Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Új családi támogatás 2021. január 1-től – akár napelemre is!

Új családi támogatás 2021. január 1-től – akár napelemre is!

2020. november 18-án érkezett a nagy bejelentés, pontosabban az a Facebookon közzétett videó, melyben Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter kicsit alaposabban is kifejtette, hogy mik a tervek a támogatás kapcsán.

Nemes egyszerűséggel a valaha volt legnagyobb családtámogatási programként aposztrofálta a tervezetet, melynek legfőbb célja az otthonfelújítás.

Mi több, olyan „szélesre tárták” az otthonfelújítás értelmezését, amennyire csak lehetséges, legalábbis korábban ennyire egyetemes, ennyi mindent magába foglaló pályázat még nem fordult elő – többek között azért sem, mert a bejelentésből kiderült, hogy napelem rendszerre is igényelhető lesz.

A program célja a családok, gyermeket nevelők életkörülményeinek javítása, esetleg halogatott renoválási munkáik támogatása.

2021. január elsejével lépett életbe a támogatás, így az ezután elkezdett munkálatokra lehet a térítési igényt benyújtani.

Mit lehet tudni róla?

Mit lehet tudni eddig?

A miniszter a videóban több olyan pontot is érintett az új pályázattal kapcsolatban, amikben eltér az eddig megszokottaktól.

A bővítési és felújítási munkák igen széles spektrumát említette, amik után 2021. első napjától igényelni lehet az állami költségtérítést.

Néhány lehetőség ezek közül, melyek sokakat érinthetnek:

  • kül- és beltéri felújítási munkák, bővítések,
  • épületszigetelés,
  • nyílászárócsere,
  • festési, mázolási munkálatok.

Ezen kívül említette, hogy bizonyos asztalosmunkákra is igénybe vehető majd, azonban erről mélyebb részleteket nem árult el.

Nem csak felújításról lehet szó!

Az ingatlanfejlesztés mellett a vásárlással kapcsolatban is jönnek változások, jobban mondva könnyítések:

  • az újértékesítésű ingatlanok áfája 27%-ról 5%-ra csökken,
  • ez az 5%-os adó is visszaigényelhető lesz azoknak, akik CSOK-kal vásárolnak lakást,
  • támogatni fogják a többgenerációs ingatlanokat,
  • illetve a CSOK-ot igénylők számára illetékmentessé válik az ingatlanvásárlás.

Mindezekből tisztán látszik, hogy ezúttal kifejezetten a családok, gyermeket nevelők, vagy a közeljövőben családalapítást tervezők a „célközönség”, nekik nyújtanak a programmal egy kis könnyebbséget.

Milyen jellegű a támogatás, és mekkora összegre lehet pályázni?

A bejelentés természetesen arról is szólt, hogy milyen mértékű ez a segítség, melyet az állam nyújt 2021-től.

A maximális összeg 3 millió forint, ami valljuk be, nem éppen aprópénz a legtöbb háztartás számára.

Ám azt tudni kell, hogy ez nem a teljes költséget jelenti, ugyanis az igénybe vehető támogatás a munkálatok legfeljebb 50%-át fedezheti, vagyis a 3 milliós térítés akkor jöhet szóba, ha a beruházás teljes költsége 6 millió forint volt.

És itt jön a másik részlet: a megpályázható segítség vissza nem térítendő ugyan, de utólagos.

Vagyis ahhoz, hogy a költségek felét az állam megtérítse, először önerőből kell fedezni a teljes felújítást, fejlesztést.

Persze nem kell kihasználni mind a 3 milliót, ennél kisebb összegre is lehet igényt benyújtani, a szabály azonban adott, a hangsúly az utófinanszírozáson van.

Természetesen ez is óriási könnyebbség lehet sokak számára, bizonyosan meglenne a fele költségnek is a helye a háztartásban.

Pontosan kik jogosultak a támogatás igénybevételére?

Pontosan kik jogosultak a támogatás igénybevételére?

Természetesen, mint minden pályázat esetén, itt is meghatároztak olyan kritériumokat, melyeknek az igénylők meg kell, hogy feleljenek.

Persze nem akkora lajstromra kell gondolni, mint például egy vállalkozói kiírás vagy állami tender esetén, ám ez a kevés feltétel is elegendő ahhoz, hogy viszonylag szűk keretet szabjon a jogosultaknak.

