Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Tényezők, amik miatt hibásan működhet a rendszer

Tényezők, amik miatt hibásan működhet a rendszer

Minden lehetséges igyekezet és szorgalom ellenére is vannak olyan dolgok, amikre egyszerűen nincs befolyásunk – vagy amiket jobb nem piszkálni.

Nem véletlen, hogy egy idő után egy autót sem lehet már otthon bütykölni, ha akkora a gond, akkor jobban jársz, ha szerelőhöz viszed.

Hiba pedig mindig lesz, mert, ahogy a régi mondás is tartja: amit ember alkotott, az egy idő után el is fog romlani.

A napelemes rendszerekkel sincs ez másképp, hiszen itt egy igen komplex berendezés-együttesről beszélünk, aminek számos kritériumnak kell megfelelnie, melyeket nem csupán a hatóságok miatt kell betartani.

Ezek a szabványok, szabályozások nem (csak) azért léteznek, hogy az egyszeri polgár életét és dolgát megnehezítsék, ezeknek bizony komoly gyakorlati háttere is van.

Egy korábbi kimutatás szerint Magyarországon a napelem rendszerek jelentős része nem működik megfelelően, és ez a jelenség több okra is visszavezethető – ennek járunk most kicsit utána.

Fontos a hozzáértés

Fontos a hozzáértés

Szeretném tisztázni: senki munkáját nem szeretném becsmérelni, sem pedig az igyekezetét.

Vannak dolgok, amiket kiválóan meg lehet autodidakta módon is tanulni, anélkül, hogy több éves képzésen vennénk részt, de ezek jellemzően nem olyan horderejű dolgok, mint a bonyolult elektromos berendezések szerelése és telepítése.

Vízvezeték szerelésbe például sokkal körülményesebb dolog belehalni, mint a villanyszerelésbe, bár egyáltalán nem kizárt a lehetősége.

Míg az előbbinél legfeljebb anyagi kár és némi bosszúság keletkezik, addig az utóbbi életveszélyt is hordoz magában, és nem csak az áramütés, hanem a tűzveszély-faktor miatt is.

Egy hibásan bekötött napelem rendszer éppolyan veszélyes is tud lenni, mint akár egy bedugva felejtett vasaló, vagy bármilyen meghibásodott elektromos berendezés.

Túl azon, hogy a rossz vezetékezéssel, hibás földeléssel ellátott rendszer képtelen azt a teljesítményt produkálni, mint ami elvárható lenne tőle, a túlfeszültség miatt akár az egész házat is leégetheti.

Ezért rettentő fontos, ha már úgy döntöttél, hogy befektetsz egy házi naperőműbe, hogy az gondosan megtervezett és szakszerűen kivitelezett legyen.

A tervezés hiánya

A tervezés hiánya

Ha már a tervezés szóba került: egy drága és érzékeny elektromos berendezés esetén nem a legszerencsésebb vezérelv az „ahogy esik, úgy puffan”, igaz?

Napelemes rendszer telepítését jó esetben alapos felmérés és tervezés előzi meg, lehetőleg olyan valaki által, akinek már van az ilyesmiben gyakorlata.

Egy épületnél vagy egy utasszállító repülőgépnél sem építés közben találják ki, hogy mit hová kéne tenni, akkor miért pont a napelem rendszerekkel játszanánk ugyanezt?

A jazzben szeretjük az improvizációt, azonban egy fotovoltaikus rendszer telepítésekor legfeljebb apróbb változások történhetnek, és azok sem a működésében.

A gondos tervezés az egyik kulcsa annak, hogy a berendezés megfelelően tudjon működni, ehhez viszont ismerni kell a terepviszonyokat, az épület tetőszerkezetét, a hálózat teherbírását, a tető tájolását, és a szükségeket kielégítő teljesítményt.

Ha mindezek megvannak, és a körülmények közel ideálisak, akkor lehet elkezdeni a felkészülést a telepítésre.

Nem véletlenül előzi meg hosszas egyeztetés és helyszíni szemle a beruházást: nagyon sok tényező még a ház tulajdonosának sem feltétlenül tűnik fel, amit egy szakember esetleg észrevesz.

A megfelelő adatok birtokában viszont a mérnök képes lesz megtervezni úgy a napelem rendszert, hogy az valóban tartós, több évtizeden át stabilan működő és termelő legyen.

