Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Mi történik áramszünetkor a napelem rendszereddel? 

Mi történik áramszünetkor a napelem rendszereddel?

Ha napelemmel rendelkezel, napsütéses időben szó szerint felhőtlenül termelheted a zöld energiát.

Azonban jogosan merülhet fel benned az a kérdés is, hogy mi a helyzet a kevésbé ideális napokon, például amikor egy hirtelen áramkimaradás történik.

Érinti egyáltalán ez a probléma a napelemeket, és ha igen, melyik típusú rendszert hogyan?

Cikkünkben választ kapsz ezekre a kérdésekre!

Áramszünet lehetséges okai

Áramszünet lehetséges okai

Érdemes tudni, hogy áramkimaradás számos okból előfordulhat.

Előre bejelentett szolgáltatói karbantartás esetén napokkal, akár hetekkel előre is felkészülhetünk az esedékes áramhiányra.

Történhet olyan is, hogy a háztartási gépeink megnövekedett áramfelvétele lecsapja a biztosítékot.

Erősebb túlterhelés akár zárlatot, kiégést is okozhat a vezetékekben.

Természetesen egy váratlan vihar is okozhat áramkimaradást, ám Magyarországon szerencsére legrosszabb esetben is csak pár óráig kell nélkülöznünk a villamos energiát ilyen esetekben.

Nézzük meg, hogyan reagálnak a különböző napelemes rendszerek ezekre a helyzetekre!

A napelem rendszerek típusai

Az áramkimaradásra adott reakció attól függ, hogy milyen rendszered van.

  • A hálózatra visszatápláló rendszer jelenleg a legismertebb eljárás: ennek során a napelem rendszer be van kötve az elektromos hálózatra, és energiahiány esetén áramot vásárol a szolgáltatótól, többlettermelés esetén pedig eladja azt.
  • A szigetüzemű rendszer a szolgáltatótól teljesen függetlenül működik, a megtermelt energiatöbbletet akkumulátorokban tárolja, így biztosítva este vagy felhős idő esetén a megfelelő áramellátást.
  • A hibrid rendszer a hálózatra visszatápláló és a szigetüzemű rendszert ötvözi: a hálózatra is rá tud csatlakozni, és akkumulátorra is tud termelni.

Mivel a három rendszer működési alapelvei eltérnek, így áramszünetkor is máshogy viselkedhetnek.

A hálózatra visszatápláló rendszer reakciója áramszünetre

Ez a típusú napelem rendszer azonnal lekapcsol áramszünetkor biztonsági okokból.

Gondolj csak bele: egy ütemezett karbantartás esetén életveszélyes lenne, ha a napelem rendszered továbbra is feszültséget vezetne a hálózatba.

Jó hír, hogy amint a rendszer újra feszültséget érzékel a hálózatban, automatikusan visszakapcsol, és folytatja tovább a termelést.

A szigetüzemű napelem rendszer áramkimaradásor

A szigetüzemű napelem rendszer áramkimaradásor

Mivel ezek a rendszerek a szolgáltatótól teljesen függetlenül működnek (tehát nincsenek a hálózatra csatlakoztatva), az áramszünet nem befolyásolja a működésüket.

Az akkumulátorokon tárolt energiát felhasználhatjuk bármikor, amikor a panelek nem tudnak dolgozni (esti órákban vagy rossz idő esetén).

A szigetüzemű rendszer azonban hátrányokkal is jár: az akkumulátorok miatt ez a megoldás nem csupán drága, hanem jelentősen le is korlátolja a felhasználót, hiszen ha a tárolt többletenergia is elfogy, nincs lehetőség a szolgáltatótól áramot vásárolni.

Ezért tehát csak akkor javasoljuk a szigetüzemű napelem rendszert, ha semmiképp sem tudsz a hálózatra kapcsolódni.

A hibrid napelem rendszerek és az áramszünet

Bár a hibrid rendszer is tud akkumulátoron energiát tárolni, nem szabad elfelejteni, hogy be van kötve a hálózatra, ezért áramszünetkor biztonsági okokból ugyanúgy lekapcsol, mint a hagyományos hálózatra visszatápláló társai.

Ma már léteznek olyan hibrid rendszerek is, amik áramszünetkor csak a belső hálózatra termelnek, így nem vezetnek feszültséget a hálózatba.

Ez azonban továbbra is hordozhat magában veszélyeket, hiszen az áramszünet okától függően lehetséges, hogy azonnali áramtalanításra lenne szükség – beleértve az akkumulátort is, amire termel a hibrid rendszerünk.

Mi a teendő áramkimaradáskor?

Mi a teendő áramkimaradáskor?

A fentiekben megismerted, hogy típusától függően hogyan reagál a napelem rendszered egy áramszünetre.

De azt tudod, hogy neked milyen teendőid vannak ilyekor, hogy megelőzz minden esetleges kellemetlenséget és balesetet?

Számos dolog van a hatáskörödön belül, amikkel könnyebbé teheted az áram nélküli időszakot:

  • Gyertyákat csak körültekintően használj a lámpák fényének pótlására, hiszen a felügyelet nélkül hagyott gyertyák mellett könnyen lángra kaphat egy függöny vagy asztalterítő!
  • Ne nyitogasd a hűtőt és a mélyhűtőt a szükségesnél többször, hogy minél tovább tartani tudják a hideget, és ne menjenek tönkre az élelmiszereid.
  • Ha vihar miatt ment el az áram, húzd ki az elektronikai berendezéseket, hiszen egy esetleges villámcsapás visszafordíthatatlan meghibásodásokat okozhat a rendszerben.
  • Az áramtalanítás azért is nagyon fontos, mert így a kimaradás után lassan, fokozatosan tud visszatérni az áram – a hirtelen megjelenő rengeteg áram ugyanis leterhelheti a rendszert, túllépheti a vezeték kapacitását, ami így kimelegedhet, legrosszabb esetben pedig meg is gyulladhat, és elektromos tüzet okozhat.

A napelem így is biztonságos befektetés

A napelem így is biztonságos befektetés

Az áramszünet okozta hátrányokat mérlegelve is határozottan kijelenthető, hogy megéri napelem rendszert telepíttetni.

Miért?

Ha napelemek segítségével állítod elő a háztartásodhoz használt villamos energiát, akkor egy olyan megoldást választasz, amivel nem szennyezed sem a környezetet, sem a légkört.

Mivel megújuló energiaforrásról van szó, nem kell attól félned, hogy egyszer csak kifogy: amíg a nap süt, mindig fogsz tudni áramot termelni!

A napenergia ráadásul nem kerül pénzbe: miután üzembe helyezték a napelem rendszeredet (amire akár pályázat segítségével is szert tehetsz, nem csupán önerőből), a befektetésed körülbelül tíz éven belül megtérül, hiszen ha a háztartásodnak elegendő áramot termelnek a paneleid, vagy szigetüzemű rendszer mellett döntesz, nem kell ezentúl fizetned a szolgáltatónak.

A megtermelt energiát ráadásul sokféleképp felhasználhatod: a háztartási igények mellett fűtésre, vagy akár az elektromos autód töltésére is használhatod.

Vágj bele a zöld energia termelésébe még ma!

Ma már számtalan különböző napelem típussal, napelem pályázati konstrukcióval és telepítési megoldással találkozhatunk, így mindenkinek az igényeihez, pénztárcájához és házához található megfelelő napelem.

Felkeltette az érdeklődésedet a lehetőség?

Felmerültek benned még kérdések?

Töltsd ki az űrlapunkat, hogy a megyédhez kijelölt partnerünk segíthessen megválaszolni őket!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.