosak legyünk, addig, amíg az inverter lehetővé teszi.

Ugyanis olyan szignifikáns teljesítménynöveléskor sajnos azt is le kell cserélni, hiszen nem bírná feldolgozni a megemelkedett termelést.

Ráadásul a hálózatba visszatöltött elektromosságot a szolgáltató olcsóbban veszi meg, mint amennyiért adja (különben miből lenne bevétele), tehát ha nagyobbat is építesz, akkor se várj arra, hogy majd a villamos művek tesznek gazdaggá.

Ha viszont úgy döntesz, vagy kalkulálsz, hogy inkább az igényeidnél kisebb rendszert építtetsz ki, azzal valóban olcsóbban jössz ki rövidtávon, ellenben a villanyszámlát továbbra is fizetned kell majd, tekintve, hogy még mindig fogyasztani fogsz a megtermelt energián felül.

Ahhoz, hogy a legjobb megtérülést érd el időarányosan, ahhoz a komplett fogyasztásodnál valamivel nagyobb teljesítményű berendezésre van szükséged, amivel valahol nulla közelében leszel a következő éves elszámoláskor.

Számít a minőség

Számít a minőség

Egyáltalán nem mindegy továbbá, hogy milyen gyártmányú, minőségű eszközökbe ruházol be.

Ugyanúgy, ahogy van minőségi anyagból, prémium bőrből kézzel varrott cipő, és filléres, olcsó tornacsuka, napelem és napelem között is ég és föld lehet a különbség.

Ha egy termék nagy teljesítményű, de feltűnően olcsó, akkor nyugodtan elkezdhetsz gyanakodni: vélhetően egy sokkal rövidebb élettartamú és megbízhatatlanabb, szélsőségesebb működésű berendezéssel állsz szemben.

A kínai gyártók az utóbbi években elárasztották a piacot névtelen, minőségiként feltűntetett, gigantikus mennyiségben gyártott panelekkel és alkatrészekkel, azonban ezek hosszú távon sokkal kevésbé kifizetődőek, mint egy márkás, minőségi darab.

Például a Sharp napelemei lehet, hogy valamivel kisebb névleges teljesítményt kínálnak, viszont még akkor is szolgálni fognak, amikor egy olcsóbb darabokból épített napelem-rendszerben már a harmadik garnitúra használódik el.

A csúcsminőségű termékek ugyanúgy a befektetés részét képezik, hiszen ezek garantálnak olyan tartós teljesítményt, hogy valóban legyen ideje a pénzednek megtérülni.

Összesítve tehát…

Ahhoz, hogy megtudd, mekkora teljesítményű napelem rendszerre van szükséged, mindenek előtt számba kell venned a saját igényeidet.

Árajánlatkéréshez is szükséged lesz az éves fogyasztásod összeszámolására, viszont így arra is fény derül, hogy körülbelül mekkora lesz az az összeg, amit rá kell számolnod a befektetésre.

Sem a túl nagy, sem pedig a túl kis teljesítményű rendszer nem előnyös, mivel az egyik lényegesen hosszabb idő alatt fog megtérülni, már ha egyáltalán megtérül, a másik mellett pedig nemigen fogsz tudni megszabadulni a villanyszámlától.

Azonban ne felejtsd el, hogy ha nem adsz a minőségre, akkor akár saját magadat hozhatod előnytelen helyzetbe, hiszen a nagy mennyiségben gyártott, olcsó napelemeknek, még ha nagyobb is a névleges teljesítményük, a hatásfokuk lehet, hogy jóval alacsonyabb, ráadásul az élettartamuk is jellemzően rövidebb.

Még ha először kevesebbet is kell a dologra áldoznod, akkor sem valószínű, hogy az ingadozó teljesítmény és a korábbi elavulás miatt megtérülő lenne a befektetésed, figyelembe véve az esetleges javításokat, cseréket.

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.