Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelemes rendszer, vagy inkább hőszivattyú – melyikkel éri meg jobban fűteni? 

Napelemes rendszer, vagy inkább hőszivattyú – melyikkel éri meg jobban fűteni?

Mindannyian örülnénk neki, ha a hideg évszakokban valamilyen módon spórolni tudnánk a fűtésen anélkül, hogy fagyoskodni kelljen otthon.

Télen a fűtést sajnos nem tudjuk megúszni, azonban a jó hír az, hogy olcsóbbá tenni igen.

A napelem rendszerek által biztosított energiával működő fűtőberendezések és a hőszivattyú rendszer a két legelterjedtebb alternatív módszer - nem csak azért, mert a központi fűtéshez képest jobban járunk velük, hanem azért is, mert megújuló energiaforrásként a környezetet is védhetjük a használatukkal.

De ha a kettő közül választani kellene, melyikkel járnánk jobban?

Ebben a cikkünkben összehasonlítjuk ezt a két opciót, és megpróbáljuk kideríteni, melyik a jó választás.

Fontos a szigetelés

Ha alternatív fűtési módszereken gondolkodunk, akkor mindig az otthonunk állapotát kell legelső szempontként figyelembe venni.

Egy régi építésű, rosszul szigetelt házat ugyanis lehetetlen az itt vizsgált olcsóbb megoldásokkal úgy fűteni, hogy az nekünk valóban nyereséges legyen.

Ezért is fontos tisztában lennünk azzal, hogy a mi otthonunk alkalmas-e egyáltalán ilyesmire.

Ha viszont a lakás korszerű, rendesen le van szigetelve és a nyílászárók résein sem szökik be a hideg, akkor nyert ügyünk lehet, hiszen nálunk valóban takarékosan lehet megvalósítani ezeket az újfajta fűtési opciókat.

Érdemes tehát először megbizonyosodni arról, hogy az alapoknál minden rendben van, hiszen a spórolás folyamatában nagy szerepet fog játszani maga az ingatlan és annak összes tulajdonsága.

Hőszivattyús vagy napelemes – miben tér el a kettő?

Hőszivattyús vagy napelemes – miben tér el a kettő?

A fő hasonlóság a két típus között talán könnyen kitalálható.

Mind a napelem rendszerrel működtetett elektromos megoldás, mind pedig a hőszivattyú megújuló energiaforrásokat használ fel, és ezáltal biztosítja a háztartás fűtését.

Vannak azonban komoly eltérések a kettő között, amikkel érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy tudatosan dönthessünk, amikor közülük választunk.

Vehetjük például azt, hogy milyen típusú megújuló forrást hasznosítanak, és hogy azt miként alakítják át a háztartást fűtő energiává.

De ennél sokkal fontosabb azt megemlíteni, hogy míg a hőszivattyú csakis a fűtésre-hűtésre, tehát a hőmérséklet-változtatásra kínál megoldást, addig a napelem rendszer által termelt elektromosság még rengeteg más módon is felhasználható – például a háztartási gépekhez, világításhoz és bármi máshoz, amihez áramra van szükség.

Ez a különbség azonban nem biztos, hogy hátrányba helyezi a hőszivattyút – nézzük is meg inkább, mit érdemes még róla tudni!

Mit is tud a hőszivattyú?

Mit is tud a hőszivattyú?

A hőszivattyú rendkívül ötletes és korszerű megoldás, ha valaki környezetbarát módon szeretné csökkenteni a rezsijét.

Fűt, hűt, vizet melegít, és mindezt energiatakarékosan teszi.

De mégis hogyan?

A módszer a következő:

  • a hőszivattyú a környezetéből (levegő, talaj, víz) hőt vesz magához, és azt alacsony forráspontú gázok segítségével továbbítja, majd hasznosítja a háztartásunk fűtéséhez.
  • És nem is akárhogyan teszi ezt, hanem különösen jó hatásfokkal, környezetbarát módon.
  • A környezetből szerzett energiához még hozzáadódik valamennyi (kb. 25%) villamos energia is: a kettő együtt biztosítja tehát az otthonunk hőmérséklettel kapcsolatos igényeit.

A hálózati fűtésnél már akkor is jobb ez a megoldás, ha csak azt nézzük, hogy mennyire gazdaságos és takarékos mind a pénztárcánknak, mind a bolygónknak.

További előnyei azonban, hogy könnyű karbantartani, és jóval biztonságosabb a fosszilis tüzelőanyagokat használó rendszereknél.

Hogyan fűthetünk napelemekkel?

Hogyan fűthetünk napelemekkel?

Amikor a napelemekre gondolunk, elsőként az juthat eszünkbe, hogy segítségükkel elláthatjuk a háztartásunkat

Ez igaz is, hiszen a napelem rendszer rendkívül sokoldalúan felhasználható, így megfelelően kialakítva az otthonunk fűtéssel kapcsolatos szükségleteit is maradéktalanul el tudja látni.

Na és ez hogyan működik?

  • Először is már a tervezés fázisában tisztában kell lenni azzal, hogy szeretnénk-e a napelem rendszerrel fűteni.
  • Ez azért fontos, mert a szakértők mindig a háztartásunk igényeinek éppen megfelelő méretű rendszert építenek ki – tehát ha mind a világítást, mind az elektromos berendezéseket, mind pedig a fűtést napelemekkel szeretnénk kiváltani, akkor egy nagyobb rendszerre lehet szükség.
  • A napelemek villamos energiát termelnek, így ha ezt a megoldást választjuk, akkor a fűtés is elektromos árammal fog működni.
  • Ez jelenthet elektromos konvektorokat, padló-, fal- vagy mennyezetfűtést, vagy infrapaneleket – tehát ha eddig is e módszerek valamelyikével fűtöttél, akkor ezentúl ez nem fogja terhelni a villanyszámlát. Ha azonban ezelőtt fosszilis tüzelőanyagokat használtál, akkor a váltás után szintén érezni fogja a pénztárcád a különbséget.

A napelem rendszerek által termelt elektromos fűtés tehát szintén remek opció, hiszen emellett tetszés szerint akár az otthonunk teljes áramellátását is kiválthatjuk, és szolgáltatótól függetlenné tehetjük.

Mi a végeredmény?

Mi a végeredmény?

Megvizsgáltuk tehát a két legnépszerűbb alternatív fűtési módszert, és megtudtuk azt, hogy bár teljesen különböző elveken működnek, mégis mindkettő rengeteg előnnyel jár a hagyományos, hálózati megoldáshoz képest.

Mondhatnánk, hogy sokoldalú felhasználhatósága miatt a napelemes rendszert kiáltjuk ki győztesként, de az igazság az, hogy mivel minden háztartás különbözik, ezért az is változó, hogy kinek melyik válik be – lehet, hogy valakinél például nem kivitelezhető a napelem rendszer, és éppen a hőszivattyú jelenti majd a tökéletes megoldást.

Ha viszont érdekel, hogy a Te háztartásodban megoldható-e a napelemes fűtés (illetve áramellátás), és szívesen spórolnád meg ezeket a költségeket hosszú távon, akkor ne is várj tovább!

Kérj tőlünk árajánlatot még ma, hogy a megyédhez tartozó szakértőnk felvehesse veled a kapcsolatot, és így máris közelebb kerülhess a villanyszámla-mentes élethez!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.