Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

A Sharp félcellás napelemei elérték Magyarországot

A Sharp félcellás napelemei elérték Magyarországot

Forrás: sssa.co.th

A Sharp Solar egy igazi újdonsággal lepte meg a napelem piacot, ami nagy valószínűséggel mindenkit felvillanyoz majd, aki érdekelt a témában, de azokat is, akik csak érdeklődnek a technológiai újítások iránt.

A vállalat ugyanis előállt az úgynevezett félcellás, más néven half-cut napelem panelekkel, ami sok pozitív tulajdonsággal bír, így egészen biztos, hogy nagy népszerűségnek fog örvendeni, és sokan fognak élni a lehetőséggel, hogy ilyen napelemeket használhassanak.

De most engedjétek meg, hogy kicsit közelebbről is bemutassuk, mit is tudnak az új, félcellás napelemek.

Erre képesek a félcellás napelemek

Kezdjük is az elején: miért hívják félcellás napelemnek?

Az elnevezés kicsit megtévesztő lehet, hiszen az ember elsőre azt gondolná, hogy egy normál napelemről beszélhetünk, ami csupán fele akkora.

De nem egészen erről van szó.

A half-cut napelem azt jelenti, hogy napelem cellái vannak felosztva két egyenlő részre, és maguk a modulok is; tehát gyakorlatilag felezve vannak, de mégsem.

Ezzel az osztottsággal lesz egy elkülönülő alsó és felső része a napelem paneleknek.

Mit is jelent ez a teljesítményt tekintve?

Gyakorlatilag ez a kettéosztottság már önmagában is egy jobb teljesítményt eredményez, ami számokban kifejezve azt jelenti, hogy körülbelül 75%-kal csökken az ellenállási veszteség.

Ezenfelül pedig hosszabb élettartamúak is lehetnek a félcellás napelemek, hiszen az ellenállási veszteségből adódóan a celláknak a hőmérséklete is csökken (akár 2,5 oC-kal), nem melegszik fel annyira a panelek felülete.

És ami szintén egy figyelemreméltó tulajdonsága, hogy az általuk megtermelt áramnak rövidebb utat kell bejárnia, hiszen gyakorlatilag csak egy fél napelem panelnyi területen kell áthaladnia.

Ezek alapján elmondható, hogy annak köszönhetően, hogy az ellenállási veszteség jelentősen csökken, hiába kevesebb a megtermelt áram, mégis összességében a félcellás napelemek teljesítménye jobb, hozzávetőlegesen 2-3%-kal.

A Sharp félcellás napelemei

A Sharp félcellás napelemei

Forrás: eco-greenenergy.com

Ebből a szuper lehetőségből tehát értelemszerűen a több mint 60 éves tapasztalattal rendelkező Sharp Solar sem akart kimaradni, így 2020-ban 3 féle half-cut napelemet is piacra dobtak.

A NUJC330-nak már a neve is sokat mondó: 330 wattos panelről van szó, aminek elsősorban lakossági felhasználása a legtökéletesebb a teljesítményéből fakadóan, de ugyanígy kiváló lehet ipari alkalmazásra is.

Ezt követi a teljesítményben valamivel nagyobb NUBA385: ez már inkább akkor ajánlott, ha viszonylag nagy mennyiségű áram megtermelésére van igény – nagyobb tetőkre remekül felszerelhető.

És végül a harmadik, és egyben legnagyobb félcellás napelem: a NUJB395 a maga 395 wattos teljesítményével egy igazi nagyágyú.

Ezeket a félcellás napelemeket nem zavarja az árnyék sem!

Ezeket a félcellás napelemeket nem zavarja az árnyék sem!

A helyszíni felmérés során, amit mi minden végleges árajánlat készítés és telepítés előtt elvégez kivitelező partnerünk, nagyon fontos szempont, hogy vannak-e olyan árnyékoló tényezők, amik befolyásolhatják a telepített napelemek működését.

Hiszen, ha például egy fa árnyéka vetődik a panelekre, vagy esetleg nem megfelelő a ház/tető tájolása, akkor a teljesítmény nem fogja elérni a kellő szintet.

Azonban a félcellás napelemek ebben is jobbak.

A teljes árnyékolás persze itt is probléma, viszont, ha csak az egyik cellát érinti, még akkor is 50%-on képes működni – egy „hagyományos” napelem esetében ez a szám jóval kevesebb.

De miért is jó ez?

De miért is jó ez?

A válasz nagyon egyszerű: biztos Te is láttál már például mezőkön, vagy nagyobb ipari létesítményeknél napelemeket, amik a talajon kaptak helyet.

Mivel ezek egymás elé, mögé vannak elhelyezve, így általában árnyékot vetnek egymásra, és mint azt már tudjuk, ez csökkent teljesítményhez vezet.

A félcellás napelemekkel viszont nincs ilyen probléma.

Sőt, az 50%-os működés által még az sem kizárt, hogy egyszer majd az épületek falaira is fel lehet szerelni napelemeket, ami szintén egy nagy előrelépést jelentene a napelem-piac számára, és a megújuló energiák használatának terjedésében is sokat segítene.

Kinek érdemes félcellás panelekben gondolkoznia?

Röviden és tömören: mindenkinek és bárkinek.

Ahogy mondtuk is, rengeteg előnyös tulajdonsággal bírnak a félcellás napelemek, így érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Erre persze már a tervezési folyamat és a végleges árajánlat elfogadása előtt érdemes gondolni, és átbeszélni a lehetőségeket – de a megfelelő szakember valószínűleg magától is felajánlja a félcellás paneleket, amennyiben van lehetőség az elhelyezésükre.

Ha már elindult a procedúra, netán meg is vannak a napelemek, akkor se keseredj el, hiszen ez azt jelenti, hogy minden szükséges feltétel adott ahhoz, hogy tökéletesen el lehessen látni a házadat napenergiával.

Persze, előfordulhat, hogy menet közben is van lehetőség módosításra, de azzal biztosan számolnod kell ilyen esetben, hogy jelentősen meghosszabbodik a teljes folyamat, és csak jóval később fognak felkerülni a napelemek a tetődre az adminisztrációs folyamatok miatt.

Te is kedvet kaptál a Sharp félcellás napelemeihez?

Ha már elindítottad a folyamatot, de még nem véglegesítetted, és érdekelne a félcellás napelem, akkor talán még tudsz módosítani az elképzeléseken, de legalábbis bátran utánakérdezhetsz a lehetőségeknek.

Viszont ha még csak gondolkozol saját napelem rendszeren, akkor mindenképpen vedd számításba ezt a lehetőséget is, hiszen most már láthatod, hogy miért is jók a félcellás napelemek, és mivel tudnak többet az „átlagosnál”.

Ha komolyan érdekel a dolog és szeretnéd tudni, hogy Neked is lehet-e napelem rendszered, töltsd ki űrlapunkat, hogy a megyédben illetékes napelem kivitelező felvehesse Veled a kapcsolatot, és kérj bátran árajánlatot!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.