Aki házilag, szaktudás és gyakorlat nélkül áll neki saját kezűleg, innen-onnan összeszedett elemekből összerakni magának a rendszerét, az számíthat arra, hogy lesznek vele problémái már rövid távon is.

Ne spórolj a minőségen!

Ne spórolj a minőségen!

Bizonyos esetekben megengedhető, hogy az olcsóbbat válasszuk, hiszen sok termék esetében a márkátlanság nem jelent minőségbeli különbséget.

Sokszor viszont, ahogyan ez a napelemek esetében is így van, nem feltétlenül ajánlott a kompromisszumos megoldást választani.

Már csak azért sem, mert előfordulhat, hogy ha kevesebbet fizetsz, a végén mégis többre fog kijönni.

Ez nem valami trükk vagy csoda, ugyanis a silány terméket lehet, hogy olcsóbban be tudod szerezni, de annyival hamarabb kell majd újat venned, hogy ugyanannyi idő leforgása alatt akár a többszörösét is ráköltheted, mintha egy tartós, minőségi árut vettél volna.

Mert tény, hogy az interneten se szeri, se száma a kisebb-nagyobb gyártóknak és beszállítóknak, akik szinte kabátgombokért kínálják az állítólag csúcsminőségű, sőt, sokszor nagyobb teljesítményű napelem paneleket, azonban ez sokszor csak a látszat.

Mint tudjuk, a teljesítmény nem minden, bár nagyon jól hangzik, de egyáltalán nem biztos, hogy az „izom” mellé hatásfok is társul.

Arról nem is beszélve, hogy egy óriási szériában, de rossz technológiával és alacsony minőségben gyártott napelem jó esetben is a negyedét, ha kibírja annak az élettartamnak, ami például egy csúcsminőségű napelemre jellemző.

Az inverterekkel hasonló a helyzet: hiába olcsóbb az egyik, ha veszteségesen alakítja át a megtermelt feszültséget hálózati árammá, ráadásul termékgarancia is alig van rá, akkor a fene megette az egészet.

Sem a fotovoltaikus rendszer elemein (panelek, vezetékek, inverter), sem pedig a tartószerkezeten nem szabad olcsójánosnak lenni, mert azon túl, hogy egyáltalán nem garantált a stabil, hosszú távú működésük, a rövid élettartamuk alatt sem biztos, hogy úgy képesek termelni, ahogy az elvárható lenne.

Mi hát a megoldás?

Mi hát a megoldás?

Túl azon, hogy hogy nem szabad kisigényűnek lenni, az első és egyben legfontosabb lépés a saját korlátaid felmérése.

Mint azt a fentiekben már kifejtettük, az olcsóbb megoldás egyáltalán nem jelenti a jobb megoldást, napelemek esetében pedig pláne nem.

Ha úgy látod, hogy a pillanatnyi büdzsédet még meghaladja egy rendes, minőségi elemekből összeállított, szakszerűen telepített rendszer, akkor érdemesebb még várni egy keveset, és nem hamarabb megelégedni a rosszabbal.

A másik megoldás lehet az MNB által kínált 0%-os hitel, melyről részletesen itt olvashatsz, ugyanis ezzel mindössze 10%-nyi önerővel akár 20 éves futamidőre is felveheted kamatmentesen a szükséges összeg fennmaradó részét.

De ami a legfontosabb, hogy olyan céget, vállalkozást bízz meg a feladattal, amelyik képes garantálni számodra mindazt, ami hatékonnyá tesz egy napelemes rendszert.

Mi az első kapcsolatfelvételtől kezdve szívünkön viseljük a projekted sorsát, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a folyamatos egyeztetés, a helyszíni felmérés, a gondos tervezés és a villámgyors telepítés, valamint segítség az ügyintézésben.

Ráadásul azután sem maradsz magadra, hogy kivitelező partnerünk távozik tőleg, ugyanis garanciát vállalnak az általuk elkészített rendszerekre, valamint rendszeres ellenőrzésekkel győződnek meg róla, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik.

Ha mindez meggyőzött arról, hogy érdemes belevágni a napelemes befektetésbe, akkor kérj tőlünk árajánlatot még ma!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.