Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Smart napelem rendszerek 

Smart napelem rendszerek

A napelemes rendszerek megszámlálhatatlan előnyt hozhatnak az életünkbe: spórolhatunk általuk, védjük a környezetet, és még szabadságot is adnak.

Ahhoz azonban, hogy az adott rendszer tökéletesen kielégíthesse az igényeinket, pontos tervezésre van szükség, és megannyi kérdésen kell átrágni magunkat az előzetes munkálatok folyamán.

Ebben a kérdéskörben fel kell hogy merüljön az is, hogy hagyományos vagy okos napelem rendszert szeretnénk-e az otthonunkba.

A továbbiakban szeretnénk segíteni, hogy ezt a kérdést könnyebben megválaszolhasd majd magadnak: bemutatjuk a két rendszer tulajdonságait, és részletesen elemezzük a smart – azaz okos – napelemes rendszerek pozitívumait és negatívumait.

Kezdjük az alapoktól: ilyen egy hagyományos napelem rendszer

A hagyományos módon kiépített napelem rendszerek esetén sorba kapcsolt paneleket találunk, emiatt az elemek egyfajta láncot (vagy másnéven stringet) alkotnak.

Ilyenkor az egyes panelek feszültsége összeadódik.

Ez egy ideális megoldás abban az esetben, hogyha a panelek dőlésszöge és megvilágítása teljesen azonos, azonban a való életben ez ritkán van így.

Gondoljunk csak bele: egy hóesés, némi szennyeződés, tetőre eső falevelek, vagy csak egy kémény vagy fa által ideiglenesen odavetülő árnyék máris befolyásolja a napelemek megvilágítottságát.

A zavaró tényezők hatására az érintett panel termelése csökkenni fog időlegesen, azonban az összteljesítmény jóval nagyobb mértékben romlik ilyenkor, mint azt gondolnánk: a soros elrendezés miatt a legkevesebbet termelő napelemhez igazodik majd a többi panel is.

Ezeket a hatásokat sajnos kivédeni nem tudjuk maximálisan, azonban a teljesítmény kiesését saját érdekünkben célszerű a lehetőségek szerint minimalizálni, ugyanis enélkül a megtermelt energia egy része kárba vész.

Hogyan lehet „okos” egy napelemes rendszer? 

Hogyan lehet „okos” egy napelemes rendszer?

Az „okos” nem kifejezetten a napelemekhez asszociált jelző, ha általánosságban gondolkozunk, így jogos a kérdés, hogy miért hívunk mégis így bizonyos rendszereket?

Ezen rendszerekben találunk egy intelligens eszközt, mely képes észlelni a különféle környezeti hatásokat, és reagálni és tud rájuk.

Ezáltal képes optimalizálni a rendszer teljesítményét, továbbá a mindenkori összteljesítmény is nyomonkövethető általa.

További előnye az ilyen intelligens megoldásoknak, hogy azonnali jelzést kaphatunk a különféle meghibásodásokról, így azok gyorsan orvosolhatóvá válnak.

A hagyományos rendszerekben ez másképp történik: egy kisebb hiba akár hónapokon át is rejtve maradhat, ezzel is rontva a teljesítményt és a termelést.

Így működnek a smart napelem rendszerek

Így működnek a smart napelem rendszerek

Már az előbbiekből is sejthető, hogy érdemes az okos rendszerekben gondolkozni, ugyanis itt megvalósul a napelemenkénti optimalizáció.

Az első ilyen smart megoldás a moduloptimalizálók révén jöhetett létre: ilyenkor minden panelhez tartozik egy optimalizáló berendezés.

Ebből is látszik, hogy ennél a megoldásnál maguk a napelemek nem okosak, csupán az optimalizáló berendezések azok.

Az elméletben remekül működő megoldás sajnos a mindennapi hatások között elég sérülékennyé válik: az optimalizálók könnyen meghibásodhatnak, és nem tolerálják jól a szélsőséges környezeti eseményeket sem.

Erre jelent megoldást az a kivitelezési mód, melyben maguk a napelemek okosak: ilyenkor a panelek egy teljesítményoptimalizáló chippel felvértezve dolgoznak, így a lehető legnagyobb energiahozam érhető el általuk.

Ezzel a megoldással nem kell aggódnunk a környezeti behatások miatt sem, és az élettartamuk is hosszabb.

Az okos napelem rendszer előnyei

A könnyebb áttekintés érdekében összefoglaltuk, hogy milyen előnyökkel bírnak az okos rendszerek, melyeket az alábbi felsorolásban láthatsz.

  • Azonnal fény derül a hibákra! A smart napelem rendszer képes érzékelni az esetleges hibákat, és ezekről értesítést is küld a mielőbbi javítás érdekében. Ez a megoldás kiszámíthatóságot és biztonságot ad a tulajdonos számára.
  • Magasabb termelés érhető el: az okos panelek csökkentik a termeléskiesést, minimálisra redukálják az árnyékhatást, ami által magasabb össztermelés érhető el a hagyományos rendszerekhez képest. A smart megoldások által akár 5-25% többlettermelést realizálhatunk éves szinten!
  • Könnyű bővítési lehetőségek: az okos rendszerek esetén a bővítés abszolút nem akadály, ugyanis itt nem fogják az új, maximális hatásfokkal működő panelek teljesítményét korlátozni a régebbi, már némileg csökkent teljesítményű elemek.
  • Hosszabb garancia: a legtöbb gyártó hosszabb és szélesebb körű garanciát biztosít az okos panelekre, mint a hagyományosakra.
  • Viszlát fizikai korlátok! A hagyományos rendszerek esetén a dőlésszög és tájolás sarkalatos pont, azonban az okos napelem rendszerek esetén ezek nem jelentenek korlátozó tényezőt, továbbá a környezeti hatásokra is hatékonyabban képesek reagálni.

Sajnos hátránya is van a smart rendszernek

Sajnos hátránya is van a smart rendszernek

Szerencsére nem hosszú a hátrányok sora, azonban mégis említést kell róla tenni: ez az anyagiakban mutatkozik meg, ugyanis átlagosan 10%-kal többe kerülnek az okos megoldások, mint a hagyományosak.

Ha a kezdeti költségektől eltekintünk, akkor viszont a negatívum is átgondolandó, ugyanis hiába többe kerül kiépíteni a rendszert, akár 25% többlettermelést is produkálhatnak, tehát gyorsabban meg is térülnek.

Az okos rendszerekkel többet spórolhatunk, kevesebbet kell aggódnunk a hibák miatt, tehát összességében mindenképp megfontolandó beruházni egy ilyen energiatermelő rendszerbe.

A napelem rendszered egy karnyújtásnyira van

A napelem rendszered egy karnyújtásnyira van

Mint láthatod, a napelemes rendszerek – válasszunk bármilyen formát is – mindenképp remek befektetésnek számítanak, melyet nem fogunk megbánni.

Ha van lehetőségünk okos paneleket választani, akkor minden lehetséges fejfájástól megkíméljük magunkat.

Elhatároztad magad a napelem rendszer kiépítés mellett?

Vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlapon, és megyédben illetékes partnerünk hamarosan felkeres majd Téged!

Álmaid napelem rendszere egy karnyújtásnyira van Tőled, ne habozz megvalósítani!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.