Három legfőbb kikötés van:

  • kell lennie a családban legalább 1 gyermeknek,
  • az igénylőnek rendelkeznie kell legalább 1 évnyi folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal, mely 30 napnál tovább nem volt megszakítva,
  • valamint köztartozásmentesnek kell lennie.

Ezen kívül az is meg van szabva, hogy minden család csak egyszer veheti fel a támogatást, többször nem.

Még ha elsőre kicsit szigorúnak is tűnik a dolog, több olyan tényező is van, ami lágyít kicsit a kemény tényeken.

Érdekes módon, bizonyos téren ez a pályázat jóval megengedőbb a szokásosnál, ugyanis a három fő kritérium mellé engedményeket is bejelentettek.

Milyen könnyítések vannak a benyújtás feltételeiben?

Az egyik legfőbb könnyebbség a részt venni kívánó családok számára talán az életkori megkötés, ugyanis a gyermek életkorát a várandósság 12. hetétől a betöltött 25. életévig adták meg.

Azaz igénybe vehetik az utófinanszírozást azok is, akiknek még útban van az első, és olyanok is, akiknek a gyermeke már nagykorú, de még nem töltötte be a 25-öt.

Emellett a megváltozott képességű, illetve GYOD-ra jogosult utódok esetén ez a 25 éves felső határ sem érvényes.

Továbbá nem csak a klasszikus családmodell képviselői remélhetnek segítséget, hanem élettársi viszonyban családot alapítók, valamint elvált és egyedülálló szülők is.

Elvált párok esetén a támogatást nem csak az egyik szülő kérheti, hanem akár 50-50%-ban is osztozhatnak rajta, amennyiben mindketten részt vesznek a nevelésben.

És mindenképpen könnyítésként említendő, hogy nem csak munkadíjra, hanem építőanyagra is elszámolható a megpályázott összeg, vagy éppen fele-fele arányban elosztható az anyag- és munkadíj között.

Tényleg napelem rendszerre is igényelhető lesz?

Tényleg napelem rendszerre is igényelhető lesz?

Igen, Novák Katalin határozottan kijelentette ennek a belefoglalását is.

Mivel egy napelem rendszer igen jelentős ingatlanfejlesztésnek minősül, és az államvezetés által kitűzött klímacélok eléréséhez is hozzájárul, így teljesen logikus, hogy ez is támogatandó.

Ha egy család már korábban elvégezte a legtöbb szükséges külső-belső korszerűsítést, mi mással lehetne hát a legtöbbet lendíteni még a helyzetükön, mint a rezsiköltségek megspórolásával?

Ráadásul egy PV rendszer igen jelentős befektetés, azonban ha van lehetőség a költségek 50%-ának visszaigénylésére, azzal gyakorlatilag feleződhet a megtérülési idő.

Korábban már szó volt róla, azonban nem árt többször hangsúlyozni: utólagos költségtérítésről van szó, tehát először mindenképpen el kell készülnie a rendszernek és csak utána lehet beadni a visszaigénylést, ám így is jelentős mértékű lehet a tehercsökkentés.

A benyújtás egyik alapfeltétele, hogy minden megtérítendő anyagról vagy munkálatról számlát kell bemutatni, így akik megbízható céget bíznak meg a kivitelezéssel, biztos nem lesz ezzel gondjuk.

Ezeket még tartsd észben, ha igényelnéd a támogatást

Részletek csak később érkeznek

A támogatásért a kérelmet legkésőbb 2022. december 31-ig lehet benyújtani.

Támogatást igényelni viszont csak a 2021. január 1. után megkezdett és befejezett projektek után lehet, szóval, ha napelem rendszerre szeretnéd családoddal igénybe venni, akkor itt a cselekvés ideje!

A kivitelezés befejezését követően 60 nap áll rendelkezésedre az igényed benyújtásához, és egy napelemes rendszer elkészülése az első telefonhívástól az átadásig több hónapos procedúra is lehet leterheltségtől függően, így mindenképpen kalkuláld bele ezt az időt is.

Ha jó lehetőséget látsz a nemsokára induló pályázatban, és semmiképp sem szeretnél kicsúszni az időből, akkor kérj tőlünk árajánlatot még most, és mindent idejében el tudunk kezdeni!

Árajánlatkérés

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Visszahívás kérés
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.